SOILWORK - Verkligheten (2019)


Ať si kdo chce co chce říká, vliv vokalisty Strida a jeho projektu The Night Flight Orchestra je na SOILWORK blahodárný. Právě skladby, kde je otisk velkých melodií, lehkosti a rockové rozmáchlosti, posunují celý ansámbl do kosmických dálav nezapomenutelnosti. „Verkligheten“ je o dvou tvářích, možná třech. Klasický našlapaný moderní metalcore - groove metal, odlehčené rockové hitovky a pak vata plná klišé, která zde slouží jen jako vycpávka k protažení hrací doby. Jako by pánům chvílemi už docházela chuť nebo nápady na tvrdý metal a chtěli se posunout někam dále, ale nechtějí to udělat bleskově, bez vybudování potřebného zázemí. Stojí u pověstného rozcestí a je otázka, zda budou sledovat komerční cíle nebo umělecké. Tipuji si pověstného hybrida.
Instrumentální intro, zasmušilé jako u nějakých doomařů či psychadelic retro rockerů, pomáhá SOILWORK nasadit nejedny maskovací obrazce a úhybné klamavé manévry. Pánové většinou vykonají nesmlouvavou invazi a přiliv rytmů a metalcore nářez. Ale umí z něj vystoupit a vykovat přívětivé, světlé melodie a radostné gejzíry kytarových sól. Vše šlape, a když se to přelije melodií, mám dojmy, jako bych poslouchal starší Leprous se vším všudy. Skladby se rozjíždí ve vysokém tempu a vraždí svojí upřímností a drajvem. Ten je vyhnojen klenutými, táhnoucími se melodiemi, které tu melu povznáší do vyšších levelů. Občas se v té pompě utápí hlavní myšlenka, ale budiž to bráno jako umělecká daň.
Album většinou tepe nápady a mění dramaturgii jednotlivých skladeb. Z vozby přes melodie se soubor dostává až k smysluplným zvolněním. Nebojí se prezentovat metalizovaný pop rock. Jednoduché melodie, našité na metalcorovou kostru. Vše funguje k prospěchu celku a jednotlivé stylové vložky se kompaktně doplňují a věru nezní blbě. Strid nebojácně stoupá ho horních rejstříků a celek mě odstřeluje na oběžnou dráhu naší planety. Na orbitě jsem bičován kosmickými větry "When the Universe Spoke" a je mi dobře. Melodie tahají bez zadýchání z rukávů jako samotný Devin T. Jestli mě některé skladby umisťují na oběžnou dráhu, tak skladba "Stålfågel" je teleport časoprostorem, se kterým se mohu dostat tam, kam se mi ve fantazii zamane. Ano, stále je to groove metal s metalcore šponkami, ale v podstatě to je progresivní okázalá jízda kosmem, jaké umí Ayreon, respektive jejich vládce a kapitán Lucassen. Tato skladba by dominovala nejednomu jeho albu a nezněla by jako od někoho cizího. Laciné popěvky umí Strid přednést a SOILWORK vhodně zakomponovat do monolitních plátů svého výrazu. Této skladby se nelze nabažit. Vše, co mám rád na metalu, progu a pompézním rocku, je zde svařeno do krásné skulptury, od které nemohu odtrhnout uši. Skladba svojí "jemností" vybočuje z alba, ale zase ne nepatřičně. Bohužel po takovém sukcesu už se těžko navazuje. V podstatě se jedná o pop. Hudba je s časem a přibývajícími zkušenostmi jen dobrá a špatná.
Co si budeme povídat. Získat zpět nadvládu nad svojí myslí je po tak nakažlivé dobré skladbě těžké. Ještě obtížnější úkol však čeká tvůrce. Snaží se splétat krásné core šlehy s klenutou melodií a epickou rozlehlostí, vhodné k rozjímaní a zapomnění. Upřímně, nenacházím mnoho a mačkám na přehrávači stále numero sedm. Některé skladby kolem mě už jen projdou bez vzájemného povšimnutí. Můžou se tvářit nebezpečně nabroušeně a vykračovat drsně, nebo melodicky pohladit. Album už nesahá za práh atmosféry, ale smířlivě (křečovitě) se snaží uhrát vítěznou hru do konce. Situaci nezachrání ani hostující Tomi Joutsen a Dave Sheldon, jsou jen šperkem pro okrasu. Skladby, v nichž se představují, v kontextu alba neznamenají nic než jen povinný bod ve stopáži. Oba hosté jsou zasazení do obyčejných skladeb na poměry souboru. Hostující pěnici Alissu White-Gluz si zkuste najít sami bez nápovědy. Samotným SOILWORK nyní schází ten nejtěžší krok k dokonalosti a většímu progresivnímu stupni, který je může poslat do epických hlubin nebo nezapomenutelných výšin. 17.4.2019 (LedTherion [8/10])


SOILWORK - Verkligheten (2019) (17.4.2019)
SOILWORK - Sworn To A Great Divide (2007) (25.12.2009)

Article | SOILWORK - Verkligheten (2019) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me