ARTILLERY, GAMA BOMB (19.5.2013, Nová Chmelnice - Praha)




Po koncertech Anthrax a Testament se k nám v rámci Speed of Sound 2013 vrací další nebezpečná squadra. Tentokrát dokonce velice nebezpečný kvintet, složený až na jednu výjimku z evropských seskupení, v čele s energickými mladíky Gama Bomb a legendárními thrashery Artillery z Dánska. No, tak tomu teda říkám sestava, pět perfektních kapel na jednom pódiu za jeden večer. Paráda, není co řešit, razí se, kam jinam, než na pražskou Novou Chmelnici, kterou navštěvuji v poslední době nějak často...

Přicházím okolo sedmé hodiny a před vchodem do klubu ještě stíhám pozdravit tři členy Artillery sedící na obrubníku, zevnitř už slyším tóny, ze kterých rozpoznávám typický crossoverem nasáklý thrashík made in EXORCIZPHOBIA, pospíchám, abych z jejich vystoupení stihl co nejvíce. Přicházím právě na začátek parádičky "Something Is Wrong". Následují věci jako "Beer And Weed" a "It’s Time To Detect And Respect Yourself". Výkon, který se mi osobně jeví ještě lepší než zde na Chmelnici předvedla kapela na křtu posledního alba "Unborn" před dvěma měsíci. To mě utvrzuje v domněnce, že Exorcizphobia společně s Lahar patří v současnosti k tomu nejlepšímu, co nám naše vzkvétající thrashová scéna může dnes nabídnout. O důvod navíc, proč se těšit na jejich avizované společné splitko.

Jako druhá nastupuje TANTARA z norského Vestfoldu, které se energie také rozhodně upřít nedá. Mojí pozornosti neuniká především dlouhovlasý kytarista Per Semb, který dost připomíná Martyho Friedmana a jeho skvělá hra se jeho staršímu kolegovi téměř vyrovná. Z jejich debutní placky "Based On Evil" zazní třeba věcičky jako výborná "Trapped In Bodies", "Prejudice of Violence" nebo "Mass Murder". Tahle čtveřice mě naživo tak oslovila, že jsem neváhal a hned po skončení jim vyhrazeného času jsem vyrazil nakoupit nějaký merch.

Následuje opět malá přestávka, kdy plachta s nápisem TORTURE SQUAD, visící za bicí soupravou, konečně začíná plnit svou úlohu, svoje nástroje totiž připravuje ona brazilská thrash/deathová cháska, kterou bohužel před nedávnem opustil její zpěvák. Kapela to vyřešila velmi jednoduše – o vokály se střídavě stará zpěvák a baskytarista, jehož pětistrunka ze začátku dělala pěknou neplechu, ale chyba kapely to nebyla, to se zase činili mistři zvuku chmelničtí – zřejmě tradice?! To vše se možná promítlo i na celkovém výsledku jejich vystoupení, i když, že bych se nebavil, to se říct zase nedá. Nějak mě ale neseděl zvuk bicích, které zněly nějak divně, hlavně ze začátku koncertu, nevím, neumím to popsat, ale za mě asi nejslabší výkon večera, nicméně laťka byla nasazena velmi vysoko.

Plachta se opět mění, tentokrát pro mě trochu překvapivě na logo ARTILLERY s motivem "When Death Comes", ačkoliv jsem čekal první Gama Bomb. Tuším, co bude následovat, legenda mezi legendami, jedna z prvních evropských thrashových kapel, která to dokáže už od roku 1982 parádně drtit, ale zároveň je vždy plná melodií. Pánové nastupují kromě zpěváka všichni v čepicích, jak v nějaké reklamě a klubem se rozezní "By Inheritence", titulní skladba z 23 let starého klenotu v jejich diskografii. Nejstarší účinkující kapela to ale pořád neskutečně válí. Věci "Khomaniac", legendární "Terror Squad" nebo "The Almighty" jsem si vážně užíval, a myslím, že ne sám. Z nových věcí zazněla "10 000 Devils" nebo "Death Is An Illusion". Bohužel možná proto, že kapela představuje takový ten umírněnější thrash, nic zběšilejšího se pod pódiem nedělo.

Závěr povedeného večera pak ale patřil jednoznačně GAMA BOMB, které jsem já měl tu čest vidět poprvé v životě. Velice rychle na to jsem pak pochopil, proč že Artillery hráli jako předposlední, právě před ztřeštěnými a humorem překypujícími Iry. Hned, jak maníci nastoupili na pódium, jako kdyby někdo mávl kouzelným kulometným pásem, a publikum se najednou úplně přepnulo a konečně začalo naplno pařit. Před pódiem se hned vytvořil parádní moshík, který se nepřestal točit až do konce koncertu. Byla to taková paráda, že jsem ani neměl čas si zapisovat jednotlivé songy, takže co jsem nějak více zaregistroval tak byla "Evil Voices" a "Terrorscope" z nového alba, ale tím můj výčet songů nejspíš končí. Doufám, že se nepletu, ale myslím, že zazněla i "Sentenced To Thrash" a "Backwards Bible". Zhruba v půl dvanácté se Gama Bomb loučí, na přídavek bohužel nedochází, a tak spěchám na tramvaj směr centrum, ve které si celý zážitek rekapituluji. Bohužel, skvělý zážitek z koncertu je následující den trochu smíšený, to když Gama Bomb na svém facebooku o den později píší, že se z jejich tourbusu během koncertu v Praze ztratili dva laptopy... Já jen pevně doufám, že nikdo z přítomných thrashers tuhle sviňárnu na svědomí nemá.

No, tak máme za sebou další skvělý zážitek, kdo přišel, sám bude určitě souhlasit. No řekněte, kdy se vám podaří vidět a zapařit na pět, tak skvělých a zároveň osobitých a od sebe dobře oddělitelných kapel za jeden večer? Doufám, že brzy k nám nějaká podobná legenda zase dorazí, budu se těšit!

24.5.2013 (cermi-cermak)



Article | ARTILLERY, GAMA BOMB (19.5.2013, Nová Chmelnice - Praha) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me