DEF LEPPARD - Songs From The Sparkle Lounge (2008)


Po šesti letech přicházejí glam rockoví Def Leppard s novinkovým CD "Songs from the Sparkle Lounge". Po různých experimentech na předchozích albech "Slang" a "X", kde tak trochu koketovali s industriálně alternativním pojetím rocku, by se mělo toto album opět nacházet tam, kde se přece jen kapela cítí nejjistěji, a to ve vodách klasického stadiónového glam rocku. Tak se teď pojďme podívat blíže, jak se jim tento návrat povedl.
Úvodní skladba "Go", je sice ještě takovým dozvukem předchozích alb, kde je ještě poměrně dost alternativních prvků a tu a tam se dokonce objeví téměř nu metalové pasáže, ale ve dvojce "Nine Lives", už to přece jen začíná být poněkud zajímavější. Úvod skladby se nese v duchu jižanského rocku, kterým se prezentují například ZZ Top, ale ve sborově zpívaném refrénu, je to již ten klasický projev Def Leppard. V "C´mon C´mon", jako by chtěli zavzpomínat na 70.léta, konkrétně na legendu té doby The Sweet. Tahle skladba obalena moderním soundem, tak vypadá hodně zajímavě. Def Leppard nezapomněli samozřejmě ani na baladu a umístili jako čtvrtou v pořadí, skladbu s vše říkajícím názvem "Love". Doprovodné sbory v tomto songu téměř vybízejí ke srovnání s kapelou Queen. "Tomorrow" a "Cruise Control" mají typické znaky Def Leppard, ale přece jen se nejedná o to nejlepší z tohoto CD. To nejlepší totiž přichází v následujících třech skladbách. Hard rocková "Hallucinate" by se svým projevem mohla zařadit do slavné éry alb "Hysteria" a "Pyromania". "Only the Good Die Young" začíná klidnější pasáží, trochu připomínající "Strawberry Fields Forever" od The Beatles, ale následný, velice chytlavý refrén, bude jistě velice kvitován fanoušky, především při živých vstoupeních. Pokud si u předchozí skladby potrápí fandové především hlasivky, v následující "Bad Actress" si pro změnu užije celé tělo, protože tahle Rock´n´Rollová vypalovačka, nenechá nikoho v klidu. Předposlední skladba "Come Undome", je opět taková klasičtější věc, s dalším povedeným sborovým refrénem. Celé toto CD uzavírá "Gotta Let Go", jejíž poklidnější rockové pasáže gradují glam metalovým refrénem.
Pokud to vše shrnu, podařilo se Def Leppard v některých skladbách skutečně tak trochu vrátit do doby, kdy byli se svou popularitou na vrcholu. Ovšem nezapomněli své muzice vtisknout i něco z novodobé rockové muziky, ale na druhou stranu si taky s chutí zavzpomínali na éru, kdy rocková hudba byla teprve v plenkách. Album "Songs from the Sparkle Lounge", proto vypadá hodně pestře a potěší jak starší fandy, tak i ty mladší. 13.11.2008 (666XHE [8/10])



Article | DEF LEPPARD - Songs From The Sparkle Lounge (2008) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me