VOIVOD, SLUT (13.5. 2011, Exit Chmelnice – Praha)




Na pro někoho pověrčivý datum pátek třináctého si Obscure Promotion pro fanoušky připravili skutečnou lahůdku. Do pražského Exitu si totiž dali dostavení mistři svého oboru – kanadští Voivod. Ti se zde představili v rámci svého evropského turné a já jsem si byl téměř jistý, že tenhle večer nás čeká něco nezapomenutelného a výjimečného. A věděl jsem, že tenhle večer mi rychle zmizí i rozpačitá nálada způsobená prohrou našeho národního hokejového týmu v semifinále mistrovství světa. Jako předkapela se představili čeští Slut.

Kolem osmé hodiny večerní byl již Exit velice slušně zaplněn a svůj set začali Slut. Tahle parta z Břeclavi byla rozhodně správnou volbou pro rozjezd večera. Jejich tvorba určitě stojí za poslech. Alternativní pojetí tvrdé hudby s prvky hardcoru opravdu fungovalo a na Slut byla vidět radost z hraní. Však i v jejich hudbě lze nalézt slyšitelný odkaz právě na Voivod. Trochu jsem nepřišel na chuť vokálu, ale to bylo dáno především tím, že jsem tuhle bandu viděl poprvé.

Legendární Voivod jsem měl možnost vidět minulý rok na Brutal Assaultu. Tam se mi jejich set opravdu líbil, ale přeci jen – pětačtyřicet minut bylo velmi málo a proto jsem se nemohl dočkat plnohodnotného setu. Navíc v klubu, kde to bývá vždycky o něčem jiném než na velkém fesťáku. Zaplněný Exit začal stále více vyhlížet k podiu, atmosféra houstla. V tom se ozvalo intro a po chvíli se na scéně objevila všem dobře známá čtyřka. Otvírákem se stala dvaadvacet let stará skladba „The Unknown Knows“. Už od prvních riffů se pod pódiem začíná pařit a nikomu v tu chvíli nevadí ani neskutečné vedro. Voivod jsou ve výborné náladě. Snake svým hlasem všechny přesvědčuje, že je ve formě. K tomu přidává úsměvy na všechny strany. Podobně je na tom i mistr bubnů Away. Ten se usmíval snad celý koncert. Voivod do nás nahrnou další trojici starých fláků a sice „The Prow“, „Ripping Headaches“ a „Ravenous Medicine“. Všude plno energie a parádní atmosféra. Vše navíc podpořeno opravdu dobrým zvukem. Je radost sledovat Piggyho nástupce Chevyho. Výborný kytarista, který si se strunami pohrává až s nadpozemskou lehkostí. Neuvěřitelný feeling a cit pro hru. K tomu všemu perfektní showman. Při pohledu na jeho hru musí být Piggymu tam někde opravdu dobře u srdce. Voivod to však hrnou dál a dochází i na skladbu „Forlom“ z alba „Phobos“, kterou jsem opravdu nečekal. Další starou klasiku „Tribal Convictions“ následuje „Global Warning“ ze zatím poslední desky „Infini“. Celý set má spád, technicky vše precizně odehrané. Velmi dobře nazvučená Blackyho basa duní celým sálem. Exit se dostává do varu s dalšími třemi hity té nejvyšší kvality – „Experiment“, „Nothingface“ a „Overreaction“. Po krátké a vtipné představovačce členů Voivod nám kapela předvede novou skladbu „Kaleidos“. Opět výborná práce. Na příští desku Voivod se proto máme opravdu těšit. Snake naše hlasivky pořádně otestuje v dalším kultovním válu „Tornado“. Neskutečná palba. Poměrně výstižný je v tuto chvíli fakt, když zrovna při skladbě s takovýmto názvem začne Exitem proudit čerstvý vzduch. Voivod děkují a odebírají se ze scény. Pískot všech přítomných je ovšem po chvilce znovu vtáhne na pódium. A Voivod se vracejí se vší parádou – tedy skladbami ze své prvotiny „War and Pain“. Skladba „Voivod“ rozpoutá malý mosh pit, pařba pokračuje i s následující „Nuclear War“. Výborný old school sound Chevyho kytary nás vrací v čase. Tady lehce přičuchneme i k punku. Nechybí samozřejmě vzpomínka na Piggyho. Tou je „Astronomy Domine“. Težko popsatelný emotivní zážitek. Banda se znovu loučí aby nakonec k radosti všech vytáhla ještě jeden klenot ze své bohaté klenotnice. Tím klenotem je „Brain Scan“ z alba „Dimension Hatröss“ a je tou správnou tečkou za neuvěřitelnou show téhle kanadské legendární party.

Voivod předvedli svůj specifický thrash metal se vší parádou. Musím říct, že to byl opravdu jeden z nejlepších klubových koncertů, který jsem kdy měl možnost vidět. Velký dík Obscure Promotion a lidem co dorazili. Atmosféra byla více než výborná. Doufám, že si do našich končin Voivod zase brzy naplánují svou cestu. Třeba zase na Chmelnici.

17.5.2011 (Thrashator)



Article | VOIVOD, SLUT (13.5. 2011, Exit Chmelnice – Praha) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me