MY DYING BRIDE - The Ghost Of Orion (2020)


MY DYING BRIDE se po pěti letech vydali hledat krásy a lehkost bytí s novou nahrávkou "The Ghost Of Orion". Ve svém soukromí se především Aaron Stainthorpe musel zabývat záležitostmi, které by nikdo z rodičů nechtěl řešit, protože se příčí přirozenému koloběhu života. Předchozí album "Feel The Misery" jsem po dlouhé době přijal za své, neb předchozí nahrávky stejný status u mě nezažívají. Na rozdíl od novinky více hřmělo a místy až death metalově hrozivě. To novinka je celkově subtilnější, co se týče výrazu a jde na celou doom tématiku jinak. Je podstatně méně agresivní, vše plyne v toku smíření se. Není naléhavě drásavá, chmurná či plačtivá, ale více se raduje z toho mála, co je pozitivní na přítomnosti a radosti, že vše pokračuje dál a něco zásadně pěkného může ještě přijít, byť je jasné, že se radujete jen částí mysli, protože převážná část zůstala zakleta v podvědomí u špatných zkušeností. Soubor nyní emoce více rafinovaně balí a je sebestředně zahleděný a na posluchači je, zda po sobě nahrávku nechá sklouznout, nebo si najde čas u chuť ji nechat proniknout vlastními póry.
Od prvotních tónů mě obtahuje klasický starý sound doomovek z devadesátých let minulého století. Zvuk i stavba kompozic je napřímená a čerpá z dávných dob života skomírající nevěsty. MY DYING BRIDE volí klidný, čirý směr a pokračují z minulé nahrávky ve střídání energie a klidu mezi jednotlivými opusy. Nemají zapotřebí ničím šokovat či trýznit progresivní hranice hudby. Vlastní osobitost, vyhraněná a vyspělá, jim k bohatému výrazovému jazyku dostatečně stačí. Hlavně jsou více klidní a skladatelské sebevědomí je ještě hmatatelnější a vede k jistému civilnímu minimalistickému projevu. Aaron střídá melodie s těmi klidnějšími výrazivy, aby si dělal lože pro ty agresivní, které z něj náramně povstávají a skladbám v dynamice výrazně prospívají. Hodně mi evokují mé oblíbené album z roku 1995. Jsou umírnění a vědí, že méně je více, střídmost nahrávce prospívá jako zpětný řez ovocných dřevin.
Klidný tok melancholie a odpočinku od těžkých emočních útrap. Náramná výprava známým korytem řeky, kde toho nacházíte stále dostatek nového, neb tok od vaší poslední zastávky mnohé změnil. Jak připodobitelné k toku dnešního života, kdy nemáte žádné jistoty, že se tok nezmění v dravou řeku událostí. Znaven stíráním slz vím, že současní MDB mi stále mají co dávat. Rozumím jim. I po tolika letech nacházím hudební potravu. Vyvíjí se charakterově a jejich emoce jsou i nyní proměněny, zestárly. Jsou skromní, ale přitom velkolepí. Pevná melancholie je zcela nestrojeně civilní, a přesto silné melodie se s vokálem volně vedou ke kýženému výsledku, který má smysl. Příbojů energie mnoho nenacházím, jsou dávkovány s velkou decentností. Soubor přizval i vokální posilu, které dal významnou roli. Vokalistka Lindy-Fay Hella, známá z folklórního norského kroužku Wardruna, prociťuje celou skladbu, která se nese v těžkém intimním minimalismu kytar a jejího uhrančivého přednesu. Jak vykreslit prázdnotu marné melancholie lépe? Nevím a neznám možná řešení.
Po křehkosti umí vytasit spanilý mohutný kolos, který dokáže deset minut bavit a vám plyne čas v jiném, klidnějším tempu než v realitě. Nevymýšlejí nic převratného, jen se topí ve své jedinečnosti, kterou nerozmělňují a neomílají. Naopak. Schopně svůj odkaz rozvíjejí. Titulní skladba je jen nicotný předěl mezi dvěma obry závěrem alba. Soubor je v absolutním klidu a nic nemusí bořit, nechávají za sebe promlouvat silné nitro a zkušenosti. Dávají svolení vést se vlastním podvědomím a hrají to, co jim je vlastní a nemusejí se ohlížet na úspěch. Mají ho svojí silnou jedinečností již zaručený. Neztratit vazbu na kořeny a nestát se užvaněným senilním hudebním seniorem chce mnohé a všechny tyto atributy MDB mají v sobě zakotveny velmi pevně. Navíc mají dar tvořit vždy krásné skladby a melodie, byť jsou položeny do zármutku a chmuru. Náramná nahrávka, kterou je radost poslouchat, je komplexní a dává smysl jen jako celek. 9.4.2021 (LedTherion [9/10])


MY DYING BRIDE - The Ghost Of Orion (2020) (9.4.2021)
MY DYING BRIDE - Feel The Misery (2015) (8.4.2021)
MY DYING BRIDE - The Angel And The Dark River (1995) (5.4.2021)
MY DYING BRIDE - The Barghest O´ Whitby [EP] (2011) (1.9.2013)
MY DYING BRIDE - The Angel And The Dark River (1995) (10.11.2011)

Article | MY DYING BRIDE - The Ghost Of Orion (2020) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me