IGORRR - Spirituality And Distortion (2020)


IGORRR s další nahrávkou naštěstí nenechal čekat posluchače knoflíkových studiových kejklů dalších pět let a vcelku si pospíšil s hlukovou bonboniérou "Spirituality And Distortion". Nečekaně temný, zatěžkaný, depresivní úvod alba, plný zla a zmaru, nabízí mnoho otázek, kam by se mohl vrtnout a co by mohlo být doménou tohoto alba. Blízkovýchodní brnkání mě nenechává klidným, natož chladným. Struktura skladby a její melodika často vychází ze stejného východního směru. Na ni se nabaluje lidová vokální dámská linka a klasický Serre bordel. Slast, lidovka a kovový ničivý break core v jednom balení, s tíží industriálních bezvýchodných kusů, si nechám kdykoliv líbit, zvláště tak kvalitně svařený, s pevnými výztužnými nosníky, už dá se říct klasického charakteru páně Serrea. Nikdy však nevíte, čím vás osvěží a co na vás jukne za dalším vypečeným taktem.
Dekadentní vážná hudba uvádí marast a core brejky do jiných náhledových rovin a směrů, které jsou drtivou elektronikou smeteny a za pomocí brutálních kovů vyztuženy. Některé skladby neúnavně povstávají z lůna folklóru a čistých vokálů, i s injekcí world music. Tyto krásné prvky jsou zality do neproniknutelně tvrdé pryskyřice drtivých rytmů a smyčcových neoklasicistních rámů. Vše pokrouceno optikou křivolakých zrcadel v tvůrcově hlavě a protočeno knoflíky na mix pultech. Skladby umí být i klidné a až netypicky smyčcově zasněné, dokud se neuklidníte, aby vás Gautier mohl nemilosrdně nakopat, až z vašeho análu a hlavy vzniknou jen dvě velké díry s čistými hranami, do nichž vám může bezbariérově zasouvat vlastní pohledy na hudbu.
Neposedná elektronika ve stylu Prodigy se zde také opravdu vydovádí. Vše krásně prolíná do jednoho řítícího se hlukového vlaku s milióny nápadů a hrátek. Cembalové preludování naruší hlomozící rytmika a až nu-metalově laděný kov. Všechno drtivé přelévá krásné a čistá vokalistka, aby se pak jednotlivé rozdílné prvky vryly do sebe, a krása se následně přeměnila na oscilátor obrazů mezi čistým přednesem a až vyšinutými, eskalovanými melodiemi čirého šílenství a pomatení mysli. Jak typické pro IGORRRa. Taneční rytmy blízkovýchodní rytmiky jsou, zdá se, pro tvůrce neodolatelné a plně jimi infikuje vlastní skladby více než kdy jindy. Diskotéka pro bývalé členy francouzské legie ze severní Afriky. Hravá, drsná a nepředvídatelná jako poušť a kamenivo samotné. Můžete tancovat, ale je možné, že budete jen bránit tvář proti štiplavým hudebním úlomkům, letícím vzduchem. Gautier není humanistická sralbotka a umí v dnešní době vypálit soupeři drtivý deathcore políček, plný řevu a nekompromisního ataku. Tak to mám rád. Bez řečí k jádru věci, prosto zbytečných hračiček. Přímočarý přístup bez kudrlin je kupodivu odpočinková zóna v bohatosti alba. Pořád čekáte zlom, nápad a on nikde. U drtivé většiny metalových spolků to je opakem. Smutné.
Na tradiční sranda hrátky páně tvůrce je rezervována dostatečná plocha alba. Harmonika spolu s totálním náklepem, jako někde ze zapadlého turistů prostého městěčka v zákoutí Pyrenejí, rozjíždí za kostelíkem ve stínu velikánů neskutečné orgie chutí do života. Z lidového místopisu se kdykoliv mohou výhybky přehodit na death blackový klasičtější štych, kořeněný elektronickými mezihrami a brejky. Orient či Nepál se zjevuje v úvodních myšlenkách, aby byl nesmlouvavými, dobře cílenými, rozmanitými dávkami kovu rozmetán a zohýbán do šílené skulptury kovů a nekovů. Prvky to pro středo Evropana velmi přitažlivě netypické. Umí i srdceryvný, tragický recitál, hodný temného Portugalska, a volně navázat pomocí neurvalého grindcoru, elektroniky či klasické hudby v efektivním organickém mixu života. Trysk nápadů nelze uchopit letmým poslechem, ale potopením se do mocného proudu autorovy fantazie.
IGORRR svojí další nahrávkou "Spirituality And Distortion" rozhodně nenudí. Více se už pro jeho tvorby znalého posluchače opakuje, ale v jeho případě vysoká kvalita zabíjí možné dojmy z decentního vyčerpání se. Za ta léta už mi nepřijde tak šokantní a novátorský, spíše nyní lehce přešlapuje a kuje dobře rozpálené železo. Přes jistou učesanost a jasnou koncepci skladeb jde stále o krásný bordel a hudební orgie, byť už tak trochu předvídatelné. Od cikánského čardáše, přes nevím co, až po black metal. Místy hudba zní jako pořad romale nebo Tomaszovi Thy Catafalque. Naprostý mešuge, fúze všeho, shrnutí bláznovství a hudební svobodomyslnosti. Takových nahrávek jen houšť. 20.2.2021 (LedTherion [8/10])



Article | IGORRR - Spirituality And Distortion (2020) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me