LORDI, THE DOGMA, SISTER SIN (19.11.2010 - Bonver aréna, Ostrava)




Nevíte co si počít s deštivým sychravým večerem? Přemýšlíte, zda si pustit nějaký bezva film, či si raději otevřít láhev něčeho ostřejšího, nasadit na uši sluchátka se svou oblíbenou muzikou, lehnout si a nechat myšlenky jen tak volně plynout? Pokud jste "heavy metal pozitivní" a právě ten večer, doslova pár metrů od vašeho domu, chystají svou hororovou show finští hard rockeři LORDI, jste tohoto dilema v podstatě ušetřeni. Asi tak, jako nejen já 19.listopadu...

Zhruba něco okolo dvou tisíc se nás sešlo ten večer v ostravské Bonver aréně, abychom shlédli pověstnou zombie podívanou finských monster. Na programu ovšem nebyli pouze LORDI, nýbrž také italská power metalová partička THE DOGMA a na poslední chvíli zařazené švédské kvarteto SISTER SIN.
Mladí seveřané přišli na řadu jako první a úderem osmé začali bez většího otálení do publika pumpovat svůj poctivý energický heavy metal. Abych byl upřímný, do této chvíle jsem pouze vzdáleně tušil, že nějaká kapela tohoto jména existuje, ale od nynějška si na ně posvítím pořádně. Nejenže za mikrofonem jako dračice řádí pohledná, spoře oděná černovláska, což mužskou část publika prostě nemůže nechat chladným, ale stylově se kapela pohupuje na vlnách poctivého melodického 80's metálku, čehož si, obzvláště vzhledem k jejich věku, cením ještě víc. Hlasově se zpěvačka dosti podobá nekorunované německé metalové královně Doro Pesch a konečně ani hudebně by srovnání s WARLOCK až tak příliš nepokulhávalo. Jednoduchá stavba skladeb, poměrně silné a dobře pamatovatelné refrény, sem tam hezké kytarové sólíčko a jako výraz toho, kam se chtějí stylově řadit, třeba i zařazený cover "Make My Day" od britských klasiků MOTÖRHEAD. Sečteno podtrženo, až na poměrně suchý a dosti potlačený zvuk, nebylo SISTER SIN co vytknout. Rozhodně pobavili a postarali se o velmi slušný rozjezd celé akce. Docela netradičně proběhlo zakončení jejich vystoupení, kdy jim pořadatelé začali pod rukama odnášet aparát, demontovat bicí, odebírat mikrofony a do toho je zasypávali hromadou pestrobarevných konfet. Zábavná to vsuvka, můj palec míří vzhůru a můžeme jít dál...

Jako druzí v pořadí, si svou premiéru v Ostravě odbyli již mnohem známější jižané THE DOGMA. Tito sympaťáci z italské Ancony měli hned od počátku výhodu o třídu lepšího zvuku, ovšem zda jí beze zbytku využili, to si nejsem až tak docela jist. Kapela jede turné na podporu svého třetího alba s názvem "Black Widow", které má sice oficiálně vyjít až 3. prosince, ovšem návštěvníci koncertu si jej mohli za přívětivých 250,- Kč pořídit už o pár dní dříve. Za stejnou cenu byla k mání i předchozí dvě alba, takže kdo chtěl, mohl si z této akce přinést domů celou jejich diskografii. Ale zpět k samotnému koncertu.

THE DOGMA hrají melodicky pojatý power metal, místy krapet přitvrzený, jindy pro změnu lehounce okořeněný gotikou. Zdá se to být na první pohled lákavé, to by ovšem musely být všechny ingredience namíchány s citem a v potřebném množství. Toto se však bohužel, alespoň dle mého mínění, až tak docela nezdařilo. Kluci svůj power zvládají bezesporu zdatně, je vidět, že zkušenosti a instrumentální zručnost jim nechybí. Ovšem díky ne příliš rozmanitému setlistu, se po chvíli začala do sálu vkrádat nuda. Zvolené skladby se sobě podobaly jako vejce vejci, refrény byly povětšinou dosti nevýrazné. Navíc, oproti svým předchůdcům zde byla zjevná snaha o lehce komplikovanější stavbu písní, což spolu s poměrně výraznými klávesovými party ubíralo jejich muzice na dravosti. To vše způsobilo, že publikum, natěšené na své toužebně očekávané miláčky, bylo skladbu od skladby stále více apatické a zhruba od poloviny setu už to bylo jen útrpné očekávání konce a nástupu hlavních hvězd večera.

LORDI nechali své fanoušky poměrně dost dlouho čekat a na pódiu se zjevili až deset minut před jedenáctou hodinou večerní. Úvodní intro a máme zde otvírák z poslední desky "Babez For Breakfast". Kapela si pro toto turné připravila zbrusu nové kostýmy a musím říct, že velmi zdařilé. Osobně se mi nejvíc zamlouval Amen, alias starověký vrah, alias nezastavitelný mstitel. Jinými slovy prostě parádní egyptská mumie, doslova jako "živá". Krom kostýmů doznala lehkých změn i samotná show, byť téma, okolo kterého se vše točí, zůstalo samozřejmě stejné. Prakticky takřka každé skladbě předcházela krátká humorně hororová scénka. Jednou škvařili chlapa na elektrickém křesle, podruhé přišel "řezník" s kýblem plným uřezaných rukou a nohou, jindy pro změnu došlo na pojídání vykuchané holčičky, která se přesto neustále vzpurně snažila posadit. Z malé dětské panenky létaly do publika střeva v podobě červených fáborků, řezaly se hlavy, skalpovalo se, stará nechutná bába mlátila přední řady, no prostě srandy kopec. A do toho samozřejmě petardy, ohníčky, rachejtle a další pyrotechnika, co jen hrdlo ráčí. Na nudu opravdu nebyl čas. A hudba samotná? Ale vždyť to všichni znáte, ne? Jednoduchý skočný hard rock, postavený především na chytlavých refrénech. Nic víc, nic méně. Hrálo se především z nové desky, samozřejmě nesměly chybět největší hity kapely, ale došlo třeba i na věci běžně prakticky nehrané. Vybrat si musel snad úplně každý. Samotný závěr pak patřil zpěvným peckám "Hard Rock Hallelujah" a "Would You Love A Monsterman?" a ostravská zastávka turné "Europe For Breakfast" dospěla ke zdárnému konci.
LORDI opět dokázali, že co se pódiové show týče, patří k absolutní špičce a za své peníze se na jejich koncertu opravdu královsky pobavíte. Na samotnou muziku těchto Finů má každý názor trochu odlišný, záleží na tom, co komu vyhovuje. Já osobně jsem spíše na straně těch spokojených. Kapela za dobu své existence napsala už slušnou řádku chytlavých hitů a nemá tak problém sestavit opravdu silný setlist, prakticky bez hluchých míst, či zbytečné vaty. Vytknout bych tak mohl snad pouze samotnou délku vystoupení, kdy ve spojení se dvěma předkapelami, se ke konci už přeci jen dostavovala mírná únava. A trochu kritiky si možná zaslouží i zvuk, který byl poněkud více basovaný, než by bylo zdrávo. Celkově však považuji tento večer za velmi zdařilý a ti rockeři, kteří se na akci vybodli, mohou pouze litovat. Zcela jednoznačně to stálo za to.

30.11.2010 (samorost)



Article | LORDI, THE DOGMA, SISTER SIN (19.11.2010 - Bonver aréna, Ostrava) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me