NAURRAKAR: Co se koncertů týče, hned bychom někde rozpoutali peklo!


Svou poslední řadovku "Apogeum" vydali NAURRAKAR v roce 2017. Jak to kapele v současné době šlape se můžete přesvědčit v záznamu koncertu, který se uskutečnil počátkem února v Praze v Modré Vopici a je k vidění na YouTube. Brzy se taky objeví nové splitko s kolumbijskými Dantalian. Aktuální dění v kapele jsme probrali s Ego BMK.



Jak prožíváte s kapelou současné dny? Věnujete více času zkoušení, tvorbě nových skladeb a těšíte se po delší době zase na koncerty?
Zdravím! V kapele jsme si dali tak trochu volno, každý z nás ten čas využívá po svém. Hned po vyhlášení karantény jsem zmizel na zapadlé místo v Jižních Čechách. Mám home office a intenzivně se věnuju hudbě – to moře času a úplný klid tomu neskutečně prospívá. Udělal jsem velký kus práce. Nejde o nové skladby NAURRAKAR – tam mám už složené celé album (8 skladeb) a teď je na řadě práce na textech s novým zpěvákem „N.“ a posléze nahrávání promosongů nebo rovnou celého alba. V čase karantény se věnuju hlavně tvorbě pro nový projekt, který jsem založil s jistou mně blízkou vokalistkou. Možná o něm ještě letos uslyšíte…
Taky jsem se pustil do nahrávání videocoverů. To jsem chtěl dělat už dávno, ale teprve teď jsem se k tomu dostal, když je na to skutečně prostor. YouTube kanál „Ego_BMK“, kdyby to někdo chtěl vidět – jsou to kytarové i basové covery. Najdete tam i song(y) NAURRAKAR.
Co se koncertů týče: hned bychom někde rozpoutali peklo!



Šlo by nějak blíže představit zpěváka pod pseudonymem "N", který loni vystřídal za mikrofonem bývalého pěvce Angmara?
Kromě silného a charakteristického vokálu je to také úplný magor, čímž splňuje všechny (obě) podmínky stát se součástí naší zrůdné mašinerie. Už dřív jsme s ním spolupracovali: veškeré kresby a grafika na albu „Apogeum“ je dílem N. Mít ve svých řadách kreativního grafika je výhoda. Nedávno si přisadil vytvořením naurrakarského symbolu antikřesťanské radiační zkázy, ale i dalšími věcmi. Krom NAURRAKAR vokáluje ještě v kapelách Kazisvět a Plague Porter. V době, kdy jsme se ještě neznali, si na Brutal Assaultu v noci omylem postavil stan přímo na čemsi, co tam zbylo po mně z předchozího večera. Což bylo nade vší pochybnost znamení, že nám to bude klapat skvěle!


Odkud vzešel nápad ke spolupráci s Dantalian na společném splitku a kdy se deska objeví na světě?
Jirka Strnad, co provozuje Werewolf Productions, spolupracuje s jistým Zdeňkem Říhou. Ten sbírá alba a mění nosiče s celým světem. Naše album „Apogeum“ se tak dostalo do rukou lidem okolo kapely Dantalian a Namtaru Records a podle všeho je dost zaujalo. Ozvali se nám ohledně vydání splitka. Hudba Dantalian se nám velmi zamlouvá, takže jsme na to s potěšením kývli. Spolupráce s nimi je výborná, navíc v Kolumbii black metal jede úplně jinak, než u nás. Vypadá to na celkem velké vydání. Venku by to mohlo být odhadem do dvou měsíců. Těšíme se.


Poměrně zajímavou a netradiční akcí je Winter Symbolic Fest. Jak se vám tam hrálo a čím je tato akce výjimečná od ostatních?
Bylo uspokojující zahrát si v legendárním klubu Hells Bells. Nehrálo se na podiu, ale uprostřed prostoru a publikum bylo všude okolo. Podle reakcí bylo velmi spokojené… Byla to zkáza a hrálo se skvěle!


Nechyběli jste ani v potvrzených kapelách letního Symbolic festu, který se jak známo počátkem letošního července neuskuteční. Zůstáváte v soupisce pro jeho další pokračování nebo jste ještě o ničem s pořadateli nejednali?
Ještě letos ke konci srpna se uskuteční menší náhrada, zahrajeme tam!


Alba NAURRAKAR jsou k dispozici na Spotify. Často jsou slyšet od kapel názory, že komunikace se Spotify je složitá a zdlouhavá. Jaká je vaše zkušenost?
My jsme nejednali přímo se Spotify, protože náš vydavatel Werewolf Productions tam nemá smlouvu. Kytarista Revan, který to měl na starosti, to proto řešil přes online distro Distrokid. Tam to šlo vcelku bez problému – uploadla se alba, texty a ilustrace a zbytek už řešili oni. Velkou výhodou je, že mají smlouvu i s jinými službami jako iTunes, Amazon Music a podobně, takže naše hudba je i na dalších platformách. A to všechno za poměrně rozumný roční poplatek.


Akce "Flame of Rebellion Tour" v Modré Vopici v únoru byla tou poslední, kterou jste prozatím stihli odehrát. Rýsuje se vzhledem k povolení akcí s větším počtem lidí nějaký termín, kdy byste se mohli vrátit na pódia?
Přišli jsme o čtyři koncerty, první odehraný by měl být ten srpnový Symbolic. Doufám, že se naskytne možnost zahrát někde ještě před tím! Když jsem zařizoval natočení toho únorového koncertu, tak nikdo netušil, že bude na docela dlouhou dobu poslední. Jak teď nemůžeme hrát, celkem s chutí se na to video občas kouknu.


Pokud se nepletu, měl zpěvák v NAURRAKAR na starosti také psaní textů. Pokračuje v této tradici i současný "N"?
Ano, pokračuje. Zrovna začíná psát texty pro nové album a čekají nás porady, kterým směrem to hnát. N. píše svérázně a úderně, těším se, co z toho vyleze.
Mimochodem dneska už se o textovou stránku zajímám mnohem víc než v minulosti a důkladně se zpěvákem řeším, o čem se píše. Dřív jsem téhle důležité složce hudby nevěnoval dostatek pozornosti a při poslechu například alba „Epilog lidstva“ mě sem tam zamrazí, co se do těch textů dostalo. Ne, že by šlo o vyložené nesmysly, ale jsou to místy věci, které do black metalu nepatří. Ubírá to na dojmu a atmosféře.



Na prvních nahrávkách s vámi spolupracoval Morbivod. Jaký je váš vztah dnes? Probíhá například nějaká případná konzultace vašich nových skladeb s ním?
Lord Morbivod mi vydatně radil s technickými věcmi (co používat k nahrávání, jak upravovat zvuk) a vytvořil bicí stopy k albům „Zákon chaosu“ a „Epilog lidstva“, aby zněly přirozeně. Tenkrát jsme neměli bubeníka a nemohli jsme už používat dřevní automat, který tříská na prvotině „Imperium Satana“ (i když zrovna tam pasuje výborně!). Tak nám takhle pomáhal. Já jsem pak zahostoval kytarovým sólem v jeho projektech War for War a Umbrtka...
Dnes jsme samozřejmě stále přátelé, zrovna teď se spolu zase bavíme o věcech okolo nahrávání. Posíláme si i demonahrávky na poslech. Co se ovšem týče samotných skladeb - ty nikdy s nikým nekonzultujeme.



Přece jen to vypadá, že se situace ve světě pomalu začíná vracet do normálu. Co tedy čeká NAURRAKAR v nejbližších měsících?
Nedávno jsme absolvovali první oficiální focení aktuální sestavy a dál plánujeme znovu rozjet zkoušení. Budeme především pilovat věci pro nové album a snad také brzy nahrajeme a vypustíme několik promo songů!

21.5.2020 (Magua)



Article | NAURRAKAR: Co se koncertů týče, hned bychom někde rozpoutali peklo! • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me