N.V.Ú. - Z celejch Beatles mám nejradši Napalm Death




Skutečnou lahůdkou se může stát pro příznivce české rockové scény kniha o punkové legendě N.V.Ú.. Já sám, ač nejsem nikterak velkým čtenářem a mojí knihovnu zdobí jen pár titulů, jsem jí přelouskal za tři dny a to už je co říct. Knihu napsal bývalý basák N.V.Ú. Aleš "Alex" Votřesz přezdívaný Sodovkář a vyšla u vydavatelství Cecek Records v květnu letošního roku. Na 148 stranách vám nabídne zásadní věci z historie skupiny, nějaké ty rozhovory, texty písní, fotografie a spoustu dalších záležitostí. Dozvíte se, co si o kapele myslí řada osobností jako Big Boss, Petr Kolář, Petr Růžička a další, něco o kapelách Ježkovy zraky, Machinace či Adaptér, které založení N.V.Ú. předcházely, nebo kdo vlastně vymyslel název N.V.Ú.. Ikdyž v tomhle případě si budete muset vybrat ze tří možností, protože výpověď zpěváka Štěpána, kytaristy Pafky a bývalé zpěvačky Paragánky se docela různí. V knize se také mihne pojem Radioactive Danger (znalci jistě vzpomenou na thrash metalovou úderku z Hradce Králové), ve kterých bubeník Jyřýček hrál, když odešel z N.V.Ú., aby k nim pak za nějaký čas nastoupil zpátky. Až v této knize mi byl zcela osvětlen fakt, jak to s těmi bubeníky v N.V.Ú. bylo. V kapele totiž zastoupil bubeníka Jirku France v době, kdy hrál v již zmíněných Radioactive Danger jiný bubeník. A jak se jmenoval? Jirka Franc. Neuvěřitelná shoda jmen.
No a v neposlední řadě se v knize dozvíte nespočet historek o cestách na koncerty a zpět, kdy se kdo ztratil, zapomněl, ožral nebo poblil. Ale to už tak nějak k životu muzikanta patří a každý z nás, kdo má alespoň něco málo odehráno, v nich najde kousek sebe. A o to tu jde především.
Jako nejzajímavější historku bych vyzdvihl tu, kterak se nejmenovaná osoba vychloubala před ostatními spoluhráči v hospodě, že jeho manželka jí má zrzavou a následně onen dotyčný pozval celou kapelu za noci vlahé k sobě domů, aby se mohla na vlastní oči přesvědčit, jak se věci ve skutečnosti mají. A jak to dopadlo? To už vám říct nemůžu, to už si musíte přečíst sami.
Tato kniha je vedle nezvykle vydařeného díla "Kytary a řev" další ze zásadních děl české punkové knihovny.

2.12.2010 (Magua)


Jan Haubert - Hluboká orba (6.9.2013)
N.V.Ú. - Z celejch Beatles mám nejradši Napalm Death (2.12.2010)

Article | N.V.Ú. - Z celejch Beatles mám nejradši Napalm Death • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me