DARK ANGELS: Nejsme Metallica, aby nás stahování zranilo


DARK ANGELS jsou jihočeskou gothic/doom metalovou kapelou, která se na tuzemské scéně objevila léta páně 2004. V průběhu roku 2010 proběhly v její sestavě docela razantní změny a DARK ANGELS letos v červenci představují svou aktuální sestavu na novém EP "Forever & Ever". Na otázky o tomto albu, o současném, ale i minulém dění v kapele a nejen o tom mi odpovídala zpěvačka Eva Markvartová, občas něco přihodil jeden z mála členů, kteří přežili loňské personální zemětřesení, basák Vlasta Zahradník a hlavně poslední ze zakládajících členů, kytarista Venca Votruba.


 

Čau, když jsme v sobotu tenhle rozhovor domlouvali, zmínil se Venca, že zrovna odjíždíte na jeden fest. O jakou šlo akci a jak se vám hrálo?
Venca: Rockfest v Hořicích na Šumavě, což je taková příjemná vesnička u Lipna, která byla hlavně před válkou slavná po celém světě – díky pašijovým hrám. Akce to byla skvělá. Výborný areál, fajn lidi, skvělý zvuk. Přesně po našem vystoupení začalo neskutečně pršet. To jsi měl vidět – poslední tón a totální apokalypsa. Člověk fakt zažije leccos. [smích]
Vlasta: Hlavně také šlo o náš první letošní fest, který jsme si jaksepatří užili... Já osobně jsem se na festivalový rituál: kapely, lavička, pivo, párek, těšil už od podzimu... [smích]
Evka: Já snad nikdy nezažila, že bychom po hraní nemohli dolů z podia!! [smích] Asi hodinu jsme museli čekat, než se déšť umírní a přestanou padat kroupy, fakt síla, ale byla to parádní akce, kterou jsme si moc užili.


V DARK ANGELS od počátku fungovalo jakési ústřední trio Votruba-Avramová-Jelínek, jenže poslední dva jmenovaní kapelu v loňském roce opustili a ve stejném roce odešel i kytarista Landkammer, co zapříčinilo tak rozsáhlé personální změny? Ostatně posty basáka a sólového kytaristy jsou u vás vlastně dost často obměňovány.
Venca: Už to jednoduše nefungovalo. Před pěti lety jsem se odstěhoval z Domažlic do Českých Budějovic. Lucka do Plzně a Honza dělal školu v Praze. Kvůli tomu jsme se dokázali setkat jen na koncertech, což je samozřejmě špatně. Od poslední desky "Symphony Of Bridal Veil" jsme přešlapovali na místě a nedokázali se pohnout dál. Ta stagnace mě totálně ubíjela. Minulý rok už bylo jasné, že to takto dál nepůjde. Buď přijdou veliké změny, nebo konec. Přišly změny, kdy jsem v kapele zbyl jenom já a Vlasta, a tím jsme se polili živou vodou. Nevěřil bys, jak jsme teď celá kapela při chuti. Takhle jsem se necítil snad ani, když jsme začínali. Mám kolem sebe naprosto úžasné lidi, bez kterých si to už dneska neumím představit!
Vlasta: Jo, myslím, že současná sestava si jak po muzikantský, tak po lidský stránce hodně rozumí. Dovolím si říct, že jsme taková rodina...
Evka: Já můžu jen dodat, že jsem ráda, že mě kluci a Péťa vzali mezi sebe. A zároveň Lucce za to pomyslné žezlo, kterého si opravdu vážím!


DARK ANGELS vystupovali v roce 2008 v Plzni s německou, dá se skoro už říci legendou, WIZARD. To se asi každé domácí kapele nepoštěstí, zahrát si před nějakou větší zahraniční kapelou. Jak se vám hrálo, jak to vzali lidi, co přišli hlavně na WIZARD a vůbec, jaké má skupina vystupující před nějakou takovou zahraniční formací k vystoupení podmínky?
Venca: Podmínky byly naprosto normální, jako kterýkoliv jiný koncert. Na tu akci vzpomínám docela rád, protože myslím, že se nám to celkem povedlo. Našli jsme si tam nové fanoušky a zažili správný rock´n´roll, protože kluci z WIZARDU nejsou žádní suchaři. [smích] Pamatuji si, jak tenkrát močili do umyvadla. Nikki Sixx by s nimi asi kamarádil. [smích]


Na kontě máte split EP s kapelou JANESESSION z Bratislavy. Jak jste se k téhle formaci vlastně dostali a co podnítilo vydání onoho společného alba?
Venca: JANESESSION jsem před lety objevil úplně náhodou a totálně mě dostali. Mají neskutečnou šťávu a jsou to super lidi. Splitko se nám táhlo několik měsíců, ale nakonec jsme ho vytlačili, byť jen v CDr podobě, což mě dodnes mrzí. Snad někdy příště. Odehráli jsme spolu i několik koncertů. Hlavně na divočiny na Slovensku dodnes vzpomínám opravdu rád. Určitě spolu zase na nějaké miniturné vyrazíme.


Internetové stránky DARK ANGELS jsou momentálně v rekonstrukci. Jakou váhu dáváte internetové prezentaci v této formě, když veškeré materiály včetně diskografie, skladeb, videí a fotek lze nalézt na portálech jako Bandzone, Myspace apod.?
Venca: Kamaráde, ty už jsou v rekonstrukci několik let. Prostě není nikdo, kdo by nám je udělal. A platit se nám nechce, jsme chudá kapela. [smích] Určitě pro provoz kapely stačí Bandzone či Facebook, pravda je ale taková, že pokud chceš zaujmout nějaké zahraniční promotéry a tak podobně, musíš mít svoji webovou prezentaci. Tohle je věc, kterou ještě musíme dořešit...
Evka: Kvalitní webová prezentace je téměř základ slušné kapely, takže uznávám, že toto je trošku ostuda, ale na druhou stranu děláme to hlavně pro radost a ty stránky se snad brzy zvládnou doladit...


V jednom rozhovoru vaše bývalá zpěvačka Lucie uvádí, že nepamatuje zkoušku, kdy jste se sešli úplně všichni. Stále větší množství kapel dnes tvoří tzv. na dálku tím, že si nápady posílají společně přes internet, kdy každý dohraje to své a tímto způsobem v podstatě vznikají jejich nové skladby. Je ovšem jasné, že tohle nikdy nevynahradí živé zkoušení. Jak je to u vás nyní se zkoušením a se skládáním nových věcí, přikláníte se k téhle nové alternativě, nebo stále upřednostňujete klasické zkoušky „naživo“?
Venca: Takhle jsme fungovali poslední čtyři roky a dali jsme dohromady snad dvě nové věci. Jistě, jsou kapely, které to zvládají – třeba MARTYRIUM CHRISTI. Je to ale strašně náročné a pokud se všichni nesnaží, nemá to význam. Dneska zkoušíme pravidelně naživo, jak říkáš. A to i v kompletní sestavě, přičemž Eva jezdí z Prahy a Vlasta z Plzně. Funguje to výborně. Ostatně, od natočení "Forever & Ever" jsme dali dohromady další tři nové věci. Jsme správně nadržení. [smích]
Vlasta: Ono je zkoušení a zkoušení... Hrál jsem v kapelách, kde jsme zkoušeli třikrát týdně a nefungovalo to tak dobře jako v DA, kde ta frekvence zkoušek není tak častá. Ono je to také o „chemii“ a náladě v kapele, která je opravdu výborná a tvůrčí.

Evka: Je pravda, že sehranost je důležitá. Vyzkoušeli jsme si párkrát ten pocit, vylézt na pódium a nevědět, co kdo hraje, a kde že to vlastně jsme. Člověk si to pak ale ani neužije, takže se opravdu snažíme zkoušet, jak se dá. Ale řekla bych, že vzhledem ke kvalitě muzikantů není třeba omílat vše stále dokola. Jak píše Vlasta, stačí intenzivní dvouhodinka a je to v pořádku. Co se týče nových skladeb, zatím to děláme povětšinou tak, že Venca, Kuba a Libor udělají novou věc, nahrají, pošlou a já si k tomu vymyslím hrubý zpěv a někdy jim to zašlu pro pobavení nahrané mobilem, ale nějakou extra techniku k tomu zatím nepoužíváme [smích]. Většinou se skladba stejně pořádně dodělá až na kompletní zkoušce.


Vaše nové EP "Forever & Ever" je kompletně ke stažení na Bandzone, vidíte v tom tedy v dnešní době, kdy už se hudba téměř neprodává, ale především stahuje, svou budoucnost?
Venca: Souhlasím s tím, že pokud si člověk CD chce koupit, koupí si ho. Pokud ne, stáhne si ho. Pro nás je v této chvíli nejdůležitější propagace. Chceme dát všem najevo, že jsme tady, při chuti a myslíme to vážně. [smích] Čím víc lidí náš materiál uslyší, tím líp. Nejsme Metallica, aby nás stahování zranilo. Právě naopak! CD prodáváme za pouhých 80,- korun. Takhle alespoň nikdo nekoupí zajíce v pytli...
Vlasta: Razím heslo, že kopírování podporuje muziku. A tohle EP bylo natočeno hlavně za účelem propagace, proto je volně ke stažení a originál prodáváme za pár kaček.
Evka: Myslím si, že takhle to má být. A asi by bylo trapné, kdybych byla členem pirátské strany a kapela, ve které hraji, by nerazila tento postoj. Lidé, kteří chtějí kapelu podpořit, to mohou udělat na koncertech, nebo si CD koupit za symbolickou cenu. Ale proč nešířit volně to, co člověk vyprodukuje, aby z toho mohl mít radost někdo další, pokud tomu tak třeba může být...


Křest "Forever & Ever" proběhne až v listopadu, zatímco album samotné vychází už nyní v červenci. Co je příčinou téhle nezvykle dlouhé prodlevy?
Venca: Kmotrem bude bubeník Oceánu Honza Vozáry. Křest se uskuteční v jeho klubu a bohužel dřívější termín nebyl možný. Prostě tam má narváno. [smích]
Evka: No, tak my už jsme ho trošku neoficiálně pokřtili teď v sobotu... [smích]
Venca: Neoficiálně... [smích]


Zůstaňme ještě u nového alba. Jak jsem již zmínil, jedná se o EP, pět skladeb, středně dlouhá stopáž... Proč jste tentokrát nenahráli plnohodnotné album, tedy LP, ale zvolili tuto formu?
Venca: Protože jsme se chtěli co nejrychleji prezentovat v nové sestavě, ve které hrajeme teprve půl roku. Za tak krátkou dobu jsme samozřejmě nemohli dát dohromady materiál na celou desku. Čekat ale třeba rok se nemám nechtělo. EP se nám tedy zdálo jako ten nejlepší nápad, jak vtrhnout s novou tváří na scénu.
Evka: Určitě je fajn vyjít s nějakým materiálem aktuální sestavy a tohle bylo takové nejrozumnější řešení. Nicméně, nové skladby se už zase nabalují, takže věřím, že pokud se najdou finance, hupsnem do studia zase co nevidět.
Venca: Ostatně, už teď se na to těším. Z nových věcí mám radost a každou minutu ve studiu si vyloženě užívám.


Otázka mířená na Vencu: O tobě je známo, že jsi šéfredaktorem zinu Metal Forever & Metal Man, působil jsi v minulosti v i mnohých jiných zinech a třeba ještě v periodiku Hardrocker, kdyby ses měl podívat na vaši novinku okem (či spíše zaposlouchat se uchem) recenzenta, jak bys ji hodnotil?
Venca: Oproti "Symphony Of Bridal Veil" úplně jiná liga. A to po všech stránkách. Je to těžké, protože nemám ještě patřičný odstup. Myslím si ale, že se nám to povedlo celkem slušně. Největší radost mám z úvodní "Morning Shadows". Vlastně mám radost ze všech. Uááááááá. [smích]
Evka: Venco, samochvála smrdíííí!!! [smích]
Venca: Omyl, smrdí tady Vlastíkovo ponožky...


A otázka mířená na Evu: Donedávna jsi zpívala ve skupině EVAREST, což byl spíše speed metal, nyní zpíváš v gothic/doom metalových DARK ANGELS, jak výrazné jsou pro zpěvačku rozdíly mezi těmito žánry a čemu dáváš raději přednost?
Evka: No, ono je to dost těžké takhle posoudit. Já jsem se vždycky snažila být technicky hodně univerzální, takže ono těch žánrů, ve kterých se cítím dobře, je mnohem víc. Musím ale uznat, že oproti EVARESTu, kde jsem většinou zpívala více naplno a na krev, se tady zase snažím trošku ubírat, protože tenhle styl vyžaduje trochu větší „něhu“, nebo jak to správně nazvat. Musím říct, že EVAREST byl náročnější a byla to pro mě větší škola. Tady je to ale zase o tisíc procent jinde po lidské stránce a to je pro mě nejdůležitější.


Jaké jsou další plány kapely DARK ANGELS?
Venca: Co nejvíce hrát a hlavně dát dohromady dostatek nového materiálu. V příštím roce bych chtěl plnohodnotnou desku. Jak jsem už zmínil, materiál vzniká docela rychle a samozřejmě máme z nových věcí radost.
Evka: Zapracovat na nových věcech a posouvat se tím správným směrem. Ještě si musíme trošku víc zvyknout na vzájemný styl tvorby, ujednotit nápady a pokud se tohle podaří, mohla by být další deska zase o trošku jinde. Doufejme, že v pozitivním slova smyslu.
Venca: Určitě. Svým způsobem je to nová kapela, která si teprve sedá (žánrově). Ale až si pořádně dosedne... [smích]


Je něco, co by DARK ANGELS rádi vzkázali čtenářům Hard Music Base?
Evka: Budeme rádi, když se s námi někdy přijdete pobavit na nějakou akci. Věřím, že na našich koncertech, ale hlavně ani po nich se s námi nebudete nudit! [smích]
Venca: Choďte na koncerty (a tím nemyslím jen ty naše), protože bez vás to ztrácí smysl.
Vlasta: A poslouchejte dobrou muziku...

14.7.2011 (Rocker-Tialk)



Article | DARK ANGELS: Nejsme Metallica, aby nás stahování zranilo • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me