Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [3.den]




Poslední hrací den festivalu byl mírně volnější z mého pohledu. Nabízel stále silnou sestavu jako SODOM, ABORTED, KYLESA, FINNTROLL, IMMOLATION, SIX FEET UNDER, AGNOSTIC FRONT, AT THE GATES, IMMORTAL nebo MOONSPELL.

Třetí den byl už pro mě hodně volnějším. Proto jsem do areálu přišel až na belgické patology ABORTED. Metalshop stage si vyzdobili na podporu posledního velmi povedeného alba "Global Flatline". Ač vystoupili na této stage, tak měli velmi hutný a dobrý zvuk. Skvěle se hodil k chorobnému materiálu. Pořádně jsem protřepal hlavu a potvrdil si, že tihle Belgičané naživo opravdu umí. Rozhodl jsem se udělat si větší časový blok a projít si naposledy celý areál a nakoupit poslední vinyl či nášivku. Po nákupech jsem se vrátil k Jägermeister stage, abych viděl vystoupení amerického seskupení KYLESA. Popsat hudební zaměření lze velmi těžce. Určitě však působí naživo velmi zajímavě a to se mi také potvrdilo. Kapela je složená mj. ze dvou bubeníků, charismatické kytaristky a také bylo možné zažít hru na teremín. Skvělý zvuk a až skoro transcendentní zážitek z hudby – to byla KYLESA. Příjemné osvěžení od všech těch vážných metalů. Vystoupení SODOM se bohužel nekonalo. Vlivem dopravní situace a další komplikace se jejich set přesunul až na půl třetí hodinu ranní. To jsem byl zklamaný, protože SODOM byl jeden z taháků dne. Ač jsem je viděl už třikrát, tak nikdy nezklamou a patří u mě k srdcovým kapelám.

Takže místo nich IMMOLATION stihli precizně nazvučit. Na čekání jsem si dal trochu folkového pokrmu. FINNTROLL míchají folk s black metalem a navíc to okořeňují špetkou nadhledu. Jejich živé prezentace pokaždé dobře pobaví. Nebyl jsem zklamaný a rád jsem si tu a tam zaskotačil do rytmu. Určitě povedený set od těchto trollů. IMMOLATION je další legenda z New Yorku v USA, která tvořila žánr (další jsou např. SUFFOCATION). Zvuk měli opravdu masivní až někdy byla basa moc nahoře – to pak místy bolela hlava. I tak patřil zvuk k tomu lepšímu na Metalshop stage. IMMOLATION pořádně rozdrtili setlistem pevnost a udělali další TOP na festivalu. Večer se už pomalu chystal na hlavní jména a areál se postupně plnil. SIX FEET UNDER a Chris Barnes měli silnou základnu fanoušků. Zvukově to v začátku tahalo za konec, ale postupně se to podařilo naladit na smrtelnou strunu. Charakteristický vokál Chrise Barnese mi pak dlouho uvízl v hlavě. Standardní vystoupení a já mohu sečíst americké death metalové počty. Nejlepší byli INCANTATION, brutálně hluční IMMOLATION a heavy (nemyšleno zle) SIX FEET UNDER. AGNOSTIC FRONT se svým NYHC rozskákali, rozdupali a rozhýbali poslední zbytek z doposud chladných návštěvníků.

AT THE GATES jsem si přál opravdu hodně vidět. Zakladatelé melodického thrash/death metalu se dali opět dohromady. ATG si připravili absolutně nejlepší zvuk ze všech kapel. Byl precizní, sekal, mrazil, drtil a hlavně byl čitelný ze všech stran (vyzkoušeno). Setlistem se pohybovalo také v totálním pravěku kapely – došlo na švédský death metal. Navíc se téměř přehrála celá deska "Slaughter of the Soul", která definovala žánr melodický (švédský) death metal. Svým vystupováním pak kapela předvedla i velmi profesionální přístup. Tohle muselo chytnout každého. Absolutní vrchol festivalu! IMMORTAL jsem viděl díky festivalu BRUTAL ASSAULT aktuálně podruhé. Vše se schylovalo k doslova black metalové KISS show. Ohně, prskavky, kouř a velká gesta. Abbath se opět pochlubil „krabím“ krokem a charisma z něho stříkalo na všechny strany. Jenže zvuk na Metalshop stage byl opět jinde a to tak, že vše byla jedna velká koule. Vokál neslyšitelný a nesrozumitelný (Abbathův skřehot je jinak vcelku čitelný), bicí znějící jak papír a kytary se změnily v jednu velkou pilu. To byla škoda, protože třeba kytarové party mají IMMORTAL dobře zvládnuté. Tímto hudebním chaosem nešlo poznat, která hraje skladba. Tohle bylo pro mě obrovské zklamání. Jen vizuální show dokázala udržet fanoušky na ploše. Program sice nabízel ještě portugalské MOONSPELL, ale já už se chystal brzy odjet domu. Z toho důvodu jsem nemohl uzřít SODOM ani LAHAR.

17. ročník festivalu BRUTAL ASSAULT měl několik nepříjemností. Započalo to středeční ultra frontou na kontrolu lístků a získání pásky. Pokračovalo to špatným zvukem hlavně na Metalshop stage. Finální ránu mi dalo přesunutí SODOM. Přesto bych vyzdvihl dobré věci. Areál pevnosti Josefov má atmosféru a kouzlo, jaké nikde jinde nenajdete. Velký areál pojme tak akorát lidí (letos bylo vyprodáno). Vedle velkého počtu stánků s jídlem a pitím se na festivalu objevily i odpočinkové aktivity. Vyzdvihnu Horor Cinema! Výborný nápad, který se už stal doslova tradicí. Sledovat klasické či kultovní hororové filmy, popíjet pivo či limonádu a to celé s atmosférou metalového festivalu. To je určitě také jedinečné u nás. Kromě toho se zde nacházela i herní zóna, střelnice, paint ball a také i možnost získání podpisu či fotografie svých oblíbenců. K tomu celému bych připočetl i velmi velký merchandise shop, který určitě nemá konkurenci mezi tuzemskými festivaly. Koupit se zde dalo vše od vinylů, triček, mikin, šál, nášivek, hrnečků, prstenů až po spodní prádlo nebo nafukovací gumové kladivo. Každý si mohl pořídit suvenýr s logem své oblíbené kapely. Velmi vkusným suvenýrem (letošní design se povedl) je i vratný kelímek na pití. Tato pevná nádoba pomohla utvořit čistý areál bez poházených kelímků. Někteří hodnotí i kvalitu piva. Já jsem však byl většinou spokojený, protože Budvar je moje oblíbená značka. Jen převážně desítka dostala ředivou vlastnost. Výborně se však pil kroužkovaný ležák, který si rád dopřávám ve městě tohoto pivovaru. Program byl složen velmi dobře. Každý si našel svůj vlastní časový blok kapel. Kvalitativně byl tento ročník opravdu skvěle obsazen. Do mého TOP výběru patří představení TOXIC HOLOCAUST, MUNICIPAL WASTE, WARBRINGER, AT THE GATES, INCANTATION, IMMOLATION, ABORTED, KYLESA, INQUISITION, ANAAL NATHRAKH, LOCK UP a NAPALM DEATH. Každý má však svůj vlastní TOP tohoto ročníku. Přes organizační a zvukové potíže byl tento 17. ročník povedený a směle se může BRUTAL ASSAULT označit za kvalitní evropský (metalový) hudební festival. Už teď jsem zvědavý na první kapely na 18. ročník a sám se na něj těším.

23.8.2012 (ThrashPanda)


Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [3.den] (23.8.2012)
Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [2.den] (22.8.2012)
Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [1.den] (21.8.2012)
Brutal Assault 2011 (11.-13.8.2011, pevnost Josefov - Jaroměř) (16.8.2011)

Article | Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [3.den] • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me