EDAIN - Through Thought And Time (2009)


U letního, devětadvacátého vydání metalového magazínu Pařát vyšlo jako příloha, mimo jiné debutové cd kapely Edain, která pochází z Brna. Kapela je složená ze členů, kteří mají nebo měli co dočinění v různých kapelách jako jsou stylově spříznění Absurd Conflict, Parasophisma nebo heavy metaloví Spitfire.
Kapela a hlavně její hudba spadá pod škatulku slyšící na jméno progresivní death metal. Album "Through Thought and Time" se pyšní pětatřiceti minutovou stopáží, kde se těsná pět skladeb. Jednoduchým výpočtem dojdeme k výsledku, že zde nebudou dvouminutové záseky, ale že půjde o delší kompozice.
Úvodní skladba "The Downward Spiral" začíná v poklidné atmosféře, za doprovodu akustických kytar. Netrvá dlouho a kapela ukáže druhou stranu mince. Tvrdé riffy, šlapající rytmika a nad tím vším zpěv Martina Brňovjáka. Následuje několikrát se opakující riff, který je obohacený o různé vyhrávky, v tomhle stylu tak důležitými. Své místo si zde najde i kytarové sólo. Druhá skladba je jedna z těch delších, dosahující délky skoro deseti minut. Děje se zde plno nečekaných zvratů, kde si to střídá zkreslený riff s čistou pasáží. Dočkáme se i jiného hlasového rejstříku, kde dostane prostor i čistý hlas. U této polohy však nezůstaneme nadlouho.
"Aphrodisiac" začíná klávesovým intrem, které obstaral host alba - klávesačka Doris. Skladba se následně přehoupne do tvrdšího ražení. Nezapomnělo se ani na basu, která tu má krátké basové sólo. V této skladbě kluci sešlápnou pedál až k podlaze, což dokazuje asi nejrychlejší část alba. Předposlední song je druhým a taky posledním zástupcem nejdelších skladeb. Úctyhodných deset minut. "Eden Lies Obscured" se nese v podobném duchu, jako předešlé skladby, kde si své najdou jak death metalový maniaci, tak fanoušci až art rockových vod.
"Earn Your Pain" neslevuje z daného standardu a řádně ukončuje tento debut.
Potisk alba je velice zajímavě zpracovaný, ale mám několik výhrad směřující ke zvuku a občasným pasážím ve zpěvu. V některých momentech (hlavně v těch rychlejších) zanikají bicí, které splývají do jakési zvukové koule. Možná to byl záměr, kdoví. Třeba se to zanedlouho dozvíme. Ale tyto nedostatky ruší celkový dojem nahrávky.
Přesto je to zajímavý debut, který stojí za váš pozorný poslech a zájem. Upřímně řečeno, kolik zde máme podobně laděných kapel? Čest vyjímkám. 4.8.2009 (Kuba [6/10])


EDAIN - Rephrased (2018) (6.7.2018)
EDAIN - Of Those Who Worship Fire (2013) (15.5.2013)
EDAIN - The Sulphur Breather [kompilace] (2011) (17.2.2012)
EDAIN - Through Thought And Time (2009) (4.8.2009)

Article | EDAIN - Through Thought And Time (2009) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me