LEGION: Křesťanská nauka definuje Satana


Kapela Legion brouzdí po podiích již několik let. Před rokem vydali nové cd Xenophoby. Když byla možnost popovídat si s kytaristou a občasným zpěvákem Pestisem, neváhal jsem ani minutu...




Kapela už hraje několik let. Ty jsi však přišel až v polovině roku 2006. I přesto, můžeš popsat historii kapely?
Kluci se poprvé sešli v roce 1993, kdy měli jakýsi pseudoprojekt Krematorr, ale jako regulérní kapela začali fungovat až na přelomu let 1994 a 1995. Z počátku pod názvem Gutted. Pak ale přehodnotili tvorbu, koupili pořádný nástroje a logicky změnili i název kapely na Legion. Začátky byli těžké, ale podařilo se vyprodukovat vlastní fesťáček Underground Mania, kde od počátku hráli řádně brutální smečky - např. Fleshless, Tortharry, Pandemia, Contrastic, TOOH, Imperial Foeticide, Maniac Butcher, Dark Storm ale i Poláci Yaterring a Devilyn. Největší koncertní činnost z té doby připadá na rok 1998 - to se kapele fakt dařilo. Potom ale kolem roku 2000 nastává koncertní útlum. Vše se tak nějak změnilo s mým příchodem. Začaly se opět pořádat koncerty a pořádně zkoušet na nový CD Xenophoby. V současnosti máme na kontě XXII pokračování Underground Manie a s potěšením kvitujeme že se nám v rámci tohoto festu podařilo uskutečnit i koncert amerických velikánů Pessimist. Koncertů je stále dost a jsou naplánované už i na příští rok a když vše půjde tak jak má, tak bychom na podzim chtěli natočit další CD.


Do Legion si zapadl celkem rychle a hned jste začali skládat nový materiál, který byl později nahrán na nové cd. Jak vzpomínáš na tuto dobu, jak ses vůbec dostal do kapely?
Já když jsem do kapely nastoupil tak materiál už byl defacto složen. Šlo spíš o nějaké ty kosmetické úpravy apod. Já se s klukama znal už vlastně od začátku. Se Zetem jsme spolužáci ze střední školy a s klukama jsem se vcelku pravidelně vídal na koncertech. No a jelikož jsem v roce 2006 řešil nějaké osobní problemy a měl najednou víc času tak jsem zašel na pár zkoušek a prostě to tak nějak vyplynulo ze situace.


V roce 2009 vstupujete do studia, kde nahráváte další cd s názvem Xenophoby. Jak nahrávání probíhalo? Deska má mnohem lepší zvuk než předchozí alba, ale k dokonalosti přeci jen krůček chybí. Jste se vším spokojeni? Byl účel, docílit old school zvuku?
Skutečnost je taková, že natáčení probíhalo už v prosinci 2007 ve studiu ve Všechlapech u Honzy Vávry. S Honzou se známe už roky, neni špatnej na rockový věci a převědčil nás, že si věří i na náš metalovej náhul. Nahrálo se to celkem rychle, ale díky přecenení jeho sil a nedostatku času se mix extrémě protáhnul a zvuk nedopadnul tak, jak bylo původně zamýšleno. Účel být "old school" byl opravdu záměrem, avšak úplně se to nepovedlo...


Když se zastavím u obalu. Kdo je jeho tvůrcem? Byly i jiné návrhy na obal?
Tvůrcem obalu je Z, který je vlastně hudebním mozkem kapely a dělá i všechny grafický činnosti. Ten obal už vzniknul v roce 2005, kdy se to mělo původně nahrát.

Velkou roli hrají texty. Kdo se stará o psaní textů a z čeho čerpáte inspiraci?
Veškerý texty má pod palcem opět Z. Dřívější texty Legionu byly vesměs protináboženské a propagující ateismus. Nyní se již zaobírají i různými filozofickými postoji. Vem si třeba satanisty, neustále útočí proti křesťanství a otáčejí kříže, ale v podstatě v křesťanství respektive židovsko-křesťanskou tradici věří, protože to křesťanská nauka definuje Satana. Proto nám taky přijde velmi vtipné, jak spousta satanistických kapel kří své nahrávky. Oni jsou křesťané, jinak by přece nepraktikovali křest, ne?


Když se člověk zaposlouchá do caší hudby, je cítit vliv jiných kapel. Jaké bandy vás nejvíce ovlivňují?
Tak za sebe můžu říct, že mě ovlivnili hodně Vader, Masters Hammer a Krabathor. Je toho víc a dneska je těch smeček už dost zaniklých. Zet se v poslední době lehce zahrabal v devadesátých letech - raný desky Deicide, Kataklysm, Suffocation, Morbid Angel nebo At The Gates.


Plánujete desku podpořit jak koncertně tak např. videoklipem či prodejem oblečení?
Jak je uvedeno výše, koncertů je poměrně dost. Nějaké oblečení je v plánu - trika. Klip je taky v plánu, uvidíme jak to dopadne...


Když se podíváš na metalovou scénu. Zaujali Tě v poslední době nějaké kapely a jejich alba tady u nás, nebo v zahraničí?
Popravdě nesleduji metalové dění tak jako dřív. Co mě zaujalo za kapely z našich, tak určitě Martyrium Christi, Pandemia, Sepsis a Incarnate. Jsou to kapely se kterýma koncertujeme. Zahraniční kapely sleduju mizivě, ale Vader ty mě dostanou vždycky.


Co říkáš na dnešní fenomén typu Myspace nebo Facebook? Myslíš, že je to dobrá šance pro kapely?
Na tohle nevím co říct. My máme profil na Bandzone.cz a svoje webovky www.legion.wz.cz a můžu říct že nám to asi stačí.


Poslední řádky patří Tobě. Můžeš se vyjádřit k čemu chceš. Zároveň Ti děkuji za tento rozhovor a přeji kapele mnoho štěstí do budoucna.
Sere mě nezájem lidí o koncerty. Radši sedí doma v pelechu na internetu a nepodporují živou tvorbu. Prodělat na každý akci nějaký ten tisíc není sranda a když chci slušný zázemí pro kapely, zvuk a poplatit cestovný tak je to vážně těžký - lidi vzbuďte se!!!
Nebudem si pořád ale jen stěžovat. Jsem rád, že jsem potkal spoustu lidí na koncertech a můžu říct, že většina jsou pohodáři, se kterýma se nechá o všem mluvit.
Díkes za možnost rozhovoru a přeju Tobě i všem, kdo si to zaslouží, hodně zdaru.

1.8.2009 (Kuba)



Article | LEGION: Křesťanská nauka definuje Satana • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me