GRAVEWORM - Collateral Defect (2007)


Graveworm je zkušená Italská banda, která si dělá jméno nejen svým brutálním black metalem ale také vynikající energickou show. Mají za sebou již 6 studiových alb a na každém z nich najdete neutuchající vřavu kvalitního black metalu. Graveworm jsou právem na výslunní extrémní hudby, jejich umění dává příklad všem kapelám. Collateral Defect je placka z roku 2007, brzy by jsme se měli dočkat jejího nástupce, ale teď si pojďme říct o této.

Album začíná intrem "Reflections", která je plná elektronických prvků a zajímavých, někdy až protivných zvuků. To o čem jsem mluvil v úvodu se ukáže hned v druhé skladbě "Bloodwork". kde nás Stefan uvítá svým 40ti vteřinových growlem, a pak nám kapela ukáže zač je toho Graveworm. Hned na druhé skladbě sešlápla plyn až na podlahu a s ďábelskými bicími, v kytarové smršti a se Stefanovým pekelným zpěvem, který v refrénu změní na brutální murmur, nenechá nikoho na pochybách že narazili na výjimečnou bandu. To dělá Bloodwork perfektní peckou a každého "blacka" musí potěšit. "Touch Of Hate" začíná drtivím kytarovým riffem, a znovu si můžeme vyslechnout Stefanův growl, a v zápětí i jeho rychlý frázovaný vokál. V refrénu si s ním i můžeme zazpívat výbornou rytmickou část. Klávesy se v ní tvrdě hlásí o slovo. Perfektní věc. V "Suicide Code" se můžeme nabažit další agrese a rychlého tempa. Houpavý refrén skrývá příjemné klávesové party. "The Day I Die" je další vynikající skladba s typickou charakteristikou Graveworm - pekelné bicí, ostré kytary, klávesové vyhrávky a Stefanův nekompromisní vokál. Ve "Fragile Side" uslyšíme i hostující vokál, který společně se Stefanem tvoří zajímavou kompozici. Typické odzbrojující tempo je samozřejmostí, v refrénu trošku zpomalíme a vychutnáme si kontrast Stefanovýho growlu a čistých vokálů hosta, které doprovází drtivé kopáky, a ostré kytarové riffy. Zhruba v polovině této pecky jakoby se zastavil čas, kapela se uskromní jen na klávesy od půvabné Sabine a celá skladba nabývá na novém významu. Od této chvíle získává Fragile Side nový kabát. Nastává změna tempa a hostující vokál už uslyšíme jen v refrénu. Znáte Bonnie Tyler a její hit I Need A Hero? Nebo její úsměvný "cover" od Lucky Vondráčkové? Poslechněte si cover od Graveworm. Kapele se podařilo do této skladby přinést metalového ducha a zejména refrén zní úchvatně. Velký kus práce má na svědomí opět Sabine se svými klávesami, a bicí nejsou tak extrémně rychlé jak jsme byli zvyklý. Stefan v refrénu odvádí vynikající práci. Blížíme se do finále, osmá skladba "Out Of Clouds" je trošku táhnoucí se, ale střídá se s rychlým přechodem a změnami tempa. I tuto skladbu je potřeba ocenit. "Scars Of Sorrow" zahájí své 4 minuty příjemným riffem a Stefanův frázující zpěv nepotřebuje komentář. Jen se zaposlouchat a užít si dávku black/death metalu plnými doušky. Poslední věc, více než šestiminutová "Memories" nás po drtivém vystoupení kapely uklidní a pohladí za pomoci kláves a akustické kytary. Stejně jako v intru Reflections tu slyšíme vydatné elektronické prvky. Skvělá uklidňující tečka.

Co dodat, takový nářez jako je Collateral Defect od Graveworm najdete málokde. Skvostné kytarové vyhrávky, energické bicí, poetické klávesy a hlavně brutální, nekompromisní hlas, to je Graveworm. Můžeme jen doufat aby si to na turné namířili i k nám, a my měli šanci vidět jejich umění naživo, já bych neváhal. Jejich hudba je naprosto nepopsatelná, pokud chcete vědět o čem tu píšu, běžte si pro Collateral Defect. Přeji příjemný poslech. 31.1.2009 (Dave [9/10])



Article | GRAVEWORM - Collateral Defect (2007) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me