CODA - Všechno je napůl (2000/2019)


CODA rozhýbává těla na tanečních parketech už pětatřicet let. Navzdory svému pohnutému osudu nepřestává rozdávat radost a hrnout do nás energický, melodický, něžný, přesto nářezový bigbít. V porovnání s podobnými tělesy, která spadla na úroveň nejnižší laciné zábavy, nebo opilá zašlou slávou krmí fanoušky vyčpělou cukrovou vatou, CODA udržuje svou úroveň velmi vysoko a stále ji lze v rámci žánru pokládat za nejlepší tuzemskou kapelu. Přes bohatý repertoár však nesrší rozmanitou diskografií. Pracovitý kapelník zaujímá své místo v dalších třech souborech a k tomu vykonává standardní zaměstnání. Na studiová počínání tedy nezbývá mnoho času. Vytrvale čekat na další desku jsme si v případě této party sice už zvykli, nicméně deset let od posledního výtvoru představuje velkou mezeru. Dnes nám tedy nabízí nové vydání svého již zlidovělého debutu. Uvedená zpráva mě velmi potěšila především proto, že mi ono originální CD ve sbírce chybělo a konečně vlastním kompletní diskografii klasiků.
Výrazné, harmonické hamondky, medové kytary v nebeských výškách, rytmické bicí a rázovitý, chlapácký hlasový projev „českého Honzy“ mnozí kritikové onálepkovali jako české Uriah Heep. Jejich názor plně nezastávám. CODA nepochybně stojí na tradičních základech britského hard rocku, avšak oslňuje svou vlastní, nezaměnitelnou podobou. Konstrukci lze pokládat za Uriášovskou, zodpovědný přístup tancovačsky bigbítový, nasazení a dravost heavy metalovou. Tvorba evokuje spíše pittsburghskou Valhallu a nejranější americký, pohodový heváč. I tak považuji nějaká přirovnání za nemístná. Nahrávka „Všechno je napůl“ vyšla poprvé před dvaceti lety. Materiál ze žirovnického studia Hacienda obsahuje v první řadě osvědčené hity z osmdesátek. Nynější reedice přináší téměř nezměněnou podobu. Původní mastering pražského studia Rudolfinum osvěžili zapálení profesionálové plzeňského studia ILL Fish. Současný výsledek nemohu s tím předešlým plně porovnat. Tentokrát však záznam působí přirozenějším a jemnějším dojmem. Oživené dílo zakončuje bonusová Schelingerovka česko-slovenského tributu z roku 2011. Materiál upoutá věrohodností, upřímností a stabilitou. Po dvou dekádách nepřestává účinkovat svěže a aktuálně.
Některým protagonistům, nesoucím status kultu, postačuje k životu zatuchlá popularita a vydávání fetišistických pozlátek, která často prodávají za nehorázné sumy. Marketingové tahy v podobě striktně limitovaných nosičů se spoustou „bonusů v podobě lahvičky muzikantské moči“ nepřestávají na mnohé z nás působit. Za dané situace si jedna tuzemská, nedoceněná legenda v naprosté tichosti a skromně remasterovala své debutní album, jeden ze základních pilířů klasického českého bigbítu. I vy můžete tento proslulý kousek získat za cenu krabičky cigaret. Startky zničila úprava názvu, nemožnost krabičku otevírat z boku a pozměněná receptura. CODA chutná stále stejně, stále stejně skvěle! Z hlediska vyššího principu bigbítového uděluji plný počet bodů. Objednávejte na agentura@inheadmusic.cz.
VĚČNÁ SLÁVA KAPELE CODA! 6.4.2020 (Podzemní Hluk [10/10])



Article | CODA - Všechno je napůl (2000/2019) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me