ORANSSI PAZUZU - Mestarin Kynsi (2020)


Počínání Finů ORANSSI PAZUZU bylo pro mého hudebního ducha vždy něco nadstandartního, co se vyvazuje ze zavedených norem. Jejich odlišnost od stáda už tak minoritních stylů mi byla velmi sympatická. Neustále v nich řve zvíře černého kovu, nihilismus, touha po experimentu neuhasíná. Vlastní pohled na post black metal, mlžený do jedovaté psychedelie, neuchopitelné tmavé stíny elektroniky, a pochybnosti se schovávají za kdejakým stylovým záhybem. Chvíli se krčím v koutu zbudovaného scestí, abych vzápětí vytančil s experimentálně kroutící se partnerkou pod vysokým napětím. ORANSSI PAZUZU jsou stále těžký kalibr co se týče nad žánrovosti a stále se ukrývají mimo zájem větších množin posluchačů. Mnohdy mám dojem, že jen tak nahazují motivy a nijak svoje skladby neřídí, ale čím více posluchač obětuje sebe, tím více z nahrávky neustále dostává a pochyby zapomíná. Mají stále chuť zkoumat sebe a možnosti žánrů, které přetvářejí k obrazu svému. Neznám příliš mnoho souborů jako ORANSSI PAZUZU, které zatím nedosáhli meze vlastního progresu.
Skladbami se proplétají zaříkávací mantry, které uspí nejednu posluchačskou oběť, aby jí mohl být vstříknut halucinogenní jed sloučenin vyvinutých ORANSSI PAZUZU. Hudebníci si pak mohou konat dobro dle svého a umělecky se odpoutat od očekávání a standardů. Syrový black metal můžete jen někde hmatem tušit, neboť ho pánové skrývají do vlastních stealth technologií a výrazů. Dominující klávesy by mohly škodit, ale využití elektroniky je zde vedeno mimo akademickou osu. Jsou pojivem a nosným nástrojem, který však promlouvá a vyvíjí možnosti souboru. Vždy se těším, jak která skladba rafinovaně graduje, anebo vrchol tvůrci vypustí a směřují na jiné emoční zákoutí, kde člověk musí pátrat a těžit pocity.
Rozsáhlé plochy jednotlivých dobrodružství dovolují post rockově a ambientně hypnotizovat do nekonečna. Znepokojivé black metalové zlo nechávají svévolně probublávat na povrch spolu s pokřivenou elektronikou. Pastva pro uši i duši. Avantgarda a neomezená netradičnost v silném laufu při sobě. Strhující hudební obrazy stíhají ještě zběsilejší technokratické děsy a stínají moji dosavadní představivost o nihilistické, nebezpečné hudbě, kde nemohu najít oporu v žádných žánrových jistotách. Nikdy nemám tucha, zda se skladba zvrtne do techno tanečku nebo avantgardní metalové kakofonické symfonie, nakonec to vždy pánové ukočírují do jistého průniku všeho, který zavání kreativitou a vyspělým uměleckým směřováním.
Ambientně post elektronické čarování s roztodivnými rytmy a hudebními styly, to je také album „Mestarin kynsi“. Vše stojí na rytmice, ale na jejím nosném rámu se pravda dějí roztodivné kejkle, které nakonec vůdčí roli strhávají. V okamžiku, kdy zazní nihilistický black metal, cítíte se z okovů moderny vysvobozeni alespoň na okamžíček a jste za to vděční. Když z budovaných nálad vystoupí osobitý silný black, řehtám blahem. Nejedna taneční mantra je i poklidná v kontextu alba, až skoro „vánoční“ v duchu avantgardy a křivení tradic. Ale před tím vypustí běsy a hrůzy utrpení, aby si je následně svátečně zažehlovala a usmiřovala na časy budoucí. Dštivost sirných pramenů jest mísena s umírněnějšími rytmy a dovolí posluchači vstoupit zpět do reálného světa bez tepelných a náladových šoků. Zvonkohry štěstí mě vpouští do posledního maratónu na albu.
Dosti zlosti by mohlo být alespoň závěrem, ale hudebníci si nemohou nechat pomoci. Je to zbytečné. Závěrečná pružinová, roztodivná, psychedelická zvukomalba nenechává na pochybách, že se jedná o těžký hudební materiál, kdy se ani kousku hudební plochy neponechává žít si obyčejným životem trudomyslného průměru. Když už rozklad hudby, tak totální. Jestli světlo v uměleckém tunelu a překlenovací most ke koncertním zítřkům existuje, tak se na dlouhou cestu rozhodně vybavuji nahrávkou „Mestarin kynsi“, která mi je dobrým společníkem už dlouhou dobu a nezdá se, že bychom našli prostor pro rozkol našeho přátelství a ochlazení chutí se slýchat. Bravurní avantgardní marastová sračka, která přetrumfuje nejednu chmurnou myšlenku a dává mi radost a sílu do dalšího bytí, byť v něm nenajdu některé staré přátele, které bych vídal ještě řadu let, nebýt importované virové dávky z Číny. Někomu holt nenahraji až do kuchyně na pěkný gól a nezahulákáme si „Pravda zvíťazí“… Ale můžu se s nimi potkat už jen v myšlenkách při poslechu takových uměleckých skvostů jako je toto album. Sluší se poděkovat a Finům ORANSSI PAZUZU, děkuji mnohokrát s poníženým vědomím, že to je málo. 25.11.2020 (LedTherion [10/10])



Article | ORANSSI PAZUZU - Mestarin Kynsi (2020) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me