SOILWORK - Sworn To A Great Divide (2007)


Švédská kapela Soilwork vznikla v Helsingborgu v roce 1995. Hned od jejich vzniku měli obrovskou motivaci a velice kvalitní podporu od věhlasných švédských kapel. Od roku 1998, kdy vydali svůj debut "Steelbath Suicide", kvalitně zásobují metalový svět. Poslední album "Sworn To A Great Divide" je již sedmé v pořadí a bezesporu to nejlepší, co kdy tato pětice vydala. Od roku 1998 se profesně vyvíjeli a přešli z ryzího death metalu přes různá zákoutí až k líbivému metalcoru, který ovšem není nijak tuctový, naopak, velice charakteristický Soilwork metalcore. O to, že je téměř vždy poznáte se stará zejména charakteristický hlas zpěváka Björna Strida.

Začínáme s titulní "Sworn To A Great Divide", kde nás kapela rychle přivítá s odzbrojujícím tempem a tvrdostí. Refrén ale patří příjemnému čistému vokálu s melodickým pozadím. Právě takovéto změny mezi brutálním murmurovým tempem a čistým vokálem je pro metalcore typické a pro Soilwork charakteristické. Pohodovou atmosféru skladby umocní vkusné krátké sólo. Song "Exile" patří k nejznámějším skladbám od této bandy. Tato skladba má neobyčejné kouzlo zejména v refrénu. Björnův hlas dokáže dostat na povrch ty nejkrásnější emoce a schopnost užít si každý tón. Odlehčený refrén střídá opět chraplák v nezanedbatelném tempu. Všechno dokresluje příjemný kytarový riff. Opět se dočkáme i sólíčka. "Bleeding Thorns" má kromě pohodového čistého refrénu poněkud nevýrazné metalcorové sloky, které alespoň trochu vyzvedne povedené sólo. Zato "Your Beloved Scapegoat" má úvod velice povedený a i v refrénu je cítit agrese a není to tak čisté jako v předchozích skladbách. Tady hrají textové party prim. Výborná věc. "The Pittsburg Syndrome" má otáčky ukrutně vysoko. Zde si kapela asi vzpomněla na své začátky a předvádí tu kromě chrapláku i murmur a deathové sypačky za bicími. Zběsilé tempo kapela drží po celou skladbu, lehké odlehčení nastává pouze při poslechu sóla. Další vrchol alba, skladba "I, Vermin". Björnův chraplák zde dozrál jako víno a v refrénu předvádí příjemný melodický projev za vkusné podpory bicích. Nesmí zde chybět chytlavé sólo a nenucený kytarový riff funguje po celou dobu skladby. Poeticky nazvaná skladba "Light Discovering Darkness" se poprvé uvádí v pomalém tempu v odéru tajemna. Refrén je ale neobyčejně procítěný s vytříbeným vokálem a trefnou kytarovou vřavou. "As The Sleeper Awake" opět uvádí výbornou audio hostinu. Björn řádí jako utržený z řetězu a ostatní spoluhráči nezůstávají pozadu. Refrén opět v harmonickém čistém duchu za nenucené podpory kytar a bicích. Skladba opět zakončená příjemným sólem. "Silent Bullet" začíná melodickým riffem, který rozčísne Björnův chraplák a strhne se další metalcorová smršť. Skladba se dostává vyšší úroveň s příchodem refrénu. Björnův čistý vokál tam získává nový rozměr a jeho kvalita je slyšet. Další klenot na desce se jmenuje "Sick Heart River". Nenápadně začínající skladba dosáhne odzbrojujícího tempa s Björnovým vokálem, který sebou přinese i běsnící bicí a kytary. V refrénu opět Björn dává na odiv svůj vytříbený čistý vokál. Této vytříbenosti si ale užijeme i při jeho chrapláku, kde jej vynáší do nebeských výšin. To nejlepší na konec. Poslední skladba "20 More Miles" přináší vytříbený metalcore. Björnův chraplák je zde dokonalý. Refrén ukazuje harmonickou symbiózu kapely, Björnův vokál zde nemá chybu.

Soilwork na albu "Sworn To A Great Divide" nechali kus srdce. Odvedli skvělou práci a na každé skladbě je slyšet hodiny dřiny. Metalcore této kapely patří k těm nejlepším vůbec. Kontrast Björnova chrapláku a čistého vokálu je dokonalá. Společně s hráčskými schopnostmi ostatních členů vzniká vynikající hudba s obrovským potenciálem. 25.12.2009 (Dave [8/10])


SOILWORK - Verkligheten (2019) (17.4.2019)
SOILWORK - Sworn To A Great Divide (2007) (25.12.2009)

Article | SOILWORK - Sworn To A Great Divide (2007) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me