Václav Votruba - Dělníci kovu I - Necrocock: Taková kniha není samozřejmost


Podíváme-li se zpětně na souhrn vydaných knižních titulů spisovatele, fotografa a hudebníka Václava Votruby, narazíme během předcházejících pěti let hned na dvanáct knih. Ta, o které bude řeč v následujícím rozhovoru, je první díl knižní koncepce Dělníci kovu a vyšla u vydavatelství Metalgate v polovině letošního roku. Už koncem dubna pronikla na svět informace, že pro první díl si Václav vybral osobnost vskutku nevšední, legendu, s jejíž jménem musel přijít do kontaktu každý, kdo se aspoň trochu zajímá o českou nejen metalovou hudební scénu. Necrocock, vlastním jménem Tomáš Kohout je osoba obestřena mnoha nevšedními jevy, na první pohled zahalena do oparu neproniknutelného tajemství. Ale je tomu skutečně tak? Kdo Necrocock ve skutečnosti je? Proč Václav Votruba zpracoval právě jeho příběh? Odpovědi budeme možná zase trochu blíž.



Venco, představ nám prosím nejdříve celý koncept Dělníci kovu. O co jde a jak bude vypadat jeho realizace?
S nakladatelem MetalGate máme za sebou úspěšnou trilogii Kniha kovu, která zmapovala tuzemskou metalovou scénu. Když jsme řešili nový projekt, shodli jsme se, že půjdeme cestou konkrétních osobností. Že vymyslíme edici, ve které budeme představovat zajímavé muzikanty napříč metalovými subžánry. Chtěl bych zdůraznit, že není cílem se věnovat jen veteránům, rád bych se pustil třeba i do někoho mladšího, co má za sebou zajímavý příběh. Takhle z patra mě napadá například Maty z Gutalaxu… Dělníci kovu nám dávají velké pole působnosti! Zároveň si myslím, že je to z hlediska české metalové scény opět průkopnický koncept.


Pro první díl jsi vybral legendu vskutku nevšední, samotného pana Necrococka. Proč padla tvá volba zrovna na něj a čím tě jeho tvorba nejvíce oslovuje?
Už před časem jsem Necrocockovi říkal, že mu k padesátinám napíšu biografii… a vida, stihli jsme to dřív! [úsměv] Necrocock je fascinující osobnost, zároveň je to člověk, se kterým je pohodová domluva, proto jsem věděl, že bych sérii chtěl odstartovat jím. Možná to není úplně typický Dělník kovu, ale jistě se shodneme, že je možná nejoriginálnější!


Jak dlouho se Necrocock rozmýšlel, než ti na spolupráci kývl? Jaká byla jeho prvotní reakce?
Myslím, že jsme to celé upekli během minuty. Měl samozřejmě radost, těšil se na nové dobrodružství…


Nastalo při samotném procesu tvorby knihy něco, čím tě Necrocock opravdu překvapil, ať už pozitivně nebo naopak?
S Tomášem se znám už několik let, v minulosti jsme spolu podnikli několik rozhovorů, takže se asi o žádném překvapení mluvit nedá. Spíš mě ten rok práce utvrdil v tom, že je to vážně silná osobnost, současně přátelská a v mnohém inspirující. Pro mě bylo na celé knize nejtěžší, a zprvu jsem si to neuvědomil, že Necrocock už dlouhé roky nekoncertuje. Právě koncerty jsou ideální látka, která se dá rozvíjet. Turné, festivaly, setkání s muzikanty, fanoušky… s tím vším můžeš v hudební biografii naplno pracovat, což v tomto případě nebylo možné. Ale Tomáš má zase jiné přednosti, o kterých jsme se mohli bavit. [úsměv]


Když teď držíš v rukou výsledné dílo, jaké jsou tvé pocity? A jaká je odezva z Tomášovy strany?
Vydání knihy vždycky doprovází zvláštní pocit. Na jednu stranu máš radost, že se to podařilo dotáhnout do konce, na stranu druhou přemýšlíš, co všechno se mohlo udělat jinak. Zároveň jsem pokaždé krapet nervózní, jaká bude zpětná vazba. Hned první týdny od vydání mi neznámí lidé psali takové superlativy, jako že jsem jim splnil sen a podobně, takže to mě pozitivně nabudilo. [smích] Samozřejmě si nedělám iluze, že je každý spokojený. Tomáš je mediálně velmi aktivní, dává neustále velmi podrobné rozhovory, takže kdejaký zinař může prohlásit, že už mnohé informace dávno zná. Je ale třeba si uvědomit, že ne každý čte ziny a má takový přehled. Pro mě je nejdůležitější zpětná vazba od čtenářů, fanoušků, kteří jednoduše řečeno mají radost, že se něco takového realizovalo. A že taková kniha není samozřejmost…


Možná nebudeš znát přesná čísla, ale probíhá prodej knihy podle tvých představ? Jaký je o titul zájem?
Zájem je velký, ale přesná čísla bohužel neznám… Samozřejmě se ale pořád bavíme o číslech v rámci undergroundu, není to biografie Karla Gotta. [úsměv]


Vydání knihy provází originální událost, takzvaná Necrovýprava, kdy do předem určeného města a zajímavého místa v něm zavítá člověk, který bude mít s sebou nejen knihu, ale i další věci z vydavatelství Metalgate. Ti, kteří dorazí mezi prvními, budou odměněni. Máš nějaký přehled s jakou odezvou se tato akce setkává? Stalo se třeba už i to, že nikdo nedorazil?
Toto je marketingová akce MetalGatu, o které popravdě příliš nevím. Každopádně je to skvělý a neotřelý nápad, kdy lidé mohou zdarma získat knihu podepsanou přímo Necrocockem. Super myšlenka! 28. srpna se akce uskuteční v Českých Budějovicích, kde budu přítomen i já.


Jak rozhovory s Necrocockem probíhaly? Většinou skrz internet, dávali jste si srazy na různých místech nebo tě osobně přivítal i na svém sídle? Měl jsi možnost setkat se osobně i s jeho ženou?
Samozřejmě jsme se scházeli například v sanatoriích, na posedech a také v legendární Necrovile! Tomášovu ženu jsem osobně bohužel nepotkal…


Necrocock byl tedy první, kdo sérii Dělníci kovu otevřel. Kdo bude další? Už na něčem podobném pracuješ?
O dvojce je rozhodnuto, ale zatím jsem na ní pracovat nezačal. Po vydání jedničky jsem cítil adrenalin, kdy jsem se do pokračování chtěl pustit okamžitě, ale ono to není možné. Nelze psát jak na běžícím pásu, ztratila by se z toho vášeň a radost a přikradla by se rutina. Myslím, že i čtenáři by se přesytili, přece jen se pořád bavíme o skutečně malém rybníčku české metalové scény. Takže… dvojka samozřejmě bude, myslím, že i vybraná osobnost je velmi zajímavá, ale nechci zmiňovat nic konkrétního, dokud se práce nerozjedou naplno. Předpokládám, že venku by kniha mohla být v roce 2022, uvidíme, jak se dohodneme s nakladatelem.


Jedna z kapel, na jejíž koncerty Tomáš v mládí chodil, byl, jak v knize sám tvrdí, kultovní Törr. To ostatně i pro mnoho z nás, kdo rodící se black metal v tehdejším Československu zažili. Nabízí se zde srovnání s další osobností českého metalu Danielem ´Šakalem´ Švarcem, který v současnosti chystá rovněž další desku. Že by osobnost pro jedno z dalších knižních pokračování Dělníků kovu?
Šakal je bezesporu zajímavá osobnost, ale v našem užším výběru do dalších dílů není. Člověk ale nikdy neví. [úsměv]

24.8.2020 (Magua)



Article | Václav Votruba - Dělníci kovu I - Necrocock: Taková kniha není samozřejmost • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me