VOIVOD (18.10.2012, Nová Chmelnice - Praha)




Vidět VOIVOD byl vždycky můj sen... sny se mají plnit nejen o Vánocích a já si ho splnil 18.10.2012 v pražském klubu Nová chmelnice.
Dvě předkapely, které zde vystupovaly, jsem nevnímal, protože jejich ozvučení mi opravdu drtilo můj sluchový aparát, takže jsem se raději ukryl v zadní části tohoto malého klubu a usrkával pivo z kelímku.

V pravou chvíli, tedy těsně před začátkem vystoupení mých oblíbenců, jsem vyrazil před pódium mezi ostatní nadšence, kteří se zde pomalu srocovali a připravovali pořádnej kotel.
V 21.30h to vypuklo. Za všeobecně známého intra ke skladbě „Voivod“ se dav za mocného aplausu připravoval na metalové řádění. Bylo to jako klid před bouří, pískot, volání, mávání – očekávání.
Ve správný okamžik se na pódiu objevili členové VOIVOD; Michel Langevin (bicí), kytarista Daniel Mograin a navrátilec Blacky (basa). Obsadili své posty a očekávali příchod zpěváka Denise Belangera, slyšícího na přezdívku Snake.
Když se zpoza opony vyřítil na pódium, bylo rozhodnuto. Za ohromného výkřiku „Voivóóóód“, spustil sílu, která z těchto borců za ta léta ani trochu nevyprchala. Všichni se opřeli do svých nástrojů a začala mela. Pod pódiem to ožilo jako ve středověku, když házeli chudině bochníky chleba. Druhým kouskem „Ripping Headache“ tlak nepovolil a nechal nás zavzpomínat na válečné období z alb “Rrroooaaarrr“. Skupina zvolnila až skladbou „Target Earth“ z nově připravovaného a stejnojmenného alba “Target Earth“. Nečekaně pak přišlo na můj oblíbený song „Forgotten in Space“. Strhující a úžasná záležitost s příběhem o vesmírném vězení, o tom, že je to nejlepší místo, kde mohou být - místo, kde stráví svůj čas...
Asi největší překvapení a obdiv mi připravili se skladbami „Jack Luminous“ a „Le Pont Noir“ z alba “The Outer Limits“, protože tyto skladby s nimi Blacky nenahrál. Bylo to nádherné přivítání v nekonečném prostoru zvaném vesmír a hvězdami se to zde jen hemžilo: Hydra, Polllux i Bellatrix, a mohli jsme jen očekávat, co k nám přijde z Mléčné dráhy...
Druhá ze jmenovaných, „Le Pont Noir“, se pro změnu potopila do ponuré a téměř strašidelné, i když trochu psychedelické, nálady, ale to jsou Voivod. Odjakživa byli tak trochu psycho a já věřím, že budou i nadále. A důkazem, že v tom budou pokračovat, byla další skladba „Mechanical Mind“ z připravovaného alba “Target Earth“, které vyjde v lednu roku 2013 a máme se opravdu na co těšit. Kdo má rád album “Nothingface“, tak si bude mlaskat blahem, protože skladby jako „Mechanical Mind“ nebo i podivínská záležitost „Kluskap O´kom“ se svým výrazem blíží asi nejvíce tomuto albu. Kdo pak pozorně nasaje atmosféru těchto skladeb, pochopí, že King Crimson a Pink Floyd jsou stále důstojným vzorem pro tento symbol technického thrash metal 90.let. Jen tak na okraj mohu říct, že to bude psychedelický mazec, na který bude muset být asi ta správná nálada, jinak si myslím, že to někteří prostě nedaj.
Vidět nového člena Daniela Mongraina v akci, který se svou kytarou dělá opravdové divy, byl rovněž zážitek. Prostě zapadnul, jako by se tam narodil, a ani v nejmenším nenarušil jakoukoliv myšlenku konceptu této skupiny. Jeho spoluhráč Blacky si pro změnu pohrál se svou basou ve skladbě „Overreaction“, kde jako své intro zvolil pobíhání s basou po pódiu, kde si někteří headbangers mohli sáhnout na jeho nástroj. Poté se ho chopil jak se patří a rozjel jednu z nejpůsobivějších skladeb alba - „Killing Technology“.
Přídavek v podání třech skladeb byl odměnou pro neúnavné publikum. V ten moment se zastavil čas a všichni milovali Voivod. Všichni ho chtěli a odevzdali tomu své hlasivky, ruce nohy, celé své tělo, které se zmítalo v metalovém skandování. Ještě aby ne, tahle kapela si to dneska opravdu zasloužila.
Myslím, že není třeba vypisovat přesný sled skladeb, ale ti, co mají rádi melodičtější věci, tak si přišli na své ve skladbě „The Prow“. A ti, co dávají přednost progresivnějšímu období této skupiny, mohli zavzpomínat na album “Dimension Hatröss“ a skvělé songy „Psychic Vacuum“ nebo „Tribal Convictions.“ A kdo neměl pořád dost, zazněla i „Nothingface“, kde byl Away, co by bubeník, naprosto perfektní.
Thrash a psychedelická nálada prostupovala tímto klubem a kdo zde byl nelitoval, ani nemohl, protože to bylo opravdu naprosto úžasné. Zvuk, atmosféra, prostě všechno.
Jediné čeho jsem litoval já, že přijde závěrečná skladba a koncert skončí. Moc dobře ale vím, že všechno má svůj začátek a také svůj konec, tak i tento bezvadný koncert skončil.

Skupina se rozloučila skladbou „Astronomy Domine“, kterou věnoval Snake nejlepšímu příteli Piggymu. Publikum jásalo a opakovalo po Snakeovi - „Piggy, Piggy, Piggy...“ Po této procházce hvězdnou oblohou se Away, Snake, Chewy a Blacky rozloučili se všemi v sále. Upřímně si myslím, že byli překvapeni jakého vřelého přijetí se jim dostalo.
Voivod byli na Chmelnici před rokem a teď i letos, takže příští rok do třetice? Jestli ano, já tam budu také.

22.10.2012 (powerhome)



Article | VOIVOD (18.10.2012, Nová Chmelnice - Praha) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me