TANKARD, DEBUSTROL, LAHAR (26.10.2012, HooDoo - Praha)




26. října se pro fanoušky trash metalu nabídl pivní festival v zástupu legendárních pivních thrasherů TANKARD, které na koncertě doprovodili tuzemští LAHAR a DEBUSTROL. Tato slavnost piva a thrash metalu se konala v pražském klubu HooDoo. Dobrá příležitost zažít metalový Oktoberfest bez nutnosti jezdit do Mnichova.

Pátek přichystal malé ochlazení a ještě že se nekonalo počasí, které následovalo další den. Nemusela by být cesta tam i zpět v klidu. Do prostoru klubu, který je situován ve sklepení, jsem se dostal až po zakoupení vstupenky kolem sedmé večerní hodiny. Po prohlédnutí prostoru akce tak následovalo slavnostní připití pivem, protože v případě TANKARD by čaj Earl Grey nebyl na místě.

Nejprve, přibližně kolem půl osmé, se představili písečtí LAHAR. Tato jihočeská ultra fast thrash metalová kapela sázela jednu pecku za druhou. Hitovky jako “Řecko”, “Oběti doby”, “Ďábel je hovno”, “Fekete Peter” rozpálily nejen mě. Pořádně protřepat hlavy a svoje kosti! Zvuk se podařil. Bál jsem se, že budou předkapely tradičně šizeny, aby hlavní hvězda mohla vyniknout. Nejrychlejší kapela večera se však dočkala slušné zvukové stěny. LAHAR nikdy nezklamou a pokaždé je to masakr. Už jsem je viděl nejen na jihu tolikrát, že mi nestačí ruce i nohy. Spocený a nabitý thrashovou energií jsem se jal opět občerstvit a nadýchat čerstvého vzduchu. Byl i malý čas si prohlédnout celý klub. V HooDoo jsem byl poprvé a celkem se mi zázemí tohoto malého klubu zamlouvalo. Celá akce se konala v menším sále, který ve svém popředí získal malé pódium. Malý bar se nacházel přesně mezi sálem a prostorem pro merchandise a ulevování. Tak se člověk neztratil a měl možnost se rychle dostat kam potřeboval, či musel. V případě merchandise jsem byl potěšen doslova lidovou cenou. Merchandise TANKARD nebyl přepálen a například trička měla cenovou hladinu 250-300 Kč. Nemluvě o zbývajícím sortimentu.
Po doplnění tekutin se připravila druhá česká kapela. DEBUSTROL se nemusí v našich končinách představovat. Jeho bohatá historie mluví za sebe a má silný okruh fanoušků. Oproti předchozím LAHAR se rychlostně zacouvalo. Sestlist sestavený hlavně z posledních alb mě rozhodně nedonutil hýbat více svým tělem. Zvukem se pak ještě pohoršilo. Fanoušci kapely nebyli ošizeni o hru na motorovou pilu. Já však nebyl natolik spokojený, DEBUSTROL určitě odehráli lepší koncerty.

Celý klub se slušně zaplnil na hlavní jméno - TANKARD. Německé pivo se začlo rozlévat kolem desáté večerní a soudky se zašpuntovaly po dvou hodinách thrashového hodokvasu. Celý set započal titulní šlágr “Zombie Attack” ze stejnojmeného prvního alba z roku 1986. Už od první vteřiny se hrnula mohutná energie. Těch třicet let na scéně je hodně znát a slyšet. Němci thrash metal mají v krvi stejně jako lásku k pivu ve svém srdci. Další stará pecka “The Morning After” dala najevo, že tento večer bude bolet za krkem. V průběhu hitové “The Beauty and the Beast” se už nechávám strhávát proudem piva s příchutí thrashe a zahajuji svojí službu v moshpitu, který se díky pivu a jiným tekutinám změnil na kluziště - thrash metalový muzikál na ledě! Na celé kapele bylo vidět, jak si koncert uživají. Především frontman Geremia neustále lítal po pódiu a házel svojí hřívou do rytmu jako zamlada. Publikum je poléváno pivem a v polovině se začíná doslova vařit pivní mosh speciál. Nesměla chybět ani cover verze od punkových GANG GREEN “Alcohol”, kterou Geremia uvedl ve stylu “My jsme straight-edge kapela a tak zahrajeme skladbu od punkových GANG GREEN”. “Maniac Forces” z první desky musela každého old school thrash metalistu donutit protřepat svojí makovičku. V žádném případě se nezastavovalo a ani příliš nemluvilo. Hymna večera “Die With A Beer In Your Head” trefila thrashový hřebík na fanouškovu hlavičku. Svojí živou prezentaci dostala i vtipná a skočná “A Girl Called Cerveza” ze stejnojmenné desky, která vyšla tento rok a její recenzi si můžete přečíst na našem webu. Pro jednu z dam v první řadě se vrhl Geremia a dal si malý taneček. Jaká škoda, že nejsou ženské pivní thrash metalové kapely! “Chemical Invansion” se zdála být posledním douškem ležáku z frankfurtkého pivovaru. Všichni členové se odebrali do zákulisí a až po muhutném skandování si připravili absolutní vrchol večera. Trojlístek “Alien” - “Space Beer” - “(Empty) Tankard” už jen podtrhla vynikající představení. Dvě hodiny hracího času, skvělá energie, samé hitové skladby ze setlistu a všude pivo. Co více si mohl fanoušek TANKARD, piva a thrash metalu přát.
Odcházel jsem totálně propocený, politý pivem od hlavy až k patě a pomačkaný z mosh pitu. Vynikající podzimní akce! THRASH BEER UNITED!

Setlist TANKARD:
Zombie Attack
Time Warp
The Morning After
Need Money For Beer
Not One Day Dead
Octane Warriors
The Beauty And The Beast
Slipping Rom Reality
Stay Thirsty!
The Metal Lady Boy
Rules For Fools
Alcohol
Maniac Forces
Die With A Beer In Your Hand
A Girl Called Cerveza
Rectifier
Chemical Invasion
-------------------
Alien
Space Beer
Empty Tankard

30.10.2012 (ThrashPanda)



Article | TANKARD, DEBUSTROL, LAHAR (26.10.2012, HooDoo - Praha) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me