LEGION - Xenophoby (2009)


Čtveřice Legion z Lysé nad Labem, která má za sebou velmi trnitou a peprnou cestu hudebním polem, vydává v polovině března desku Xenophoby. Jejich hudba laškuje někde mezi death a black metalem a nutno dodat že se v tom opravdu vyžívají. Xenophoby s dvěmi intry obsahuje 9 plnohodnotných válů a celková stopáž činí necelých 32 minut.

Začínáme minutovým, zajímavým intrem, který ve mě budí vzpomínku na hvězdné války. První zpívaná skladba "Dysangelium" se na nás vrhne s odzbrojující rychlostí, kterou utne střídavý vokál v deathovém stylu, po chvíli se spustí sypačky a opět se tempo zastaví na střídavém kousavém zpěvu. Nevím, který vokál patří Tousterovi a který Zetovi, ale prolínání obou v kontrastu je velice zajímavý. Tady si kapela se změnami tempa vyhrála. V rychlejších pasážích se objevující blackový vokál skvěle vybarvuje prozatimní tvář celé skladby. V "Unhollowed Rapture" se dočkáme vokálů v závratné rychlosti, a i Pestise na kytaru je více slyšet. Ďábelské tempo Daniho za bicí soupravou bude pravděpodobně samozřejmostí po celé album. "Beneath The Cross" je již skladba více epická (jestli to v death metalu vůbec jde), opět se zde střídá tempo, a můžeme si vychutnávat příjemné kytarové vyhrávky, podkreslené bicími. "Issis pool" nás nechá necelou minutu odpočívat v přítomnosti ztlumených operních vokálů, které nás připravují na druhou půlku deathmetalové hostiny. "Doom" překvapuje zejména kvalitním vokálem alá Dani Filth a stává se zatím nejlepší skladbou na Xenophoby. Skladba, ve které se skromná rychlost bicích s kytarovými vyhrávkami a dunivými tóny Tousterovi baskytary, snoubí s kousavým blackovým vokálem, je velmi chutný chod. Stejnojmená věc "Xenophoby" nás uvítá rychlostí na kterou jsme si už zvykli, i vokál je nám již známý. Ten zde dosahuje závratných rychlostí, doprovázený je všudypřítomnou kytarou, která ze sebe vydá i nějké to sólíčko. Osmá věc "Hated Truth" je kvalitní deathová nahrávka plná dunivých bicích, kousavého rytmického vokálu a výraznou kytarou. V "The Trinity" si na začátku hrají kopáky s kytarou, tuto souhru rozčísne deathový vokál s trefnou, jakousi ozvěnou, a opět se spustí líbivý deathový flák. "Pure Faith" začíná poněkud nesměle, pomaleji. Hodně výrazná kytara doprovádí tuhý deathový vokál, který je také oproti předchozím věcem v jiném tempu. Ke konci alba se trošku zpomalilo, proč ne. Poslední "Perspektiva" je úplně mimo mísu a s deseti odehranými skladbamy nemá vůbec nic společného. Jedná se o coverskladbu, která je zpíváná česky a stylem se spíše blíží nějakému punk rocku než death metalu. Pravděpodobně se jedná o nějaký druh recese.

Jak na závěr zhodnitit tuto deathmetalovou smršť? Osobně nejsem moc fanouškem tohoto "ubouchaného" death metalu, ale na druhou stranu musím říct že Xenophoby má něco do sebe a určitě se nejedná o tuctovou placku, na kterou by se mělo prášit. Pánové mají kreativního ducha, mají rádi změnu tempa, což je v death metalu zajímavý prvek a hlavně mají kvalitní vokály, oba. Před poslechem Xenophoby jsem četl historii kapely Legion a upřímně jsem se trochu bál, jaký "bordel" uslyším. Dobrý bordel. Co se české scéný týče, jistě bude kam stoupat. A i kdyby ne, tak co, hlavně že to sype, ne? 7.4.2009 (Dave [7/10])



Article | LEGION - Xenophoby (2009) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me