DODECAHEDRON - Kwintessens (2017)


"Kwintessens" je druhé album Holanďanů Dodecahedron, které po bezejmenném debutu vyšlo po pěti letech. Svůj výraz zhutnili, zhmotněli a zatížili. Stávají se více odtažitými a upustili od psychedelie, kterou nahradili velmi osobitým přístupem. Kousají jedovými zbraněmi, mnohovrstevnatí a o výrazný kus poponesli své umění od debutu. Většinou reptám nad soubory, které v tvůrčím zápalu zapomenou na zpětnou vazbu a natlučou hodinové album, ale neuvědomí si, že kvalitní nápady se jim podařilo vtěsnat do několika momentů. Dodecahedron se toho nebáli, vzali nůžky a vystříhali nepotřebné cetky. Nápady a hodnotné věci nakomprimovali do ultimátních 41 minut, což bych jim v době nahrávání z půjčovaných CD na 90 minutové MC kazety velmi chválil. Nyní o 25 let později jsem spokojený z jiného důvodu, ukuli napěchovanou nahrávku bez hluchého místa.
Uvedení v realitu holandského nihilismu a zmaru pomáhá krátké preludování, ale to ukazuje další znak - nepředvídatelnost. Na nic se nelze připravit, stále se děje něco neočekávaného, stačí sledovat trochu schované bicí party, které často ujedou mimo black metalové avantgardní mantinely do jiných stylů. Skladbám rozmanitě dominují šílenství a stříkance avantgardních blackových odstínů. To vše pánové umísťují na základovou plochu s jistotou a ani vám nepřijde na mysl avantgarda. Ano, neladí jim to zcela typicky, ale celek vyznívá uchopitelně a není roztříštěný, jak u avantgardních umělců může být. Nezkušený posluchač si nemusí zlomit vaz a může Dodecahedron brát jako vstupní bránu a kvalitativní etalon pro své další netypické metalové putování, po omrzení se klasickým blackem.
Pánové se nebojí vstoupit do rozhlehlých post metalových pustin, kde si krom klasického blacku užijeme i mírně rozpjatá křídla epiky a stylové parkurové přeskoky. Trocha toho experimentování a post blackového rozjímání a klidného doom plížení se v mračnech jedovatých plynů vždy najde. V okamžicích, kdy pánové začnou sahat po apokalyptických industriálních vsuvkách, tak spolu s netradičním kořením vzniká hodnotné blackové dílo plné zmaru a odlidštění, které rozhodně nepatří mezi sériové. Pánové jsou mistry dramatu a císařsky umí zvládat uklidnění rozjitřených myslí, za které by se nemuseli stydět nejedni post black umělci, kteří se nechávají nést nevědomky do prázdnoty, rozmělněni vlastní nechutí hrát black a tajně doufat, že to možná vyjde a trefí se do nálad minoritní skupiny posluchačů, která strmě poroste s časem.
Kdykoliv si myslíte, že už to je nemožné, dokáží tito Holanďané ukovat další stupeň odlidštění a degradace hodnot. Pánové realitu a black kroutí dle svého názoru, jak se jim dle libosti namane a nemusí hledět na vlastnosti ohýbaných materiálů, neb jim podléhají dle jejich přání. Navíc ve svých rozlehlých putováních nastavují mnoho tváří a dokáží pracovat v mnoha vrstvách, které odhalíte a využijete jen při opakovaných hloubkových studiích. Jemně lákají do svého chřtánu, aby vás následně sešrotovali na výbušný jemný prach dle vlastních norem. Energii a dávkovací smysl kompoziční zde pánové dotáhli ke svému vrcholu. Intenzita a zmar jsou krášleny klidnými úsvity něžných doteků plných plíživé smrti a nemohou být předzvěstí ničeho dobrého.
Po industriální postapokalyptické mezihře hnijícího zmaru na troskách zbytků lidství je čas zvážit poslední slova a dobře definovat doporučení Dodecahedron. Budovaná neuchvatitelná symfonie napovídá nový směr pro budoucí avantgardní směřování souboru, kde už po skutečných konstrukcích písní metalových nebude ani památky. Poté bude nastolen nový řád chaosu, disharmonie a zběsilosti, který bude utvářet novotvar, k němuž budou cestu nacházeti davy. Mašinérie utichá, ve skrytu doufám, že to nebude dalších dlouhých pět let. Rád bych ji ve svých smyslech potkal v další vývojové fázi co nejdříve, protože má fantazie je už chromá a potřebuje berličky ve formách, které může dodat pouze pár souborů v čele s holandskými Dodecahedron. Přeji jim dostatek odvahy umělecky smýšlet svobodně dál bez jakýchkoliv omezení a setrvat na vlastní dráze mimo cokoliv poutajícího. 30.11.2017 (LedTherion [9/10])



Article | DODECAHEDRON - Kwintessens (2017) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me