LECHERY - Violator (2008)


Stýská se vám po klasickém Heavy metalu 80. let? Tak přesně pro vás si kapela Lechery připravila novinkovou desku Violator. Je to zkrátka čistokrevný Heavy metal, který si na nic nehraje. Takže navlékněte na sebe úzké kožené či pruhované kalhoty, pyramidami posetou bundu, nakadeřte vlasy a připravte se na cestu do minulosti.
Hned v úvodu na vás vystřelí riff jako vystřižený z rukou Wolfa Hoffmana (ex-Accept). Tohle bude zřejmě poznávacím znamením celého alba, protože takových riffů je zde hromada a zvuk kytar, je těm Acceptovským velice podobný. Dalším typickým znakem jsou sborově zpívané refrény, s nakažlivou melodikou. Ještě bych se zmínil o hlasovém projevu Martina Bengtssona (ex-Arch Enemy, Armageddon). Pokud si dokážete představit zkřížení Blackie Lawlesse a Doro Pesch, tak by jste mohli mít takovou hrubou představu o tom, kde se jeho hlas nachází. I když hned u druhé skladby vás zase může napadnout srovnání s Dee Sniderem z Twisted Sister, což taky není daleko od pravdy. Navíc Come Alive se v tomto duchu nese i po hudební stránce, až na opětovný acceptovský riff. I am the One má spíše baladický úvod, ale vše pak pokračuje podle zavedených Heavy metalových pravidel. Takže jsou zde opět úderné riffy a klasické kytarové vyhrávky. V úvodní sloce mi pro změnu vokál připomíná "malého,velkého" muže, mistra Dia. U Hero of the Night jsou slyšet určité vlivy Judas Priest, na které samozřejmě při této historické procházce, nesmíme zapomenout. Další skladba You Fate, je jakoby hodně překopaný hit Princess of the dawn od Accept. Šestka What Burns in their Eyes si pro změnu odskočila do dílny jménem Warlock. Kdyby Doro Pesch byla chlap, tak bych řekl, že bude zpívat asi nějak takhle. Refrén v této skladbě je asi nejchytlavější. V úvodu Slave Under Passion si vzpomeneme na další velikány na metalovém bojišti a sice Iron Maiden. Zbytek skladby je už ale zase někde jinde a místy na nás dýchne duch W.A.S.P., který se tak trochu přenese i do následující Why. Cynical je skladba doslova ostrá jako břitva, s dalším výborným refrénem, kde jsou na pozadí k zaslechnutí i klávesy, které mohly být klidně výraznější. Attraction zase zlehka připomíná Warlock a je především v pomalejším tempu. Závěr patří skladbě Open your Eyes, která je vhodně podbarvena klávesami a dostává tak až monumentální nádech. Prostě tohle je skladba, která bude fungovat především jako tradiční koncertní zavírák.
Přestože se jedná o ne příliš originální dílo, nic to nemění na tom, že se tohle album výborně poslouchá a i po několikerém poslechu, ve mně nezanechalo ani trochu stopy nezáživnosti. Těžko říct, jak se k tomuto albu postaví zejména mladší posluchači a příznivci modernějšího pojetí metalu. Tam zřejmě Lechery příliš mnoho ovací nesklidí. Snad je alespoň zaujme precizní, řízný zvuk a dobře odvedená muzikantská práce. 15.11.2008 (666XHE [7/10])



Article | LECHERY - Violator (2008) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me