Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [2.den]




Druhý hlavní hrací den a celkově třetí den festivalu BRUTAL ASSAULT vlastnil nejsilnější program. Lákadla jako MUNICIPAL WASTE, NAPALM DEATH, HATEBREED, AMON AMARTH, MACHINE HEAD, CONVERGE, PARADISE LOST či znovu živé MORGOTH. Tento, dle mého, nejsilnější den určitě přitáhl nejvíce návštěvníků.

Druhý hlavní den na festivalu pro mě začal až mladými thrash metalisty WARBRINGER. Tuhle mladou smečku jsem viděl třikrát a vždy to byla jízda. Materiál dostal další otáčky a místy zněl death metalově. Celý výkon kapely společně s frontmanem Johnem Kevilem zaslouží vysoké ohodnocení. Je vidět, že tihle mladí kluci si to užívají. Hitovky „Total War“ a „Combat Shock“ doslova rozstříleli každého, kdo byl na ploše. Pro mě další z TOP na festivalu. Finští melodičtí metalisté NORTHER mě příliš neoslovili. Jednak mě jejich hudba dávno nebaví, a hlavně i jejich živý přednes mě nechal chladným. Ovšem tady se ukázalo pro mě největší překvapení festivalu. Legendární death metalisté INCANTATION měli jeden z nejlepších zvuků. Jejich řezavý, ostrý a hutný death metal vyzněl díky tomu přesně, jak měl. Navíc byla celkově kapela velmi dobře naladěna. Skvělý mix starých a nových válů dotvořil pro mě nejlepší death metalové vystoupení na celém festivalu a snad i za poslední roky. Po konci INCANTATION mi ještě několik minut zůstaly zježené chlupy na rukou a husí kůže. Až tak mě mrazilo! Vynechal jsem pár kapel, které mě nezajímaly a těšil se na MORGOTH. Tuto legendu jsem měl možnost vidět minulý rok v Německu a jejich koncert patřil k tomu nejlepšímu. Tady se prezentovali velmi dobře, ale musím uznat, že v Německu to bylo o třídu lepší. Jejich valivý a hutný death doom metal dokázal totálně zmrazit mojí duši. I po těch letech si kapela udržuje old school zvuk a feeling. První dvě desky patší ke klenotům žánru. Pravě z nich se převážně hrálo. Následující řečtí thrashový argonauté SUICIDAL ANGELS jsou u nás pečení vaření. Naposledy bylo možno tuto sebranku vidět a slyšet na THRASHFESTU. Opět předvedli, že naživo je jejich materiál ještě živější a kousavější. Mladší verze KREATOR a SLAYER se rozhodně nemusela stydět.

Večer byl i nadále plný. Konečně jsem mohl vidět MUNICIPAL WASTE. Do té doby mě vždy unikali a až na BRUTAL ASSAULTu jsem měl štěstí. Jägermeister Stage byla vyzdobena motivy poslední velmi povedené desky "The Fatal Feast". Od první minuty až do té poslední to byla neuvěřitelná hardcore thrash punk jízda a to díky velmi perfektnímu zvuku, profesionálnímu výkonu a energickému setu. MW sypali jednu údernou a rychlou skladbu za druhou. Fanoušci utvořili asi největší moshpit, který do té doby byl. Ani by člověk neřekl, že 45 hracího času tak rychle uteklo. Zpocený jsem byl až na zadek. Pecky jako „Beer Presssure“, „You're Cut Off“ nebo „Wolves of Chernobyl“ - to byla opravdu pořádná thrash crossover party! Toto bylo to nejlepší z dosavadního BRUTAL ASSAULTu. Vůbec se nepolevovalo a tak další na řadě byla legenda legend NAPALM DEATH. Shane Embury si odškrtl poslední kapelu a poslední den na festivalu. Trojboj završil a já mu uděluji zlatou. NP jsem viděl tolikrát, že mi nestačí prsty na rukou. Nikdy nezklamou a pokaždé fanoušek odchází spokojen. Jen v začátku schytali špatný zvuk, ale to byla vlastnost Metalshop stage. Po půlce se vše dobře sešlo a NP grilovali fanoušky. Navíc vždy dobře naladěný a sympatický Barney to s fanoušky umí. NAPALM DEATH společně s LOCK UP ukázali, že nejsou náhodnou ikonami žánru.

Večer se sice krapet ochladilo, ale díky kapelám a tekutinám se člověk zahřál. Následovali švédští vikingové AMON AMARTH. Ač nejsem velký fanoušek kapely, tak poslední deska je dobře poslouchatelná. Na toto vystoupení se do areálu postupně nahrnulo hodně lidí a také už se do areálu chystali fanoušci velkého jména festivalu. Takže fotit se příliš nedalo. Ovšem člověk byl chycen do vikingské pasti. Nájezdníci ze severu měli snad poprvé, co jsem je viděl (toto byl třetí koncert), dobrý zvuk. Dobře zvolený set z posledních materiálů pak žádného fanouška nezklamal. Pěkně vyzdobená stage a tma utvořily společně uhrančivou atmosféru. Po AA odcházeli většinou fanoušci spokojeni. Během setu jsem si odskočil podívat se na vystoupení velmi avantgardního uskupení SEBKHA-CHOTT. Tito Francouzi už dříve zahráli na festivalu BRUTAL ASSAULT. Od minula ale kapela zeštíhlela na sestavě a tak jsem napočítal tři členy, kteří vypadali jako zmutovaní strážci vesmíru. Díky dobrému zvuku, který na Budvar stage byl vždy, tak vytvořili S-CH velmi zvláštní zážitek jak po hudební, tak po vizuální stránce. Na Metalshop stage se připravovalo největší jméno z plakátu – MACHINE HEAD. Kapela, která přitáhla nejvíce lidí a napomohla vyprodat kapacitu pevnosti. Přiznávám veřejně, že mě hudba MH nechytá u srdce. Nejraději bych jako staromilec uvítal Flynnovu starou kapelu VIO-LENCE. Dalo se uhádnout, co provede zvuk na Metalshop stage. Nebyl dvakrát povedený. Po třech skladbách jsem odešel a ponechal kapelu věrným fanouškům. Mně jejich živé vystoupení neoslovilo a spíše nudilo. Pátek pro mě skončil. Byl jsem po energických vystupech WARBRINGER, MUNICIPAL WASTE, NAPALM DEATH a INCANTATION doslova vymačkaný. Oželel jsem PARADISE LOST a GORGUTS a šel si lehnout. Poslední den festivalu se rychle blížil.

22.8.2012 (ThrashPanda)


Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [3.den] (23.8.2012)
Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [2.den] (22.8.2012)
Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [1.den] (21.8.2012)
Brutal Assault 2011 (11.-13.8.2011, pevnost Josefov - Jaroměř) (16.8.2011)

Article | Brutal Assault 2012 (9.-11.8.2012, pevnost Josefov - Jaroměř) [2.den] • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me