Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) II




No, tak se v případě IRON MAIDEN zeptám ještě jednou. Má snad někdo problém, že IRON MAIDEN mají své album poct a to nejen jedno? Jestli jo, tak dotyčný by byl nejspíš zralý na psychiatrickou heavy léčebnu. Nechce se mi rozebírat zásluhy božstva železné panny, neb o nich stejně každém ví a to včetně těch, kterým muzika IRON MAIDEN k srdci moc nepřirostla, ale těch je stejně jako šafránu, takže se rovnou pustíme do alba poct „Numbers from The Beast - An All Star Salute To IRON MAIDEN“, které patří k těm spíše zvláštním, neb se na něm nepodílely kapely samotné, ale jednotlivé skladby nahrály hvězdy metalového nebe pro tento účel snad náhodně sestavené do jednotlivých, skoro srandystických paútvarů. Proč srandystických? Protože většina muzikantů je stejná generace IRON MAIDEN a někteří jsou i starší, zasloužilí umělci. Výkvět heavy zahrádky ovšem nemusí nutně znamenat luxusní verze hymnických šlágrů zlidovělých. No, ale nepředbíhejme a vezměme to popořádku. Vítejte ve hvězdné flotile poct IRON MAIDEN.

Numbers From The Beast - An All Star Salute To IRON MAIDEN

Úvodní hymnus „Run To The Hills“ obsloužila sestava Robin McAuley - zpěv (MSG), Michael Schenker - sólová kytara (MSG), Pete Fletcher – rytmická kytara (PYGMY LOVE CIRCUS), Tony Franclin - basa (THE FIRM) a Brian Tichy - bicí (BILLY IDOL) a řekněme narovinu, že hvězdné obsazení ještě nemusí znamenat kvalitu. Ne že by tahle verze byla vyloženě špatná, ale přijde to trochu jako bezduché přehrání skladby s co nejvěrohodnějším podáním k originálu. Hodně studená záležitost na úvod a hlavně od Michaela Shenkera bych teda očekával víc a i zpěv by mohl být o něco autentičtější.
„Wasted Years“ si vzala do parády luxusní sestava Dee Snider - zpěv (TWISTED SISTER), George Lunch – sólová kytara (DOKKEN, LYNCH MOB), Bob Kulick – rytmická kytara (PAUL STANLEY BAND, MEATLOAF), Jeff Pilson - basa (DOKKEN, FOREIGNER), Jason Bonham - bicí (BONHAM, FOREIGNER), jenže kde je ten luxus originálu? Který producentský krotitel držel na uzdě vokál Deeho? Tady se dá napsat nemlich to samý o předchozí předělávce a člověk dost těžce začíná hned v úvodu proklínat investici do hvězd, které si to nezaslouží. Jenže...
Skladbu „Wrathchild“ si nenazpíval nikdo jiný než sám Paul Di´Anno a můžete porovnávat dnes a včera, protože ten rozdíl je dost patrný. I když ono za to může nejspíš trochu tvrdší podání skladby. No a divíte se při sestavě Alex Skolnick – sólová kytara (TESTAMENT), Chris Traynor – rytmická kytara (HELMET, BUSH), Frank Bello – basa (HELMET, ANTHRAX) a John Tempesta – bicí (HELMET, TESTAMENT). Tady se dá říci, že se konečně začalo na tomto tributu i něco dít.
„Flight of Ikarus“ nepatří teda zrovna mezi mé top skladby, ale v podání sestavy Tim "Ripper" Owens – zpěv (JUDAS PRIEST, ICED EARTH), Doug Aldrich – kytary (WHITESNAKE, DIO), Jimmy Bain - basa (DIO, RAINBOW) a Simon Wright (DIO, AC/DC) si ji teda nechám líbit. Parádní záležitost, která sedla především Timovi po vokální stránce a řekl bych, že díky němu má i ta předělávka větší koule než originál.
Ono, ten tribut vyloženě stojí především na vokalistech, jak se poperou s originálem. jestli jej jenom zkopírují, nebo tam dají sebe samé. To v nádherné podobě předvedl Chuck Billy (TESTAMENT) v hymnu „Fear Of The Dark“, kterej se s tím extra nesral, i když jak je známo, velmi bravurně zvládá i čistý vokál. Škoda je, že jej v útočném snažení nepodpořily i zbývající hvězdy Craig Goldy - kytary (DIO), Rickie Phillips (STYX) a Mikkey Dee (MOTÖRHEAD). Zvláště od Mikkeyho bych očekával větší intenzitu při řezání do bicích. Jenže oni se na tom nejspíše podepsali páni producenti. Jinak ovšem parádně odvedená heavy práce.
A další kvalitně znějící předělávka, hlavně díky nezaměnitelnému Lemmymu (MOTÖRHEAD), kterej se s tím taky extra neprděl a nasmažil si vokály do „The Trooper“ po svým, i když se taky dá říci, že byl při nahrávání vokálů krocen. Pozadu ve snažení nezůstávají ani Phil Campbell - kytara (MOTÖRHEAD), Rocky George - kytara (FISHBONE, SUICIDAL TENDENCIES), Chuck Wright – basa (ALICE COOPER, QUIET RIOT) a Chris Slade - bicí (AC/DC). Jo tak tohle si člověk vážně nechá líbit.
Ale přichází skvost nejskvostovatější „Aces High“ a to nejen v originále, ale i na tomto tributu. Sestava Jeff Scott Soto - zpěv (YNGWIE MALMSTEEN, SOUL SIRKUS), Nuno Bettencourt - kytary (EXTREME, DRAMAGODS), Billy Sheehan - basa (Mr. BIG, NIACIN) a Vinny Appice (BLACK SABBATH, DIO) se do toho vážně razantně opřela a předvedla, jak může tahle vypalovačka vypadat v lehce thrashovém hávu. Totální absolutorium dostává zpěvák Jeff, ale tím rozhodně nemíním shazovat ostatní muzikanty, kteří do této verze dali kus svého srdce.
Ovšem se stejnou razantností se do toho opřela sestava Joe Lynn Turner - zpěv (DEEP PURPLE, RAINBOW), Richie Kotzen - kytara (MR. BIG, POISON), Bob Kulick - kytara (PAUL STANLEY BAND, MEATLOAF), Tony Franclin - basa (THE FIRM) a bubeník Chris Slade (AC/DC, THE FIRM) ve skladbě „2 Minutes To Midnight“, která této skladbě dala nový rozměr, bez toho, aby původní verzi urážela. Zpěv možná mohl být o něco dynamičtější, ale kytarový tandem je naprosto super a radši ani nebudu mluvit o kytarových sólech.
To pak je trošku škoda, že taková „Can I Play With Madness?“ zní lehce uzívaně, i když sestava Mark Slaughter - zpěv (SLAUGHTER), Bruce Kulick - kytary (KISS, GRAND FUNK RAILROAD), Marco Mendoza – basa (THIN LIZZY, TED NUGENT) s bubeníkem Aynsleyem Dunbarem (DAVID BOWIE, WHITESNAKE) si se skladbou vcelku pohrála a rozhodně nepatří k tomu nejhoršímu. To teda spíše naopak.
O to hůře z mého hlediska dopadla předělávka „The Evil That Men Do“, kterou nahrála sestava Chris Jericho - zpěv (WWE wrestler, FOZZY), Paul Gilbert – sólová kytara (MR. BIG, RACER X), Bob Kulick – rytmická kytara (PAUL STANLEY BAND, MEATLOAF), Mike Inez – basa (ALICE IN CHAINS, OZZY OSBOURNE) a Brent Fitz – bicí (VINCE NEIL, UNION). Přesto je tato verze poslouchatelnější než první dvě skladby tohoto alba.
Závěr alba poct obstarává luxusní sestava John Bush - zpěv (ANTHRAX, ARMORED SAINT), Jeff Duncan – sólová katara (ARMORED SAINT), Scott Ian – rytmická kytara (ANTHRAX), Blasko - basa (ROB ZOMBIE), Ben Graves - bicí (MURDERDOLLS) a doprovodný vokály si střihnul Jason Miller (GODHEAD) ve skladbě „The Wickerman“. Hodně povedená záležitost, a ať mě někdo zatluče do země, jestli tady není cítit ten Scottův thrashový moshing. To je pak člověku líto, že ta skladba není nahrána ve svižnějším tempu. Jinak prostě jak říkám, paráda, i když ty kytarový sóla trošičku pokulhávají.

No a co říci teda závěrem? Firma Capitol poskládala dohromady vcelku zajímavou sestavu muzikantů, kteří se poprali s kultovními šlágry železné panny někde více a někde méně úspěšně. Dalo by se probírat, proč se na albu poct nenachází více skladeb. Taky by se dalo probírat, proč se na albu nepodílelo více muzikantů a proč někteří zúčastnění figurují u více skladeb. Ale řekněme, že se jedná o podružné elementy, kvalitu alba nijak neovlivňující. Ovšem decentní mínus patří pánům studiovým inženýrům za lehce vyžehlenou zvukovou kulisu, která ubírá skladbám drive. Nejvíc čitelné je to u zpěvů a místy i u bicích. Jinak teda neřadím tento tribut k těm nejpovedenějším a opravdu hvězdná jména nemusí znamenat luxusní požitek, přesto se dá zařadit k těm oblíbenějším.

21.11.2013 (Rock´N´Roll Hell)


Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DIO) II (26.1.2019)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (NECRODEATH) (19.11.2018)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) II (21.11.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) (30.8.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (VENOM) (12.7.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (POSSESSED) (23.5.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ALEŠ BRICHTA) (9.5.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (EVANESCENCE) (16.4.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SUICIDAL TENDENCIES) (20.2.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (KING DIAMOND) (28.1.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (TÖRR) (17.12.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (CARCASS) (26.10.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SODOM) (13.9.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ABBA) (11.7.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DEBUSTROL) (4.6.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DIO) (9.5.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ACCEPT) (18.4.2012)

Article | Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) II • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me