JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist (2009)


Johannes Junius (1573 - 1628, popraven za čarodějnictví). Purkmistr z Bambergu. Z vězeňské cely napsal dopis v okamžiku, kdy očekával popravu za čarodějnictví. Dopis který se zachoval ukazuje metody, které katolická církev i světské soudy používaly k vynucení příznání na lidech obžalovaných z čarodějnictví.
...ale co to melu...
JUNIUS (ne purkmistr Junius) jsou pro mne osobně jeden z největších objevů na hudební scéně roku 2009.
Bostonští Junius měli na svém kontě od doby vzniku roku 2004 pouze dvě dema. V roce 2006 začali pracovat na materiálu pro album o kterém předem věděli, že bude koncepční. Věděli, že se jeho obsah bude zabývat katastrofickými teoriemi kontroverzního (přesto velmi zajímavého) psychiatra, psychoanalytika, filozofa a spisovatele Immanuela Velikovského a že ho nevydají dříve dokud nebude kapela plně spokojena s jeho výslednou podobou. To, co hoši ale jistě nevěděli bylo to, jak úspěšné bude jejich album především mezi "odbornou" veřejností. Připadá mi, že si posluchači teprve cestu ke kapele hledají. I když jistě malý nezávislý label The Mylene Sheath udělal všechno, co bylo v jejich možnostech, pro propagaci kapely, tak pro takhle vyjímečnou bandu je to stále málo. Každopádně The Mylene Sheath na Junius dost vydělají a je to jenom dobře. Podpora nezávislých labelů musí být.
Album vás smete silou nebývalou a stejně tak silní jako je celé album, se budete cítit po jeho poslechu i vy. Jen nazout černé vojenské boty, maskáče, kulicha a holýma rukama vyrvat z kořenů ten dub, co zdobil jejich logo. Jejich kombinace heavy space rocku, post rocku, math rocku, new wave a post punku je tak skvěle namíchána, jako kdyby tato kombinace nebyla vůbec ojedinělá na hudební scéně. Spočítat přitom kapely u kterých slyšíte na pozadí metalových kytar The Cure, The Smiths nebo Joy Division, můžeme na prstech jedné ruky. Samozřejmě že frontman a vokalista Joseph Martinez má jinou vokální polohu než lídři zmíněných kapel, ovšem jeho zadumaný projev stejně skvěle koresponduje s neveselou atmosférou desky. Na postrockové scéně unikátní album a celkově vynikající dílo, kde i ty nejslabší místa (a že jich mnoho není) dlouhých kompozic, vyčnívají vysoko nad průměrem všednosti.
Junius nejsou žádní objevitelé nového hudebního stylu. Určitě ale jejich hudba rozvířila stojaté vody postrockové. Vzpomeňte kolik postrockových kapel se v poslední době podobalo jedna druhé. Více originality tomuto žánru jenom prospěje. 9.7.2010 (Crippled Reverend [10/10])



Article | JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist (2009) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me