EDAIN: Podléháme jinému schématu priorit


Brňenská kapela Edain vydala svoje první debutové cd "Through Thought and Time". Jak jsem avizoval v recenzi na toto album otázky směrem ke zvuku, tak tady máme menší objasnění, o které se postaral zpěvák kapely Martin Brňovják.




Jste poměrně mladá kapela. Popíšeš historii kapely?
Vždycky se musím usmát, když narazím na označení „mladá kapela“, přece jen většina z nás už toho má hudebně za sebou dost, někteří ostatně i věkově. Pravdou je, že kapela EDAIN kroutí plnohodnotně teprve druhý rok. Začalo to tak, že Martin Král, kytarista ABSURD CONFLICT, přišel s vlastním materiálem a ideou mít takovouto kapelu, což byla motivace pro aktivnější a ambicióznější část sestavy, aby se oddělila od mateřského ledovce, a plula si svým směrem. Klíčem bylo samozřejmě kývnutí bubeníka Jiříka, poněvadž o adekvátním obsazení bicích bychom si jinak mohli nechat jen zdát. Kytaristu Pavla jsem potkal v položivořících CARBON DIOXIDE, kam jsme oba shodou okolností dorazili na výpomoc, a kytarista Martin zase přitáhl na basu mladou krev – Zdeňka z heavymetalových SPITFIRE, čímž jsme dosáhli zajímavého chemického složení.


Co bylo tím nejdůležitějším podnětem založit podobnou kapelu jako je Edain?Chtěli jste změnu od předešlých kapel, ve kterých jste působili nebo působíte dodnes?
Nevím, jak dlouho kytarista Martin tyhle věci plánoval, protože ta původní idea je jeho, nicméně jednou mi pustil skladby, které měl téměř kompletně hotové doma v počítači, a natolik mě to oslovilo, že jsem potvrdil svůj zájem v takové kapele hrát. Navíc se stagnujícími ABSURD CONFLICT už tehdy nešlo pohnout ani párem volů, takže řečeno vojenskou terminologií, rozhodli jsme se přeskupit jednotky a posílit stavy. Pak už to bylo hlavně o skládání odpovídající sestavy.


Moc lidí vás asi nebude znát. Když bys je měl nalákat na váš koncert nebo hudbu, co bys jim řekl?
Nevím, jak na tohle reagovat, nemyslím, že zrovna my bychom byli mistři světa zasluhující zvláštní pozornost. Ať se prostě přijdou podívat lidi, kteří mají rádi metal. Na koncertech ostatně nikdy nehrajeme sami.


Když se dostaneme k samotné hudbě. Jak dlouho trvalo skládání materiálu na debutové cd? Kdo je výhradním skladatelem skupiny?
Na CD je v drtivé většině materiál, který měl Martin složen již před vlastním vznikem kapely, ale dlužno říct, že všichni členové jsou dostatečně schopní přicházet s vlastními nápady s aktivním přístupem, takže proběhl i patřičný upgrade. Občas někde slyším, že nejsme vlastně progresivní death metal, budiž, ale když pak vidím a slyším, jak dokážou kluci vzít nějaký motiv a co z něho během dvacetiminutového jamíku, tak si nemyslím, že bychom na ten výraz progresivní neměli nárok.


Kdy jste se rozhodli, že půjdete do studia? Jak probíhalo nahrávání?
Studiové nahrávání byla trošku patálie, poněvadž se nakupilo pár nepříjemností v nevhodnou dobu, ale to asi spousta kapel zná, termíny zamluvené, času málo, peněz ještě méně. Smůla byla, že jsme za mixpultem narazili na neschopného mamrda, a než nám došlo, že bychom si stejnou práci udělali lépe sami a levněji, tak už se časové termíny posunuly do stresových dimenzí. No, a teď zkus udělat anketu mezi kapelama, kolik jich bude mít podobné zkušenosti, hehe.


Vaše nahrávka trpí ne zrovna dobrým zvukem. Jste s ním spokojeni? Byl záměr docílit tohoto zvuku, nebo jste byli sami překvapeni?
Hehe, tak s tím zvukem jsem naprosto spokojen. Já zas trpím, když mám poslouchat různé přefiltrované dehumanizované nahrávky, které jsou dneska modelem studiové práce. Překvapeni jsme nebyli, možná snad jen tím, jak Blackosh dokázal vytáhnout výsledný zvuk při masteringu. Po těch nahrávacích peripetiích to skutečně hrozilo kompromisem, ale takto si nemůžeme stěžovat. Jenom proto, že hrajeme technickou hudbu, nemusím přece nutně používat zvuk model CYNIC nebo OPETH, ne? Ostatně už jsem obdržel i recenzi, ve které chválili zrovna živý dřevní zvuk, takže asi opravdu, jak má kdo na co chuť a na co je zvyklý. Když to přeženu, mě osobně by vyhovovalo, kdyby kluci dotáhli do studia osmistovky Marshally, dokonce jsem při diskusi o klávesách navrhoval použít i hammondky, ale s tím už mě poslali do prdele.


Na první pohled zaujme obal desky. Kdo je jeho autorem? Co si má posluchač představit pod tímto motivem?
Obal šéfoval náš basista, vizuální umění, obrazové či filmové, je jeho doména, takže jsme koncept nechali na něm. Samotné zpracování pak bylo na bedrech kolegy Pavla, jinak zpěváka brněnské kapely DECAMERON. Člověk se svými touhami a ambicemi stojí proti nepřekonatelné mašinérii, v textech společensko-technologické, na obalu spíše industriálně-postapokalyptické. Obrazové prvky jsou jinde, ale nálada či poselství jsou v paralele.

Všechny texty píšeš ty. O čem pojednávají? Má album nějaký koncept nebo má každá písnička jiný příběh?
Koncept nikoli, ale samozřejmě styčná témata se najdou. Píšu velmi reálné texty, byť možná zabalené do obrazů a abstrakcí, kterým někdo nemusí rozumět. V obyčejném životě, každodenním stresu, nesplněných touhách a vlastních myšlenkách je inspirace dost.


Kde bereš inspiraci pro psaní textů? Co tě nejvíce ovlivňuje?
Cíleně se na nic nezaměřuji, v podstatě chvíli trvá, než vznikne hudební podoba skladby, takže mám čas poslouchat a přemýšlet, kam a jak svá poselství nafrázovat, případně podle nálady skladby vymezit téma. Pak je to spíše otázka jednoho silného nápadu, z něhož vznikne většina skladby a následně zase nějakou dobu dolaďuji frázování, případně mě tu a tam napadne lepší formulace, takže to skládání textu je taky svým způsobem progresivní.


Vaše debutové cd vyšlo jako příloha metalového časopisu Pařát. Jak se vám to povedlo, že zrovna vaše cd?
Není tajemstvím, že jsem dlouholetým členem redakce, takže protekce je na místě, hehe. Jinak podmínky jsme měli asi stejné, jako platí pro všechny kapely. Do samotného technicko-rozhodovacího procesu nevidím, to je výsadní právo a zodpovědnost pana šéfredaktora. My můžeme být jen vděční za takovouto možnost.


Mnoho lidí vám přisuzuje velkou snahu podobat se mistrům progresivního metalu Opeth. Jak to vidíš ty? Byl to záměr nebo to prostě přirozeně vyplynulo ze skládání?
Snaha podobat se někomu určitě ne, ale poslední, co by mi vadilo, že mě někdo přirovnává k OPETH. Musíš uznat, že oslovíme spíš fanoušky OPETH než fanoušky IMPALED NAZARENE. Kytarista Martin OPETH poslouchá, takže se to ve stylu jeho hry a komponování pochopitelně projeví. Ostatně, nikdo z nás nezačal dělat hudbu, aniž by měl nějaký vzor či inspiraci. Taky bych asi takhle neřval, kdybych nikdy předtím neslyšel KREATOR nebo MORBID ANGEL. Každopádně vzhledem k tomu, že každý jeden člen kapely má svůj hudební obzor někde jinde, nemyslím, že by hrozilo nějaké kopírování jednoho modelu.


Když jsme teda u Opeth, jaké kapely či hudebníci měli na vás největší vliv?
OPETH, CYNIC, DREAM THEATER, DEATH, FATES WARNING, IRON MAIDEN, BLACK SABBATH, PINK FLOYD, QUEEN, THIN LIZZY, TOTO, RUSH, OZRIC TENTACLES, BIJELO DUGME … a teď to schválně zkuste někdo roztřídit, která kapela se týká kterého ze členů.


Jaké má kapela plány do budoucna? Chystáte se natočit klip? Pracujete na novém materiálu? Desku určitě podpoříte koncerty, tak kde vás můžeme co nejdříve vidět?
Plány v našem milieu jsou relevantní v momentě, kdy dojde k jejich uskutečnění. Přece jen podléháme jinému schématu priorit, takže vše, co zmiňuješ, je ve hře, ale asi je zbytečné o tom mluvit v nějakém konkrétním časovém horizontu. Naštěstí prostřednictvím internetových rozhraní není dnes problém operativně informovat o aktuálním dění v kapele, takže vše, co má nějaký význam a stojí za pozornost veřejnosti, je a bude sděleno patřičnými kanály.


Ty sám si vystupoval v mnoha kapelách. Hrál jsi například na kytaru v SEE YOU IN HELL, na basu u experimentátorů PARASOPHISMA nebo si zpíval v kapelách ABSURD CONFLICT či CARBON DIOXIDE. Proč už u nich nehraješ? Co zapříčinilo odchod od zmíněných kapel?
Ze zmíněných kapel má bezpochyby význam akorát mé účinkování v ABSURD CONFLICT, u všech ostatních to spíše byla dočasná účast v kapelách mých kamarádů. Nejsem bůhvíjaký instrumentalista, spíše fanoušek tvrdé muziky, který se snaží po všech stránkách zapojit i aktivně. Uvítám každou příležitost zahrát si, něco vytvořit nebo se třeba jen společně opít. A samozřejmě všechno je cenná zkušenost. A jak vidíš, stylově obejmu téměř vše, důležité je, že ta kapela smysluplně funguje.


Já ti děkuji za rozhovor a přeji tobě a kapele mnoho štěstí v dalším počínání.
Já moc děkuji za celou kapelu, ceníme si toho, že nám někdo věnuje svůj čas a pozornost. Na oplátku přejeme hodně úspěchů a megabajty cenných informací pro váš server!

9.8.2009 (Kuba)



Article | EDAIN: Podléháme jinému schématu priorit • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me