Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SODOM)




Sice svého času vznikaly třenice mezi natupírovanými pop metalisty a umaštěnými thrashery o tom, kdo hraje pravý metal a kdo je pouze heavy kašpárek, ale doufám, že ty časy jsou už pryč a že nikdo nemá problém s tím, že se i SODOM dočkal svého alba poct. Z mého pohledu samozřejmě zaslouženě. Je mi jasný, že spousta lidem třeba neseděl zpěv, jakoby s lahví piva v krku, ale dá se říci, že některá z alb nabyla statusu kultovního. Zejména pak na album „Persecution Mania“, jež tehdejší scénu svou bestialitou a nekompromisností rozsekalo na cucky. Ovšem i na takové „Obsessed By Cruelty“, či případně na EP „In The Sign Of Evil“ nedá řada lidí a zejména blackers dopustit. Samozřejmě nemluvě o albu „Agent Orange“. Tato alba měla určitý vliv na formování thrash metalu a určitě ovlivnila nemálo muzikantů na dráze nespoutaného živlu. Navíc si SODOM zaslouží nebývalí respekt, neboť nikdy nevystoupili z thrashového vlaku, i když se v jistý čas mohlo zdát, že tento vlak míří do propasti bludného kruhu, kde měla být pro thrash metal stanice konečná. Nikdy nijak zvlášť nevybočili ze svého směru a nezaprodali se modernímu umění. Ta decentní koketérie s punkem se dá lehce odpustit, neboť se jedná svou rebélií o styl velice příbuzný. A teď se obracím na starší metalovou generaci. Tak co, pánové, kdo z nás neměl na džísce nášivku Sodom? Kdo z nás nedrtil kazety Sodom v batohu na cestě na internát, případně na alko párty? Kdo z nás si nepohvizdoval německou hymnu zakomponovanou... test mozkových buněk... hádejte do jaký skladby? Tedy řešit oprávněnost, či neoprávněnost této pocty je myslím věc bezpředmětná a tak tady je „Homage To The Gods – A Tribute To Sodom“.

Celou tuhle mašinerii poct otvírají CRADLE OF FILTH s megahymnou „Sodomy and Lust“ a nasazují laťku pekelně vysoko. Možná se někomu nemusí pozdávat tahle atmo verze s Daniho ječákem, ale jedná se o náklep jedna báseň, možná lepší než celá tvorba Cradle of Filth dohromady.
„Burst Command Til War“ pro změnu zprasili IMPALED NAZARENE a nutno podotknout, že je to fakt nukleární jízda. Totálně se s tím nesrali a nařezali to tam dle svého svědomí. Vždyť ona si o to skladba samotná prostě říkala. Paráda.
KRISIUM si vzali do prádla „Nuclear Winter“. No, ne že by to nebyla ta pravá death metalová smršť, ale po předchozích dvou příspěvcích může vyznívat trochu nudně. V každym případě tahle zrychlená verze je totální náhul věren dílu svých mistrů.
Těžkotonážní „Remember The Fallen“ zprznili DARK FUNERAL a dokazují, že nejen v rychlosti je síla. Atmosféra téhle skladby sedla Dark Funeral jak hrnec na prdel a mě to sedlo náramně. Prostě pohřební hymnus každým coulem.
LUCIFERION se s tím zrovna taky nemažou a svou verzi „Blasphemer“ hrnou ďábelským tempem vstříc extrému. Jedna radost poslouchat tuhle smaženici. Tady se opravdu není za co stydět.
O totální ďábelský výplach mozku se postarali ATANATOS s „Outbreak Of Evil“. Ta pekelná atmosféra žene tuhle skladbu vpřed a nedává šanci na vydechnutí. On sám originál snad byl k tomuto účelu stvořen.
Asi nejméně mi sedla předělávka „Christ Passion“ v podání DECAYED REMAINS. Ti sice za pomocí kláves navozují výbornou pekelnou atmosféru, ale jako celek mě to trochu míjí, což je škoda, protože tahle skladba patří mezi mé hodně oblíbené.
Za to masakr song „Conqueror“ v podání ENTHRONED je neskutečnej vejplach ušních bubínků, při kterým se chvěje i bránice. Parádní devastace nevkusu. Tohle doporučuji poslechnout i víckrát po sobě. To se prostě vyplatí.
Ďábelští DESASTER nasazují své podání „Proselytism Real“. Tahle více méně střednětempá hymna prostě vybízí k vyvolávání bestiální temnoty a Desater se svého úkolu zhostili na výbornou. Totálně zabijácká záležitost pro oslavu pána z nejnižších.
Totální bohovraždu předvádí SWORDMASTER se zabijáckou „Witchhamer“. Někomu by se to mohlo zdát jako bohapustá řezničina, ale má to drive a atmosféru, kterou potěšujete na prosazení zákona o ochraně čarodějnic.
Ale opravdu poněkud nudí předělávka „Agent Orange“ od REVENANT. Nemohu si pomoci. Téměř všechny kapely skoro vzorně kopírují originál, ale od Revenant mi to přijde nejméně záživné. Je to takové bez života jako ve Vietnamu po náletu.
Za to zajímavou verzi s až nechutně děsivou atmosférou skladby „Bombenhagel“ se prezentují GODDLESS OF DESIRE. Tohle je opravdu bestialita hodna mistrů a řadím ji k tomu nejlepšímu na tributu.
Za to „Nuctemeron“ v podání ORDER FROM CHAOS bych nazval lehce nadprůměrným marastem a je škoda, že z jejich verze nesálá více tý temný energie, jako z jejich vlastní tvorby. Jinak by to bylo o třídu výše a to bych si nechal líbit.
Patrně o nejšílenější záležitost se postarali BRUTAL TRUTH, kteří totálně na drzovku znásilnili „Sepulchal Voice“. Teda nevím, jak komu sedne tenhle chaos bordel, ale já si chrochtám blahem. Tohle doporučuje šest ze šesti myslitelů teorie chaosu.
Závěr obstarává RANDALICA s prazvláštní předělávkou „Ausbruch Des Bosen“. Mnozí budou namítat, že totálně zabili původního ducha skladby a budou mít i pravdu. Jenže tahle verze není bezduchá, má zcela nového ducha a i když jsem po prvním poslechu tuhle skladbu odepsal, tak jí postupně přicházím na chuť.

Na této poctě nevidím vyloženě slabšího místa a je jen na každým z vás, jak se kdo popere s výběrem interpretů a jejich verzemi legendárních skladeb. Jinak co se týká výběru kapel, tak z mého hlediska mohl být i pestřejší, ale žádnou z uvedených kapel bych rozhodně nevyřazoval. Navíc kapacita CD nebyla zcela vyčerpána, jelikož hrací čas o pár sekund překročil hodinu a tak k těm patnácti zúčastněným mohly přibýt jěště nějaké další perly i z jiných žánrů. Takhle mi to připadá jako souboj death a black metalových smeček. Mimochodem, dovolil bych si tvrdit, že z tohoto souboje o pověstný fous vychází jako vítězové zástupci black metalové scény. Jinak teda tohle tributní album řadím mezi hodně povedené a patří k mým velmi oblíbeným.

13.9.2012 (Rock´N´Roll Hell)


Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DIO) II (26.1.2019)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (NECRODEATH) (19.11.2018)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) II (21.11.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (IRON MAIDEN) (30.8.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (VENOM) (12.7.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (POSSESSED) (23.5.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ALEŠ BRICHTA) (9.5.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (EVANESCENCE) (16.4.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SUICIDAL TENDENCIES) (20.2.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (KING DIAMOND) (28.1.2013)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (TÖRR) (17.12.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (CARCASS) (26.10.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SODOM) (13.9.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ABBA) (11.7.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DEBUSTROL) (4.6.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (DIO) (9.5.2012)
Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (ACCEPT) (18.4.2012)

Article | Pocty (ne)oprávněné - Pocty (ne)povedené (SODOM) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me