BUDWEIS DRUNKEN BASTARDS: Děláme si zkrátka ze všeho srandu, a to i z nás samotných


V ten červencový den jsem dal rychlých pět dvanáctek, špunty od sluchátek zašrouboval hluboko do uší a během chvíle poskakoval po stole i popelník. Bodejť by ne, když jsem si dal k poslechu čerstvé EP BUDWEIS DRUNKEN BASTARDS. Tahle sebranka ví, kterak roztančit jakoukoliv putyku, to mi dáte zapravdu. Jak to dělají, o tom už nyní povídá Dr. Zicherheitz, který má na starosti v kapele akordeon a zpěv.



Matěji, odešel jsi s Rimmsiem naráz z Pirates of the Pubs a později se k vám přidal i knuP. Co vás přimělo opustit zajetou pirátskou sebranku a vyplout na vlastní cestu?
Tak, asi to zažila spousta kapel... Začaly vznikat trošku neshody a pomalu to přerůstalo v ponorkovou situaci (není divu, v roce 2017 jsme odehráli kolem 80 koncertů, na což nikdo z nás nebyl zvyklej) a už nějakou dobu tam nebyla moc dobrá atmosféra, tak jsme se rozhodli, že odejdeme. To je vše, co k tomu můžu říct.


Měli jste už s odchodem z Pirátů jasno, že budete v muzice s Rimmsiem oba pod jiným názvem fungovat v jiné kapele? Zkrátka o jasné představě vzniku BUDWEIS DRUNKEN BASTARDS?
Jednoho večera v zimě 2017 jsem se sešel s Rimem a knuPem v hospodě a oznámil jim, že plánuju skončit. Nabídl jsem jim, že pokud chtějí skončit taky, tak založíme novou kapelu, pokud ne, tak nic zakládat už nebudu. Rim se dvakrát nerozmejšlel a šel do toho hned se mnou a knuP to ještě zkusil pár měsíců vydržet [úsměv]. Takže jsme vlastně věděli hned, že vznikne nová kapela, akorát nad názvem jsme ještě pár dní přemýšleli.


Jaká je textová koncepce Bastardů? Půjde zase o rozverné popěvky z rozbouřených moří a přístavních putyk, nebo tentokrát zůstáváte přece jen více na pevnině?
Tentokrát zůstáváme spíše na pevnině, přeci jen i styl našich autorských písní se po hudební stránce poměrně odklonil od "irishe". Naše texty jsou teď většinou na motivy našich reálných zážitků nebo věcí, co se dějou ve světě, občas obalený jemným metaforickým oblakem, a jsou hlavně plný nadsázky. Děláme si zkrátka ze všeho srandu, a to i z nás samotných.


Jak bylo náročné sehnat k sobě zbytek sestavy? Probíhaly nějaká doporučení, inzeráty nebo jste už všichni byli kamarádi z dřívějška?
Čekali jsme to náročnější, ale ono to šlo celkem hladce. Inzeráty jsme vůbec nepoužili, ale nějaká doporučení byla. Občas jsme se někoho (v našem oblíbeným, dnes už bohužel neexistujícím Sahara baru) zeptali, jestli k nám nechce a někdo přišel i sám od sebe, ale úplně všichni jsme se od začátku osobně neznali. Ale to je na dlouhý povídání.


Vaše nové EP o pěti chodech jsem si již několikrát přehrál. Oficiálně EP ovšem vyjde až v zimě. Proč ten časový odstup?
Protože jsme chtěli vychytat ještě poslední mušky a hlavně EP chceme vydat fyzicky, takže se pracuje na obalu a máme v plánu něco, co nemusí projít, tak musíme počítat i s náhradní variantou. K tomu chceme nechat udělat i trička, a když se to vezme celkově, tak je to poměrně nákladná věc. Jelikož se nám zrušila naprostá většina koncertů, tak budeme muset udělat kampaň na Startovači, abychom to mohli vydat v takovým stavu, v jakým chceme. A v zimě to navíc bude pěkný dárek pod stromeček.


Vaše muzika mi dává vzpomenout také na tvorbu dávných tuzemských kapel jako Taktika kyselých hroznů nebo In Public Ill. Znáš tyhle kapely?
Člověče, asi budu za troubu, ale tyhle kapely vůbec neznám... Musím se polepšit [úsměv].


Život se k normálu po nástupu virového šílenství zdaleka nevrací. O jaké akce jste kvůli různým opatřením přišli a co všechno jste měli z letoška ještě potvrzeno?
Při první karanténě jsme přišli o 5 skvělých akcí (např. Žižkovská noc, Irský večírek ve Svitavách), dál jsme toho v plánu moc neměli, ale ani promotéři si netroufli plánovat moc akcí. Mezi druhou vlnou jsme stačili odehrát 6 koncertů a další 3 byly zrušeny. Podle mě se zruší veškeré akce do konce roku, takže oproti minulýmu roku je to fakt bída. Ale máme alespoň čas dělat nový věci, kterých máme v přípravě poměrně dost. Všechno zlý je holt k něčemu dobrý.


V písních kapely se opět objevuje střídavě angličtina s češtinou, což bylo už i v Pirátech. Jaké jsou vaše důvody nedržet se jen jednoho jazyka?
Naše písničky, které jsou v angličtině jsou zatím jen tři. Jinak drtivá většina je v češtině. Ona občas se angličtina hodí do nějaké písničky víc a snadněji se uchytí v zahraničí. Ne že bychom měli takový ambice prorazit do zahraničí, to ne, ale když napíšou z nějakého internetového rádia, jestli nás můžou zařadit do playlistu, tak to potěší. Češtiny se na úkor angličtiny rozhodně nevzdáme, ale písničky v angličtině budeme mít taky.


Určitě v rámci folk punku existují nějaká jména, která tě oslovila a s kterýma byste si rádi zahráli. Jaké kapely by to byly?
Jo, určitě jich pár je. Třeba The Real McKenzies, Happy Ol'McWeasel, Paddy and the Rats nebo samozřejmě Flogging Molly a Dropkick Murphys, u kterých je šance ale prakticky nulová. Ale rádi si zahrajeme i s jakoukoli punkovkou, což už se nám několikrát povedlo.


Ještě bychom mohli naznačit, co musí splňovat pořadatel, který by vás chtěl pozvat na akci, mimo lahví irské whiskey, povolných dívek a měšce plného zlaťáků?
Tak asi aby s ním byla dobrá komunikace a aby byl k dispozici zvukař. A když je nějaký to pivo navíc, tak je to dokonalý!

20.10.2020 (Magua)



Article | BUDWEIS DRUNKEN BASTARDS: Děláme si zkrátka ze všeho srandu, a to i z nás samotných • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me