FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos (2019)


Dodnes si pamatuji rok 1992, kdy jsem si po echu z jednoho nejmenovaného časopisu donesl z půjčovny CD album „Cuatro“ od FLOTSAM AND JETSAM. Byla to srážka s neznámým, za kterou jsem dodnes šťastný a album stále chovám v oblibě a respektuji jeho novátorství. Za ta léta se souborem zametlo kdeco. Vydali různá alba. Pánové jsou však stále zde a v konečném součtu jsem za tyto veterány rád. Až později jsem se dostal i k jejich čistším thrashovým začátkům, kdy vyloženě brousili vyhraněná stylová alba. A dnes? Zatíženi věkem, zkušenostmi a obohaceni o nespočet událostí jsou znovu zde a ve fantastické formě. FLOTSAM AND JETSAM pro mě vždy měli velký význam a nijak tomu není ani po letošním albu. Novic Ken Mary do skládanky zapadá naprosto dokonale. Jeho hbitá, vzdušná a přesto komplikovaně variabilní důrazná hra je přesně to, co tato nahrávka potřebovala a pomáhá jí neskončit pouze polovičním dojmem.
Strhující úvod alba dává čichnout ke klasickému i technicky zahranému thrash metalu zároveň. Naprosto průzračný sound nahrávky slibuje možnost kochat se každým instrumentem. Tah na branku je naprosto neskutečný, jako by se jednalo o hladové debutující muzikanty. Škodolibě předpovídat, že po energii z úvodu přijde úpadek, je v případě tohoto alba chyba. Hudebníci tlak i rychlost postupně navyšují a umí na úkor cvalu slevit na kvalitě a vlastní progresi. Umí ukovat i v dnešní době přímočarou vypalovačku jako v době svých počátků. Tlačí jako Overkill, ale ne tak strnule či vlažně, jak se to jejich krajanům v poslední době (ne)daří. Loupou obálky atomů a vyskakující energie putuje přímo do nahrávky. Vskutku úchvatné, energetické, budící k maximální pozornosti posluchače.
Neskutečný entuziasmus a jiskry zápalu pro věc neustále poletují kolem souboru z každého zářezu. Vkusně ždímají své vlastní poznávací nosné melodie minulosti a vsází je zkušeně do současného moderního soundu, který ve své době samotní pomáhali utvářet. Dařilo se jim to skvěle už tehdy a nyní mám stejně dobré pocity jako před 25 lety. Ericovi to samozřejmě už nepěje tak jako za mlada, ale jeho charisma je uchováno. Kytary se předhání, která toho řekne více a zajímavěji, o kypící rozmanité rytmice nemluvě. Díky svému přínosu thrash metalu jsou naprosto sví a osobití.
Některé řvané fráze metají energetické vlny, které každý thrasher musí vyhledávat i po 40 letech v záběru. Soubor nechce ani na moment zastavit a nemá potřebu vlnu energie tlumit a slevovat ze svého nasazení. Album umí typicky "flotsamovsky" hopsat, pulzovat, nechybí zvonivá drnčivá baskytara a neúprosné bicí! Neskutečné, jak se umí Mary rozvášnit a hrnout ostatní k cíli. Je to právě on, kdo většinou přijde na úvod směny a fortelně rozjede celou mohutnou válcovnu a tažírnu v jednom. Thrash metalu sláva, v tomto případě je mohutný jako letitá kráva a hbitý jako svobodný delfín.
Občas hrubnou více a dostávají se k rozvášněnému resortu Kreator. Naštěstí pánové vědí, kde je jejich místo a po exkurzích se vrací ke svému pracovišti. FLOTSAM AND JETSAM ukovali klasickou nahrávku, která však bez vad pulzuje čerstvostí a entuziasmem. Chlapíkům jako by prostě intenzity stále nebylo dosti. Stále chtějí více uchvátit a nemohou se nabažit výsledné chytré, svěží intenzity. Navíc mají onen dar neznít jednotvárně a blbě. Každá skladba je svým přístupem mírně odlišná, ale celek přesto zní neuvěřitelně kompaktně. Palba, jízda, neskutečná hudební a skladatelská jistota. I po desetiletích na scéně umí nahrát např. "Good or Bad", další vlastní hymnu a pomník. Sláva mistrovskému provedení thrash metalu. Klaním se. 19.11.2019 (LedTherion [9/10])



Article | FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos (2019) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me