Bethrayer Execution Mania 2016 (20.4.2016, Tyjátr - Svitavy)


Co to vlastně znamená, čím víc proužků, tím víc Adidas, aneb jak nedostalo na frak rčení, že méně znamená více.

Každá kapela by si přála při svém vystoupení plný klub a pod pódiem kotel jakej svět neviděl. To by potom mohlo být opravdu Adidas se šest set šedesáti šesti proužky. No a tak se stalo, že při tour zastávce BETHRAYER EXECUTION MANIA 2016 ve svitavském alternativním klubu Tyjátr měla první vystupující kapela MENTALLY CORRUPTED kotel pod pódiem, jaký opravdu svět neviděl, stejně jako pověstnou jitrnici, či císařovy nové šaty. A tak platí tradiční povzdech směrem k lidem, co remcají, že se nic neděje, protože když se děje, tak nepřijdou, jelikož by při placení vstupného přišli o čtyři piva, které mohou vyleptat v nějaké nálevně. I když je i trochu pravděpodobné, že se na návštěvnosti podepsal i ne zrovna daleko probíhající dvoudenní festival Under Dark Moon. V každém případě byl počet návštěvníků plus mínus roven prstům na rukou nás tří, plácajících se do Tyjátru ze sousedního města.

A podepsalo se toto nepříznivé bilancování na koncertních výkonech jednotlivých kapel? Možná to pro ně bylo trochu zklamání, ale nedaly to na sobě znát. Jako první vystoupila zmiňovaná partička MENTALLY CORRUPTED z Uherského Hradiště, složená ze dvou zadredovanců, dvou kšiltofkářů a jednoho sluchátkáře. Rozhodně se toho nebáli a natlačili do přihlížejících porci moderního thrash metalu s příchutí hardcoru. MENTALLY CORRUPTED měli co říci a byli dobří. Jen tak trochu nejsou zase až tak můj šálek čaje s rumem a tak mě asi nejvíce zaujala starší vzpomínková skladba, na jejíž název si teda za boha nevzpomenu, která byla trochu přímočařejší a taky lehce koketovala s punkem. Pro mě totálně neznámí MENTALLY CORRUPTED rozhodně nezklamali, natož aby prudili. Jenže překvapení přišlo v podobě další neznámé kapely POX VOBISCUM, která na sebe vzala roli druhé hrající. Slovenská kapela s vizáží psychedelických výrostků (mnohdy tím bylo poznamenáno i samotné vystupování) spustila kvalitní thrash death metalovou palbu. Na tradice kapela asi moc nedá, a tak tam byly slyšet i další vlivy jako grunge i s tou psychedelií. No a s každou další skladbou to houstlo, že i basák následně shodil šátek, aby začaly vlasové orgie. Zatímco jsem při MENTALLY CORRUPTED zaujal pozici volně sledujícího dění poblíž pivně rumového háje, tak při POX VOBISCUM jsem se přeci jenom přiblížil k pódiu, zvláště k jeho pravé straně, kde byla podle mě lépe slyšet basa a více si to užít v těsnějším propojení s kapelou. Škoda, že kapela má k dispozici pouze demo. Tady by se vyplatilo doma sjíždět plnohodnotné album s kvalitnějším zvukem. Ovšem i ten demokomplet stojí za to. Další pánové na holení přijeli taktéž ze Slovenska. MAJSTER KAT jsou již dost profláklou kapelou na domácím thrash metalovém poli a působili hodně sebevědomě a profesionálně, přesto vzal ďas, že hráli pouze pro hrstku opravdových příznivců a prostě svý songy naservírovali s parádní grácií. Občas se sice nemohu zbavit dojmu, že MAJSTER KAT dobře ví, co chce fanoušek slyšet a tak mu to tak dají, což by mohlo budit dojem komercionalismu. Přesto nemohu na řezanici MAJSTER KAT říci křivé slovo. Navíc jsem musel během jejich setu odskočit někam, kam i císař chodí pěšky a normálně mně to na záchodě znělo jako trochu ostřejší hair metal. Finále obstarávají barbarští hulváti BAJONET a dostávám přesně to, co chci. Extrémní thrash metalovej vejplach. Žádný sraní s mladou paní a energetická nálož, padající z pódia, hejbala veškerejma palicema v sále. Tady není co dodat. Snad jen, že další zásek BAJONETu v podobě splitka s 1000 BOMBS nelze než jen doporučit.

Večírek nám tedy vygradoval v absolutní smršť. Thrash metaloví lajdáci mohou litovat, že se opíjeli v laciných nálevnách a nadávali na politiku i komerční kulturu, protože tohle byl hodně vydařenej thrash mejdan. Jo, bylo nás tam málo, což pro pořadatele není zrovna příznivé, ale alespoň tam nepřišli tichošlápci umělecky zaměření a nezainteresovaní prudiči. Prostě tam neměl kdo kazit náladu těm, co se přišli dobře bavit na dobrou muziku. A to se taky cení, i když někoho to asi stálo trochu peněž.

23.5.2016 (Rock´N´Roll Hell)



Article | Bethrayer Execution Mania 2016 (20.4.2016, Tyjátr - Svitavy) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me