OLIVER/DAWSON SAXON 3x v ČR


Po mnoha letech čekání, plni energie a s novým řadovým albem „Motorbiker“, se k nám vrací britská legenda „tvrdého rocku“ OLIVER/DAWSON SAXON.

Skupina SAXON je bezesporu vedle IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST a DEF LEPPARD čtvrtým zakládajícím kamenem stylu, který je ve světě znám jako „Nová vlna britského heavy metalu“. Její vznik se datuje někdy do roku 1975, kdy se ve skupině SON OF A BITCH setkávají kytaristé Graham Oliver a Paul Quinn,baskytarista Steve Dawson a zpěvák Biff Byford. Po čase si mění název na SAXON a v roce 1979 vydávají svůj debut za pomoci francouzského labelu Carrere. Opravdový průlom do 1. metalové ligy přichází však až v roce 1980 vydáním dvou, dnes již klasických alb, „Wheels Of Steel“ a „Strong Arm Of The Law“. Poté vychází každý rok nové (a skvělé) album až do roku 1985, kdy kapelu během amerického turné opouští baskytarista Steve Dawson A když ho po čase následuje i kytarista Graham Oliver, tak se domluví na oživení své původní kapely.

Tito autoři  největších hitů Saxon se po dlouhodobých neshodách s bývalým zpěvákem skupiny Peterem „Biffem“ Biffordem nerozešli právě v dobrém a zprvu se vrátili ke svému původnímu názvu SON OF A BITCH, aby se v roce 2000 uchýlili k názvu OLIVER/DAWSON SAXON. Původní sestavu tvořili kromě Dawsona a Olivera i bubeník Saxon Pete Gill a zpěvák Thunderhead Ted Bullet. Ačkoli měli stejná práva na používání původního názvu, bývalý zpěvák je předběhl a zaregistroval si ochranou známku na své jméno a odpadlíci byli donuceni k „přídavku“ v podobě svých jmen.

Graham Oliver a Steve Dawson hráli na všech albech Saxon – od debutového ,stejnojmenného alba až po „Rock The Nations“ z roku 1986 (v případě Dawsona). Graham Olivera je možno ještě slyšet na klasickém albu „Dogs Of War“ a on sám je autorem takových hitů jako: Power & The Glory, Never Surrender,Wheels Of Steel nebo třeba Dallas 1pm. Říká se také, že jeho riff ze skladby „Princess Of The Night“ inspiroval chlapce z Metallicy k napsání svého hitu „Seek & Destroy“.

Zatím jejich nejnovějším počinem je album „Motorbiker“ z letošního roku, na kterém se kromě 2 zmiňovaných účastnili ještě Nigel Durham (ex-Saxon), Haydn Conway a zpěvák John Wardi Ward, bývalý člen Shy a Slash´s Snakepit. I když před jeho vydáním Ward skupinu opouští, nahrazuje ho neméně zdatný pěvec – Brian Shaughnessy z britské kapely SEVENTH SON a ten se také představí českému publiku, společně s bubeníkem Paulem Oliverem.

28.09.2012  -  CZ, Černošice – Club Kino     ( + Roxor, Black Bull)
29.09.2012  -  CZ, Kolín – Městský kulturní dům   ( + Roxor, Black Bull)
30.09.2012  -  CZ, Brno – Melodka       ( + Roxor, Janesession)

21.8.2012 (www.melodka.cz)



Article | OLIVER/DAWSON SAXON 3x v ČR • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me