Blacky (ex-VOIVOD): Pohled zpátky


(minulost i přítomnost v očích Jeana-Yvese Theriaulta - Blackyho, ex-baskytaristy VOIVOD)

 

 

Jak se rozhodli čtyři chlapci z Jonquiére vytvořit kapelu v obstojně novém stylu, thrash metalu?
V té době mě a Piggyho tento styl úplně uchvátil. Já pracoval jako DJ v místním hostinci a Piggy s Awayem jamovali s jiným basákem Jeanem Fortinem. Piggy se obrátil na mě, když jsem se zajímal o založení rockové kapely. Do této doby jsem před tím na žádný hudební nástroj nehrál. Půjčil mi svou baskytaru a ukázal nějaké základní myšlenky a techniky, a jak hrát podle nahrávek. Vše jsme museli udělat od začátku, hledali jsem zbývající členy, jméno, pojem, písně, nahrávací studio a vše ostatní.


Měli jste všichni určenou přesnou činnost uvnitř kapely?
Jasně. Away měl ideu a texty, Piggy psaní skladeb, Snake texty, já psaní skladeb a organizaci. Naše funkce se měnili, ale v základu to tak bylo během prvních devíti let. Měli jsme ve zvyku na všem spolupracovat, kde každý udělá svou vlastní věc a pak jí sděluje ostatním.


Proč přezdívka "Blacky"? A ostatní?
Přezdívky se nejprve objevily jako nutnost, jakýsi anti-občané. Od té doby jsme patřili gangu - Iron Gangu. Blacky bylo skutečné jméno mého psa, německý sheppard, který byl otrávený mým sousedem, když mi bylo čtrnáct. Byl to můj nejlepší přítel, tak proto. Piggy - Denis je kus buclíka a také protože kouřil doutníky jako prase. Away - jeho jméno mu bylo dáno, protože se nemohl vždy dostavit včas na zkoušku a vždycky měl dobrý důvod. Buď byl v hospodě nebo u své přítelkyně. Se Snakem je to fyzické. Obrovský penis, velká ústa, typ zpěváka Led Zeppelin.


Jako chceš vysvětlit rozdíly (podle mě ohromné) s ohledem na psaní skladeb mezi alby "Rrröööaaarrr" a "Killing Technology"?
Snadno. Mimo Piggyho jsem se všichni učili, abychom hráli lépe. Denis prostě pokračoval v tom, co už dokonale dělal, ale také můj vstup do procesu psaní skladeb byl větší. Piggy a já jsme začali strategii, kde bychom se ovlivnili navzájem. Používali jsme magnetofony a základní myšlenky nahrávali.


Pohovořme o "Dimension Hatröss". Jak přišel nápad, abyste vytvořili takovéto album?
Je pochopitelné, že jsme museli nalézt logický postup k Voivodovi samému. Po člověku-stroji "War And Pain", stroji "Rrröööaaarrr" a vesmírné lodi "Killing Technology", musel "Dimension Hatröss" přijít později. Byl to další logický krok Awayovi mysli.


A co "Nothingface"? Podle několika pramenů, kolize a bolest zamořily nahrávání tohoto alba. Co se přesně stalo?
Opravdu? Kde jsi to vzal? Ve skutečnosti to bylo nejlepší album, nejlepší producent. A to všechno díky Glenu Robinsonovi, mladému technikovi, který se neobával pronásledování znamenitosti. "Nothingface" byl z hudebního hlediska vytvořený ze 70% Piggym a z 30% mnou. Námět a texty stály na Awayovi a Snakeovi. Zatímco harmonie stály na Piggym a Snakeovi. Psali jsme a pak později zkoušeli jako celek. Když jsme byli připraveni, udělali jsme předprodukční dema. Glen byl pekelnej chlápek. Zastavil klidně celou zkoušku uprostřed, když viděl, že to není ok. Všichni jsme ve studiu trpěli, ale to je právě ta část práce, kde pak výsledky byly velké.

"Angel Rat" bylo tvé poslední album s VOIVOD, přispěl jsi k němu nějakým materiálem?
Ano, ovšem! 25% bylo mých, 25% Piggyho, dalích 50% od nás obou. Away a Snake napsali texty.


Jaký byl tedy důvod tvého odchodu?
Problémem byl stálý vliv lidí z vnějšku. Label chtěl hit a my to také dělali. Je škoda, že jsme nemohli skutečně kontrolovat album, protože tam bylo mnoho potencionálního materiálu. Na předprodukčním demu, které stále mám, zní deset věcí daleko líp a je mnohem lepší než album samotné. Konečný mix jsem dostal a nenávidím jej. Mnoho věcí se stalo, které zapříčinili víc neshod mezi námi. Ale maličkost, která zlomila "velbloudí hrb", byla, když jsem naznačil, že jsme nadpisem pro katastrofu pracující s T. Brownem jako producentem. Label byl také nadpisem pro bankrot. Řekl jsem to všem, ale nevěřili mi. Byli jsme uprostřed nahrávání alba, když se všechny ty události staly. Nepomohlo to. Nemám nic osobního proti T. Brownovi, ale šel úplně špatnou cestou. Jedna věc je, že se mohlo zachránit album, mít jiného producenta na závěrečný mix i pro některé vokály. Ostatní ale chtěli pokračovat dál s T. Brownem. To se mnou pohnulo, abych kapelu opustil. Chvíli jsem zachovával klid. Dělali jsme týden před-produkci, pak jsme začali nahrávání bicích, basy, pak kytar a vokálů. Vzal jsem si týden volno, poté co jsem nahrál své části. Pak když jsem se vrátil byly rytmické kytary a vokály nahrané. Během té doby, co jsem byl pryč se stala situace "3 proti 1", do tohoto dne mi to nebylo nikdy vysvětleno. Vyslovil jsem své pochyby o jednání T. Browna k produkci desky a tím to všechno bylo v řiti. Tak jsem odjel do Montrealu a požádal, aby nahrávání bylo odloženo. Chtěl jsem se sejít s kapelou. Měli jsme sice dvě schůzky, které ale nikdy nepřinesly nic zásadního a které mě vlastně donutily, abych kapelu opustil.


Co si myslíš o tvém dobrodružství u VOIVOD? Jsi stále v kontaktu s tvůrci kapely?
Mám stále nejvyšší úctu pro každého člena v kapele. Byli jsme opravdu dobří kamarádi a dobří společníci. Piggy byl jeden z mých nejlepších přátel. Měl jsem možnost je potkat v San Franciscu, Montrealu a ve Vancouveru. Dokonce, co měl Eric nehodu, Michel a já jsme si vyměnili emaily, ale nic víc než to. Myslím, že mi nikdy neodpustí, že jsem opustil kapelu, co je dokonce horší, říkají, že jsem měl s "Angel Rat" pravdu. VOIVOD pro mě bylo báječné dobrodružství a já si navždy uchovám vzpomínky na každé album, každé turné a na každý okamžik, kterým jsem se dělil s kapelou...


(Po delší koncertní odlmce se Blacky v roce 2008 přidává k VOIVOD jen pro koncertní účely, kde jejich playlist tvoří převážně materiál z období 90´let -poz.autora)

21.1.2011 (powerhome)


Away (VOIVOD): Pohled zpátky II (22.2.2012)
Blacky (ex-VOIVOD): Pohled zpátky (21.1.2011)

Article | Blacky (ex-VOIVOD): Pohled zpátky • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me