THERION - Beyond Sanctorum (1992)


Therion, má hodně oblíbená kapela, především díky klasickému albu D´arab zaraque, na kterém mě nadchly a ukořistily symfonické skladby, nahánějící hrůzu. S albem Beyond Sanctorum (vlastním remasterovanou verzi, ale původní je z roku 1992), jsem přičichla k jejich raně oldschoolovému soundu, kterým by nadšený death metalista jistě neopovrhl.
Skutečný ryzí death, nikoliv symfonie a orchestr všude kam se podíváš, jak je zřejmo z počátků 90.let. Myslím, že u toho deathu měli vážně zůstat. Prostě jim sedne. Jako prdel na hrnec. Není to ten těžkopádný nic neřikající death, co se objevuje hojně dnes a hojně v USA (nic proti nim, ale takový Canibálkové a jejich new album, mě vážně sluchově a nápadově už vůbec nenadchli). Tohle je zkrátka swedish oldschool nejhrubšího zrna. A přesto nezní barbarsky.
Zní čistě, oprášeně, jak je ve zvyku "Bestií" s nádechem orientálna(Prý zabrousili pánové do zákoutí perského folkloru), což je u tohoto tělesa vždy jen ku užitku. Střídá se tu totální death s odlehčenými pasážemi. Hrubý hlas i kytary, berou dech všemu, co jim přijde do cesty. Jsou temné a silné, nikoliv však těžkopádné, ale vše pečlivě zapadá tam, kam by mělo, aby ucho bylo lahoděno. Vokál co ostrouhá snad vše, je posléze vystřídán v Paths jemnými vokály éterických bytostí něžného pohlaví, a záhy je zas vše koseno Jím Mocným. Vše ve středním až rychlejší tempu. Jedovatě pomalé se občas vkrádá na povrch, bolestně pomalu, jako smrt.
Potěšili mě hlavně kouskem Ctulhu, písní inspirovanou mnou oblíbeným "zvířátkem" z ledových vod Lovecrafta. Ve skladbe Beyond sanctorum zas můžete slyšet hlas samotného Satana.
Přiložené demoverze písni:Ctulhu, Future Consciousness, Symphony of the Damned a třeskuté Beyond Sanctorum jsou neméně kvalitní, než-li jejich beta verze, když to řeknu takhle "hulvátsky".
Basa je zde hodně hutná, ale rozhodně ne rušivá vůči ostatním instrumentům. Elektrika zní čistě, ještě ne dostatečně podladěně(jak je tomu u deathu i jiných žánrů dnes). Bicí jsou jako špendlíky, vykukující z tělíčka zkrvavené panenky voo-doo.
Celkově na mě album působí nadprůměrně, díky své podmanivosti a zároveň neschopností urazit jakéhokoliv posluchače veterána i nováčka. Nebrala bych to však jako mínus, skutečně nepůsobí průměrně( ať žijí místy exotické prvky, které nedovolí posluchači usnout na vavřínech.).
Velice osvěžující dílo ze starých vod. Doporučuju konzervativním posluchačům i milovníkům všeho oldschool. 27.4.2009 (nebel(r) [8/10])



Article | THERION - Beyond Sanctorum (1992) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me