DIZENTER - 300 (2020)


Při poslechu cédéčka projíždím křížem krážem internet. S údivem docházím k závěru, že v informační cyber stoce k danému žádná recenze neexistuje. No, půjdu s pískem a potom k tomu zkusím něco sesmolit... Za tímto pražským projektem stojí především frontman DeWill, který vždy dokázal ke spolupráci oslovit schopné lidi a onen dar v něm přetrval dodnes. Počáteční náčrty jeho čistě metalového projektu nelezneme již v roce 1999, nicméně k realizaci došlo až o čtrnáct let později. První desku DIZENTER přijala kritika kladně. Přes svou žánrovou a ideovou rozstříštěnost od prvních chvil naznačovala, že půjde o kvalitní, moderní metal, vycházející z osvědčených standardů. Dalším počinem projekt nabírá vítr do plachet a ukazuje jasný směr pro dobu současnou i budoucí. Výsledek považuji za dobrý rozjezd, ale originalitu a invenci v něm nenajdete. Letos Thor kladivem mocně udeřil a inspirativní blesky zrodí „Třístovku“, která rozhodně stojí za pozornost. Kdo že jí společně s DeWillem vytvořil?
Zdeněk Šikýř vdechl ve svém studiu život mnoha kultovním nahrávkám a jeho práci milovníci nejen rockové hudby dobře znají. Významnou přítomnost nelze opomenout ani zde, kde zabezpečuje dramaturgii, výsledný mastering (pochopitelně) a v každé liché skladbě hru na strunné instrumenty. David Pavlík představuje mladého, velmi nadějného kytaristu a skladatele, jehož hudební kompozice můžeme přinejmenším označit za pozoruhodné. Mimo DIZENTER ho lze spatřit v pražské Rockopeře nebo po boku Viktora Dyka, Oty Balageho, Jany Kratochvílové a Jirky Hrubeše… Před dvěma lety hostoval v kapele Konfront při nahrávání „živého sedmipalce z parníku“. Další mladou krev zastupuje multižánrový bubeník Petr Hataš z Modern Day Babylon. Dále účinkoval v táborské partě F.O.B. nebo kolínské Skylle. Jako hostující bubeník se v jedné skladbě objevil také Miloš Meier z Dymytry, který nabouchal obě předchozí desky DIZENTER.
Aktuální záznam „300“ v podobě deseti skladeb reprezentuje materiál z období 2015-2019. Přináší nám svižný, moderní metal, občas sklouzávající k hardcoru. Precizní nahrávka, dbající na drobné niance, které však mizí v kouři zboostrované nahulenosti. Celá věc se dobře poslouchá a věcně jí nelze nic moc vytknout. DeWillův vokál působí sebejistě a jde vypozorovat, že na sobě v tomhle směru dost makal. V záležitosti textů mě jeho zemité a upřímné výtvory vždycky bavily. Na tomoto zářezu zastupují tři základní témata: mytologii a pohanství; život z prostředí MMA; jakousi osobní výpověď. Design obalu a bookletu Štěpána Šikýře halí mýtická, pohanská atmosféra. Výtisk na kvalitním, lesklém papíře účinkuje slušným dojmem i přes počítačovou umělost. Vydání obstaralo vydavatelství Radovana Panáčka, známé postavy z prostředí bojových sportů. DeWill vešel ve známost také jako aktivní a úspěšný fighter, proto primárně předtavuje svůj projekt v těchto kruzích, čímž ho jakoby začleňuje do pomyslného MMA undergroundu. Osobně mi přirostla k srdci spíše individua typu boxerů Uhelných skladů, pupkatých fotrů s prackama jak lopaty, kteří na mol ožralí vytřískají putyku. Nicméně musím uznat, že MMA v sobě ukrývá spoustu neskutečné dřiny, vytravolosti, píle a odhodlání. Stejné atributy v sobě ukrývá i právě recenzovaná záležitost, v čemž tkví její největší síla. Nespatřuji zalíbení v hledání chyb nezávislého umění tvořeného především pro radost, proto tento záznam hodnotím kladně a rád ho doporučím ostatním. Další podstatné informace (včetně poslechu skladeb) nabízí bandzone profil projektu.
DIZENTER nepřestávejte sledovat! Za nejpodstatnější považuji jeho rostoucí kvalitu. Každý materiál je od předešlého výrazně lepší! Nyní připravuje skladby pro další desku a prozatím zveřejněné ukázky naznačují, že půjde o luxusní, již zcela vyjasněnou záležitost.

ZŮSTAŇTE PŘIPRAVENI, NEJVETŠÍ SÍLA DIZENTER TEPRVE PŘIJDE! 18.11.2020 (Podzemní Hluk [8/10])



Article | DIZENTER - 300 (2020) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me