EDAIN - Rephrased (2018)


Čas něco kolem březnových ochutnávek čokolády loňského roku:
Obdržel jisté debutové EP, jisté nové ze starých bardů složené kapely. Nechce se mi řešit, že se v případě jistého debutového EP jisté nové neznámé kapely jedná pouze o lehce nadprůměrný groove metal, i když se slibným skladatelským potencionálem do budoucna. Jenže se mně v hlavě rozhoupal zvon mozkoskrat a položil mi otázku, jak se vlastně existence jisté neznámé kapely promítla do života jiné kapely, která je již poněkud zavedenější a loni měla vlastně oslavit deset let existence. Ono se říká, sejde z očí, sejde z mysli. A jelikož o té jiné kapele se ke mně dostávaly informace neinformace, tak jsem se trochu zalekl, že ta jiná kapela ukončila činnost.

Letos, o čas pět nebo šest čokolád později než něco kolem března:
Obdržel jsem jisté nedebutové album jisté zavedené kapely. Prostě kdo chtěl, tak ten věděl a nemusel být celý ten čas od vyjití debutového EP jiné méně známé kapely v nejistotě, jak to s tou jistou zavedenou kapelou vypadá. Vždyť tady máme facebook, bandzone a jiné internetové drbárny a chytrosti. Takže, brněnští EDAIN skutečně žijí a na svém kontě mají nové album „Rephrased“. Skutečná změna u téhle kapely, kterou jsem asi zaregistroval nejspíše s decentním zpožděním, je změna na postu vokalisty. Bývalého vokalistu, který právě působí v té jiné kapele, nenahradil nikdo jiný než nikdo, čiže celé album je tím pádem instrumentální. A tím jako by začala nová éra EDAIN. Oni EDAIN sice nikdy nesázeli na nějakou tvrdost či brutalitu, jako spíše na emotivnost, přesto se by dalo o dosavadní tvorbě mluvit jako o progresivním death metalu. EDAIN se nikdy nenechávali něčím zbytečně omezovat, natož potom nějakým škatulkováním, ovšem odchodem vokalisty, jako by se však zbavili i posledních okovů a to těch death metalových, kam většinou směřoval vokalistův projev. Nyní jsou teprve tou správnou svobodomyslnou kapelou pro fajnšmekry. EDAIN byli vždy o emotivnosti, ale nyní jako by teprve odhalili i to, co bylo doposud skrýváno za vokální linku. A co že to odkryli? Tak to si musí probrat každý sám, protože každá pasáž i každý tón se dá vyložit mnoha způsoby a sami si musíte zvolit ono líbí či nelíbí. O podobných záležitostech se přeci jenom nehovoří moc snadno. To není jako u kartářky, která je schopna vám vysvětlit různé vlivy jednotlivých karet, ale ve finále vám řekne pouze to, co slyšet chcete. V tomto ohledu jsou EDAIN přeci jenom poněkud zákeřní. Malá decentní nápověda, co vlastně od nových EDAIN můžete čekat. Zadívejte se prosím na front cover alba a zkuste si tipnout, co by mohl onen výjev znázorňovat. Mohla by to být třeba krystalická mřížka slunce v barevném 1D provedení? To si fakt přeberte sami.

Letos, o jednu až dvě čokolády později, než byl čas pěti nebo šesti čokolád později od něčeho kolem března:
Za sebe říkám, že EDAIN stvořili velmi povedené, rafinované dílo plné emocí, které mě svým zvláštním způsobem vrací k psychedelickému rocku nesmrtelných šedesátých let. 6.7.2018 (Rock´N´Roll Hell [8/10])


EDAIN - Rephrased (2018) (6.7.2018)
EDAIN - Of Those Who Worship Fire (2013) (15.5.2013)
EDAIN - The Sulphur Breather [kompilace] (2011) (17.2.2012)
EDAIN - Through Thought And Time (2009) (4.8.2009)

Article | EDAIN - Rephrased (2018) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me