BE FADING FAST: Abych platil někomu za to, co si můžu zařídit sám, to je na hlavu


Představ čtenářům vaší kapelu...
Jsme banda pěti nadšenců do metalové hudby, kteří pořád věří, že česká metalová scéna není mrtvá, stane se zázrak a lidi začnou chodit na koncerty, kupovat CD a pařit pod podiem [smích]. A teď vážně BE FADING FAST je death metal kapela z Nového Jičína. Moje jméno je Pablo, kytarista, a těší mě, že máš zájem nás „prolustrovat“ [smích].


Materiál na druhé CD máte natočený, kdy plánujete vydání?
Jak asi všechno v naší době, je to otázka peněz. Natáčení jsme si platili z vlastní kapsy a snažíme se najít vydavatele, kterému by se hudba zalíbila a navázat spolupráci. Takže, vydání je zatím v jednání. Rádi bychom to stihli letos. Máme přátele, kteří nám pomáhají pří tvorbě obalu a bookletu, ale zatím je hotová pouze hudba.


Stále nemáte vydavatele, s kým jednáte, koho jste oslovili?
Oslovili jsme spoustu českých a zahraničních labelů, bohužel většina buď nenabírá, ale co je smutnější, je jich spousta takových, co by na tom chtěli spíše vytřískat peníze, jako – abych platil někomu za to, co si můžu zařídit sám, to je na hlavu. Je spousta No Name „labelů“, kteří nám nabízí, že to můžeme vydat na vlastní náklady pod jejich hlavičkou, ale tohle nikam nevede. Pouze smutná konstatace, že téměř každý label ze zahraničí dokažé na dotaz alespoň odpovědět, ale české jsou asi moc „velké“ aby se obtěžovali. Každopádně, docela nás všechny „odrovnal“ zájem jednoho velkého zahraničního labelu... že by!? [smích]


Čím si vysvětluješ nezájem českých firem nejen o vás, ale tak všeobecně? Některé firmy (a není jich málo) vydávání úplně ukončily a nebo vydávaní drasticky omezily...
Serou na českou hudbu, zajímá je pouze zisk, jsou neochotni si vyhlídnout dobrou českou kapelu a dostat jí na vysluní. Raději berou kdejaké zahraniční sračky na fesťáky u nás jako „vatu“ pro dopolední program. A tady je jasně vidět výkon zahraničních agentur, které dokážou své koně prosadit u nás, kdežto většina našich kapel si prostě neškrtne. A tím, že naši „velcí“ promotéři ví pouze to, jak shrábnout cash, na který jsou zvyklí a nechtějí se posunout dál, tak se toto jen tak nezmění. Ale, nutno dodat, že i fanoušci jsou kolikrát tak pobláznění tou propagandou, že jakmile vidí u kapelu nálepku USA, tak to přece MUSÍ být dobré, ne!?


Jak chcete přesvědčit vydavatele, že zrovna vaše nahrávka stojí za to?
Tím, že budeme dělat to, co cítíme, že je správné, skládat hudbu takovou, jaká se nám líbí a prostě si to užívat. Naživo si nic necvičíme, nemáme žádné choreo, prostě tam vylezeme a napereme to do těch lidi. Nic víc, nic míň.


Co je podle tebe lepší, vydat si CD sami, a nebo mít vydavatele?
Vydávaní na vlastní náklady je dobré pro začátek, ale my tohle už máme za sebou a chceme víc. Takže, dle mne – je to dobré pro začátek, ale pak to opravdu chce vydavatele.


Na plánovaném CD bude nějaký bonus? MP3, video...
Těch 8 skladeb je myslím si, dostatečný bonus [smích]. Klip máme defakto pouze jeden, prostě tam bude hudba.


Jak se po těch zkušenostech muzikanta díváš na naší scénu?
Budu upřímný - občas všelijak. U nás je hromada kapel o hovně, které si pořád na něco hraji a 90% procent jích mají společného to, že prostě neumí hrát. Což o to, ale tito hráči mají dvě, tři kapely najednou, kolikrát si říkám, že tito lidé nemají žádnou soudnost. Ale, občas mě příjemně překvapí kapelky, které hrají slušnou hudbu a tito muzikanti zpravidla bývají naprosto v pohodě a ve většině případů možná i nedocenění.


Kolik se prodalo vašich předchozích nosičů?
Naše první CD Victims bylo lisované v počtu 500ks, nevedeme o tom záznamy, ale prodaných bude asi polovina.


Jaké byly ohlasy a recenze na vaše počiny?
Musím říct, že zatím hodně solidní, nikdo nám nenapsal žádnou mizernou recenzi. V metališti ve Sparku jsme měli dokonce album měsíce. To vždy potěší.


Jak se díváš s odstupem času na jednotlivé počiny?
Asi tak, že jsme čím dál starší [smích]. No, osobně – 1. Promo Spill The Hate - bylo vyloženě testovací. 2. Victims – myslím, že je pestré, náročné, přece jen to bylo 10 skladeb, zvuk byl sice dobrý, ale s odstupem času mi připadá, že náš projev byl tehdá úplně jiný. Promo Dark Age – konečně to díky studiu Shaark znělo tak metalově jak to má být. Skladby jsem z 90% procent složil já díky tomu, že se nám střídali muzikanti na postu II kytary, takže mi to občas připadá, že to je takové alá Pantera, aby to dobře znělo naživo s jednou kytarou. Druhá deska Global Attack je z poloviny přetočená ze skladeb z Dark Age a poloviny z nových skladeb. Je to opět zvuk studia Shaark, ale už se skladatelským příspěvkem Marcela, nynějšího kytaristy, takže dle mne zatím nejsilnější projev kapely od prvopočátku.


Co říkáš na vývoj kapely?
Jde to [smích]. Křivka jde směrem vzhůru, takže jsme všichni spokojeni. Rozumíme si jak hudebně, tak i jako kamarádi. Nikdo v kapele není abstinent, křesťan, debil atd. [smích] Asi zbytečné cokoli dodávat...


Co bys označil jako mezník ve vaší historii?
Vím, že se asi některým nebude líbit, že to říkám, ale bude to zřejmě odchod Smetáka, Dodiho, Pavla a mne z Deflorace a založení BE FADING FAST. Pavel sice už s námi nehraje, ale řekl bych, že podstatné bylo založení, všechno ostatní už tak nějak přišlo logickým vyvojem.


Pokud se nepodaří sehnat vydavatele, uložíte natočený materiál k ledu? Jaké jsou podmínky proto, abyste podepsali s vydavatelem smlouvu?
Uff, Ty mi dáváš [smích]. Nevím člověče. Pokud všechno selže, je možné, že ten matroš prostě rozmázneme po netu a hotovo. Ale doufám, že klapne vydavatel.

Podmínky máme samozřejmě skromné, tak smlouva za mega, luxusní tour bus, neomezený cattering, hlavně chlast – pivo a rum s griotkou, osobní ladiče nástrojů a rozkuřovačky v backstage [smích]. No, a teď reálně. Jsme kapela, která si moc podínek klást nemůže, takže vše je dle situace.


Pořádná kapela vydává i LP. Co ty a LP? Vyjde někdy i vaše LP? Každopádně by si to materiál zasloužil…
Na to bych asi měl odpovědět, že nejsme pořádná kapela [smích]. No, bylo by to pěkné, vydat třeba Victims už jen pro ten obal od Romana Kybuse.


Jaký je tvůj vztah k vinylům?
Asi jako ke gramofonové desce [smích]... ale náš basák Dodi je do toho celkem blázen.


A jaký k ostatním nosičům zvuku? Kazetám, VHS, DVD...
Kdysi jsem chtěl mít oblíbené desky na originálních CD, dnes je mi to jedno, zajímá mě pouze hudba.


Jak velkou sbírku nosičů vlastníš?
Cosi mám, ale žádný sběratel nejsem.


O čem pojednávají texty, vem to od prvního dema až po ještě nevydaný nový materiál Global Attack.
Není to nic mimozemského, je to většinou o tom, co dělají lidé, o politice, válce, životu a smrti. Sem tam je tam nějaké to black metalové téma.


Kolik by podle tebe mělo stát CD české (slovenské) skupiny?
Asi tak 150Kč.


CD je podle některých již mrtvé médium, jak to vidíš ty? Myslíš, že to je vysokými cenami?
Určitě, CD jako takové je sice přežitek, ale myslím si, že se udrží stejně tak jako vinyly právě kvůli sběratelům. Vysoké ceny samozřejmě nepomůžou ničemu.


Na debutu je občas slyšet výlet do thrashové a grindové říše, dále různé věci, které materiál obohacují. Jak to bude na novém CD?
Řekl bych, že ten grind a thrash pomalu ale jistě vymizel. Jedná se o death až brutal-death metalové album, není to už určitě ani old-school, spíše technický death. Ale uvidíme, recenze na nový materiál teprve příjdou.


Plánujete i DVD? Máte na profilu dost klipů a určitě i nějaký materiál ještě nevydaný...
Chtělo by to. Myslím si, že je na čase. Zase se to točí kolem peněz. Já osobně bych nerad natočil nějakou hovadinu jen kvůli tomu, aby něco bylo na světě.


Co děláte pro propagaci skupiny?
Asi to, co většina u nás. Používáme především internet. Je to sice fajn, ale dnes je taková nabídka serverů, že se člověk v tom až ztrácí.


Proč jste si zvolili zrovna angličtinu a ne češtinu?
Hehe, já jsem od začátku ve všech kapelách, ve kterých jsem hrál, prosazoval angličtinu. Je to jednoduché, už jen v našem případě, kdy hrajeme na Slovensku, v Rakousku a Polsku, angličtina je univerzální. Představ si třeba Nightwish, celý finský [smích]. No a tak, jak nám zní finský jazyk, tak zbytku světa zní čeština.


Jste si jisti, výslovností? Ta je u většiny kapel špatná. Nebo ve vašem stylu je to “jedno“?
Takhle, osobně dokážu složit text, který bude correct, jelikož AJ používám i pracovně a relativně mi jde. Postupem času jsem ale přenechal skládání Mastersovi, sem tam něco opravíme, jinak to necháváme tak. Na tom, aby to bylo 100%, zas tolik nezáleží, vždyť zpěvák Red Hot Chilli Peppers vymýšlí neexistující slova, aby mu to fonetický sedělo ve skladbě, tak o čem se tady bavíme, že...


Kupuješ originální CD, DVD?
Jo, original Imation [smích].


Jak se díváš na šíření hudby po internetu?
Jen a jen pozitivně, vždyť je to reklama i pro světoznámé kapely. To, že například pánové z Metallicy jsou sráči a mrzí je každý dolar, který nemají v kapse, je jiná věc. A přitom se zrovna tato kapela proslavila tím, že si lidi na jezevčíku kopírovali kazety.


Co si myslíš o “sběratelých“ MP3, patříš mezi ně? Pokládáš to za sběratelství, někde něco stáhnout, pak mít někde v PC?
Nepatřím mezi ně, ale nemám o tom špatné mínění. Tohle umožňuje kapelám, aby je slyšela strašná spousta posluchačů a k lidem se dostává daleko větší nabídka hudby, ze které si můžou vybírat. Taky mívám hudbu různě po discích, MP3, je to praktické.


Jak velkou roli hraje muzika v tvém životě?
Celkově velkou, nejsem sice vyníkajíci kytarista, nemám už tolik času hrát a cvičit, ale čistě za sebe můžu říct, že pokud mám v něčem nadání, je to hudba a když hraji, tak mám pocit, že dělám něco co umím, čemu rozumím a s čím se dokážu sžít. Hodně lidí za mnou příjde po koncertě a říká, že se jim libí, jak hraju. Těší mě to dodnes a pořád, že se jim můj projev líbí. Za tohle jim patří velké dík.


Zájmy mimo muziku?
Zajímají mě auta, obecně počítače, a mám přirozený „hlad“ po informacích, politice atd. Rád si udržuji vědomí, co se kolem nás děje.


Díky za rohovor, ať se vám daří a závěr nechám tobě, chceš něco vzázat čtenářům, fanouškům atd.?
Našim fanouškům dík, že nás podporují a čtenářům, ať víc tlačí český metal. A v neposlední řadě že, BE FADING FAST bude brzy nejlepší Death Metal kapelou v české republice [smích].

 

Odpovídal: Pablo
Původní článek: Panda zine

31.8.2010 (Panda)



Article | BE FADING FAST: Abych platil někomu za to, co si můžu zařídit sám, to je na hlavu • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me