Trojice bez vzorů (ADESTE, ESKIMO CALLBOY, ALIENS AND ME)




Napsat recenzi k vydanému albu té či oné skupiny je běžnou záležitostí. Teď a tady ale jinak, a to v podobě tří podle mě jiných kapel, které v roce 2010 vydaly svá první alba a šly vlastní cestou. Nedrží se těch vzorů, které mají již svoji značku vepsanou, ale prostě řečeno: "mi jsme tito a tohle si poslechněte, toto děláme". Nebudu ani pitvat jednotlivé skladby, jak je jinak zaběhlé...

ADESTE - In Parables (2010)

Jako první uvedu partičku z Orlanda na Floridě se jménem ADESTE. Jejich první album vyšlo koncem listopadu 2010 pod názvem "In Parables" s obsahem jedenácti skladeb. Stylově je hudba, kterou předvádí, někde mezi post-hardcore a melodickým metalcore. Pokud ale očekáváte melodický nářez podle zmíněných stylů, je to omyl. Tady je třeba udělat vyjímku a napřed připomenout děj, o co se jedná v textech. Jde o příběh chlapce, který hledá vysvětlení(?), pravdu(?) a v cestě mu stojí spousta problémů, nástrah a zkoušek. Pokud budete mít v paměti tuto skutečnost, tak vás nepřekvapí jedna zajímavost tohoto dílka a tou je opakující se stejná melodie v několika skladbách, která excelentně uzavře celý poslech CD v poslední skladbě "Redemption" s delším časem 6:17. Zpěv (Nathan Puhr) očekávejte, jak jinak, než vykřičený, přesto ale civilizovaný. Dva kytaristé, Morgan Hopfensperger a Marco Randzzo, nejen že odvádí skvělou práci, ale další zpěv jsou tito dva. Klávesy Briana Waterse, tak to je kapitola sama o sobě. Skvělé podkreslení skladeb, místy se může zdát, že částečně úplně naruší danou kompozici skladby. Basa - Jason McMaster, bicí - Jeff McMaster. Co dalšího? Poslechněte a určitě budete mile překvapeni.


ESKIMO CALLBOY - Eskimo Callboy [EP] (2010)

Tato šestičlená skupina z Castrop-Rauxel-Německo vydala loni svoje první EP s obsahem čtyř skladeb, pokud nezapočítám intro+outro. A na co máte chuť? Chcete si poslechnout metalcore / post-hardcore / emo / electronic / scremo / techno... a taky se dá napsat místy experiment se zvukem v podání různých efektů a ruchů. Ale celkově je to opravdu zabaleno do stylu metalcore. Skvělý, vcelku hutný zvuk překvapí již v intru, přibližně v polovině první skladby. Pasáž spíše pro technopárty, chytlavé refrémy, výborná melodika a přitom každá pasáž dokonale a čistě střižena. Zpěv, jak jinak než střídavě vykřičený a vcelku čistý, uhlazený a melodický. Texty raději neslyšet, pánové neberou ohled na slušné vychování. Při poslechu pozor na ostré hrany nábytku v pokoji a radiátory, to co uslyšíte, dokáže rozdivočet... na sousedy ohled neberte.


ALIENS AND ME - Skyline Of A Last Summer [EP] (2010)

Alex Anisimov (zpěv), Arthur Fedotov (kytara), Yuri Kuznetsov (kytara), Albert Timerbaev (klávesy), Sergey Gnidkin (klávesy), Nikita Sivko (bicí). Moskva, Rusko. Styl hudby, kterým se uvedla tato partička, je ukázková směs post-hardcore / metalcore / electronic. Intro vyloženě ve stylu elektro, následují čtyři skladby s výbornou melodikou, jednotlivé pasáže mixují přesně různé styly. Čistě vyzpívané a melodické refrémy jsou podkládány hlasem spíše death-black. Pokud někdo namítne opět elektro, tak tady to umí dokonale a tyto pasáže skvěle přechází do metalcore alá As I Lay Dying. Vyjímkou je jen skladba "We Are In Your Ears", která je jen záležitostí elektro a osobně připomíná průlet vesmírem v latexovém oblečku. Poslechnětě a posuďte sami a všiměte si, jaký má azbuka vliv na přízvuk angličtiny.

28.1.2011 (deicide)



Article | Trojice bez vzorů (ADESTE, ESKIMO CALLBOY, ALIENS AND ME) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me