DEEP PURPLE - Whoosh! (2020)


DEEP PURPLE navzdory věku a době jedou kupředu a nic je nemůže zastavit, maximálně drobně omezit. Tam, kde skončilo minulé album, volně navazuje krásně rozmáchlá otevírací skladba „Throw My Bones“. Nádherné orchestrace, kapela v naprostém nadhledu a pohodě. Vytahují naprosto přirozeně velké melodie a v klidu si rockují ve velkém stylu. Progresivní choutky mají stále neukojené a vpašovávají je lehkomyslně do velké nádhery. Hned druhá skladba však napoví, že se DEEP PURPLE tentokrát vydávají na hravější pouť a budou využívat nejedno rockové zákoutí, od lehkého bluesování, až po klasické rockování, pro soubor tak vlastní. Vše na úkor předchozího progresivního alba. Nikdy nešli na ruku aktuálním trendům a v závěrečné fázi existence staré psy ústupkům nenaučíš, konají si dle sebe a okolní dění v hudbě jde mimo ně. Mohou si to dovolit už dlouho.
Z některých skladeb sálá absolutní pohoda a nadhled, Gillan již dávno nesahá ke stratosférickým výšinám a vědom si vlastních aktuálních limitů, zraje a pěje ku prospěchu a potřebám celku. Velký klad, který současní DEEP PURPLE mají, je neutuchající cit na psaní velkých skladeb. "Nothing at All" mezi ně rozhodně patří. Skladba, kterou mohu rovnat ke všem klenotům souboru minulosti. Svojí lehkostí a nadhledem jim v klidu může konkurovat. Nesnaží se však okatě přiblížit svým největším monolitům historie, ale volně komponovat dále a stále nacházet krásné možnosti. Progresivní přístupy, hraní si s podstatou rocku a příjemné, svěží melodie dovolují dinosaurům přežívat i v nové době. Nejde o progres v rámci scény, ale zažitých zvyklostí souboru, který poslední dvě nahrávky doslova kypí štěstím z vlastního bytí. Zajímavější skladby střídají ty volnomyšlenkářské a lehkonohé. Nic se nehrotí 3 až 4 minuty a jdeme dál, nemáme čas, chceme vám ještě říct jinou povídku... DEEP PURPLE, vědomi si nemilosrdného času, nic zbytečně nenatahují a jen řeknou podstatné v rychlejších rockovějších věcech a jdou dál. Lehkonohé skladby nic moc navíc neřeší, jen radost z bytí a dobrého rytmu-melodie.
Gillan a jeho věrná rytmická sekce po desetiletích na scéně neustále překvapují. Nikdy bych od nich nečekal třeba hravý song "Step by Step". Krása v zapojení vokalistek, doslova malicherné vyhrávky, tvořící atypické, svěží ornamenty v geniálně fungující celek. Vytvářejí nad celou nahrávkou další dimenzi zajímavosti a důvody, proč se na ni těšit opakovaně. Nenápadný monolit. Skladba, hodná rotací v rádiích, kde by měla nahradit staré otřepané ohrané klasiky, které už časem vyčpěly. Toto je současnost a pojďme se s ní opájet, užívat si ji, a ne vytrvale a strnule zírat do minulosti.
Ze skladeb přirozeně vyvěrá životní zkušenost, klid a smíření s tím, co vykonali a co už nestihnou. Jsou jedni z mála, kterým bylo dopřáno dospět tak daleko a dožít se konce hudebního i lidského v plné tvůrčí síle. "Whoosh!" je ta pravá zábava rentiérů a uvědomění si, že už nemusí tvořit, ale mohou dávat s radostí, která jim otevírá důstojnou závěrečnou fázi tvůrčí existence. Umí i nádherné zasněné skladby silných chorálů, rifů a atmosfér. Don své Hammondy čistí dokonale a po svém. Skladby nádherně frčí, nemusím na nic myslet, jen si užívat tok nadčasové hudby, kterou tito páni v letech stále umí. Typicky rockují až do jásotu a rytmických zvratů a do klidných ambientních dálav. Ty do výrazu DEEP PURPLE progresivně zapadají a nejsou samoúčelným prvkem. Netradiční vsuvky volně vpouštějí do vlastního výrazu a přijde mi to jako jam starých dobrých kámošů, kteří si užívají každé nové ráno ve zdraví a zapojují mezi sebe i hudební kolegy adolescenty. Volně utvářejí a definující současné uvolněné DEEP PURPLE. Oproti předchozímu albu cítím úkrok od úplného progresívního vyznění skladeb zpět ke klasičtějším základům souboru, ale i tak album považuji za velmi vydařené a čerstvé. Z alba doslova sálá radost, která mě osobně velmi obohacuje a napravuje chmury. Tolik let na scéně a já jim to neustále žeru a spolehlivě mě uchvacují svojí tvorbou. Album má barvitost a neztrácí drajv. Povedená nahrávka s mnoha vrcholy i zajímavostmi. Velká množina dalších rockových dinosaurů takovou už nesvede a řadí se spíše do žijících fosilií, neschopných dalšího tvůrčího kroku. 12.2.2021 (LedTherion [8/10])


DEEP PURPLE - Whoosh! (2020) (12.2.2021)
DEEP PURPLE - Now What?! (2013) (5.6.2013)

Article | DEEP PURPLE - Whoosh! (2020) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me