ASGARD - Zlověstné časy (2010)


Před nedávnem jsem se tu zabýval skupinou Defeated a jejich CD "V bahnech". Dnes mám na programu další lahůdku z „černých“ vod. Zase je ve vzduchu cítit stará škola, ale pozor, nepáchne... ba naopak!
V následujících odstavcích bude řeč o novince z tábora skupiny Asgard. Tato brněnská black metalová smečka totiž letos do světa vypustila CD "Zlověstné časy", jenž si pod svá křídla vzalo vydavatelství Panda Music.
Tato recenze by mohla být v podstatě velmi krátká, jelikož jde o materiál, který je velmi zdařilý a jako celek šlape na výbornou. Ale slíbil jsem popsat více jak pět řádků, tak se pokusím aspoň o nějaké bližší seznámení s plackou "Zlověstné časy".
Na počátku všeho Vás čeká intro nazvané "Kallsward", které posluchače pomalu a jistě zpracovává a ten se tak pomalu stává součástí toho, co bude následovat v dalších 37 minutách. Po tomto úvodu zaútočí na Vaše ušní bubínky "Založení říše". Úderka, která jasně hlásí nástup kapely. Valivá skladba s rytmickými obměnami a člověk se opravdu nenudí. K tomu všemu opravdu vydařený zvuk. Asi minutu před koncem této skladby nastává celkem překvapivá změna tempa a nastupuje melodie, která by mohla být takřka nekonečná (vhodné na závěr desky). Opravdu skvělé spojení. Následuje "Pohár a meč" trochu mísící střední tempo s rychlejšími valivými rytmy. Poté je čas na klidnou instrumentální - "V popelu předků". Jeden odpočinek máme za sebou a může se opět sypat, co to dá. Přesně to vystihuje pátý štych na albu s názvem "Vzpomínka". Titulní "Zlověstné časy" se tváří jako pomalá věc, která se bude jen táhnout, ovšem v polovině přichází zlom do zóny velmi chytlavých melodií. Následná "Řeka smrti" je naopak zase toho přímočařejšího rázu, vhodné pro řádný headbanging. Osmý zářez na desce, "Mysterium zla", vnímám jako takové intermezzo, kde hlavní doménou k navození temné atmosféry je recitace. Člověk by čekal, že bude následovat nějaká úderná skladba, ale to je omyl. Nečekaně se totiž objeví "Stříbrná deska I.", jenž nás udržuje v klidném stavu. Zde máme navíc možnost vyslechnout si zpěv hosta, kterým není nikdo jiný než sám Big Boss ze skupiny Root. Jakmile odehraje tato krátkostopážní skladba (cca 1:40 minuty), nastoupí "U cíle", která Vás zvedne ze sedaček a rve to tzv. do plnejch. Závěr patří skladbě "Stříbrná deska II.", kterou bych zařadil právě mezi ty nekonečné skladby na konci desky. Vhodně zvolená záležitost právě na toto místo.
Takže podtrženo a sečteno, CD "Zlověstné časy" se opravdu povedlo. A to jak zvukově, tak i hudebně. Ještě to všechno je doprovázeno povedeným obalem. Co se týče zpěvu, tak ten je přístupnější i těm posluchačům, kteří zrovna neholdují hrdelním vokálům hrubšího zrna. Hlas je zde spíše čistějšího rejstříku a s muzikou to skvěle ladí. Parádní kombinace a rozhodně to není na škodu, ačkoli by si zpočátku člověk mohl říct, že by tam radši spíš něco peprnějšího. Navíc je krásně rozumět textům, kterými proplouvá posluchač stejně tak, jako by byl součástí toho či onoho příběhu. Při poslechu tohoto CD na mě, jako tomu bylo u skupiny Defeated, dýchla atmosféra staré školy. A původně jsem se obával, aby to nebylo podobné, ale ne... obojí je dobré a také odlišné. Pokud bych měl jmenovat smečky, ke kterým bych tento materiál přirovnal, tak můžu směle říct, že jsem zde jsem závan z vod Immortal, Törr, Root a dokonce i XIII. Století. Nicméně jde o originál sám o sobě a navíc velmi líbivý.
Rozhodně nechci nikomu podkuřovat, ale opravdu se mi tvorba Asgard zamlouvá. Přiznám se, že se mi dlouho nestalo, že bych dostal dvě CD na recenzi a z obou měl velikou radost. A právě k tomuto musím poblahopřát vydavatelství Panda Music. Jen tak dál a houšť. 29.6.2010 (Bart [10/10])



Article | ASGARD - Zlověstné časy (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me