SEPTORY - World War Chaos (2008)


Nevím, zda je to jen můj pocit, ale ruská scéna (no, i další státy bývalého Sovětského svazu se činí) se v posledních letech rozrůstá nejen kvantitativně, ale hlavně i kvalitativně. Jedním z důkazů budiž i Septory, se kterými jsem se seznámil teprve nedávno. Na své pažbě mnoho zářezů nemají, oficiální vznik 2005, EP "Rotting Humanity" (2006), příspěvek na tribute Deicide o rok později a první a zatím jediné full cd "World War Chaos" z roku 2008 vydané sympatickou firmičkou Coyote Records. Takže relativně nováčci, ale při pozornějším prozkoumání zjišťuji, že ať už bývalí či současní členové jsou úzce spojeni s cháskou Bestial Deform, a tož to su klidný...
Oč se jedná? O nic nového pod sluncem, ještě úvodním intrem Septory nenaznačují, co se vyvalí z beden, ale jak to příjde, už to nechci zastavit. Poslední dobou je hojně používaný termín old school ve spojitosti s všemožnými odnožemi metalu, ale tady se ani nic jiného asi použít nedá. Nejde o oblíbené "swedish retro", ani o x-krát obšlehnuté brutal klepačky ala zámoří, takhle se řezal death v Evropě na přelomu osmé a deváté dekády minulého století, např. při skladbě "Swamp" jsem si prostě musel vzpomenout na Massacru, těch kapel při poslechu alba vytane na mysli víc a pokaždé jiná, takže jak z těchto řádků vyplývá, Septory určitě nepřinesou do hudební terminologie novou škatulku ani nové postupy, nýbrž naopak vše je seštelováno podle osvědčených starých tradic a pořádků, leč poskládané skvěle. Nekompromisní (a to i textově) muzika se hrne převážně ve středně rychlém valivém tempu, které se prolíná se svižnějšími, rychlejšími a ještě rychlejšími pasážemi (jak předesláno, sypačky se nekonají), nechybí rytmické záseky, sólo či občasná vyhrávka. Materiál je kompozičně pestrý a vyzrálý, dostatečně brutální, záznam je navíc ozdoben výbornou produkcí a více než slušným zvukem, vše krásně čitelné a nakopávajíci. Od tvrdě riffujících, energických a hutně řezavých kytar přes přesné bicí až po lahůdkovou basu, která je mírně povytažená, abyste si mohli vychutnat její důraz, hloubku a přitom nerušila. Mou nejoblíbenější skladbou je čtvrtá "The Last Days Of Human Nation", za kterou by se ve svém repertoáru nemusela stydět ani žádná známější a uznávanější veličina žánru. Při sympatické hrací délce necelé půlhodiny se ani nenadějete a je konec, po kterém automaticky přehráváte disk znova.
Nejsem si jist, zda bylo úmyslem kapely natočit album vyvolávající retro nálady a evokace dob minulých, ať tak či onak, u mě se trefili do černého a po snad už konečném ustálení sestavy přeji vše nej do času budoucích. 23.12.2010 (prepil [8/10])



Article | SEPTORY - World War Chaos (2008) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me