KREATOR - Gods Of Violence (2017)


Kreator jsou opět připraveni okupovat mé přední pozice v playlistu. Poslední zářez už mírně zájmově koroduje a je na čase po letech pozvednout tvůrčí prapor, což Mille a spol. zřetelně udělali. Předchozí klasické true thrash metalové směřování bylo sympatické a logicky přichází změna. Těch se pánové nikdy nebáli a jejich diskografie je na thrash metalový soubor barevně rozmanitá. Kreator se nyní prezentují s novou tváří a nabídkou k úspěchu u svých posluchačů. Obstojí či nikoliv? Nevím jak u ostatních, ale u mě si vysloužili úklon snožmo až k jazykům tenisek. Navíc mě dosti svým novým albem překvapili. Už mnohokráte Mille stočil kormidlo různými směry a ne vždy to bylo po chuti většiny příznivců. "Gods of Violence" je totiž až po okraj nabito metalovými šlágry, kde se snoubí totální agrese, a nasranost běžného Němce, netlumená masmédii či státními orgány. To by ale v prvotní charakteristice alba nebylo vše. Do každé skladby se povedlo narvat nosné velké melodie, které by potřebovaly nalézt i samotní Iron Maiden.
Mille a spol. se s tím nepářou a spustí palbu od počátku, a nechávají nás pocítit jejich nový sound, kterému neschází ona pro Kreator typická nesmlouvavost, ale nově jasný důraz na melodické kytary, které často střídá Milleho řev a přebírání refrénového halekání. Konečná demolice valů nepřátel je nekompromisní a bez braní zajatců. Barvitost a hravost, množství motivů a neomšelých melodií v jedné minutě je i na poměry Kreator zuřivě nad enormní. Nemusí se válcovat plnou rychlostí, stačí na to vzít členitý vychytaný nástroj a lámat kosti pochybovačům, kteří hovoří o tom, že thrash a heavy metal dohovořili, a přitom jdou čarokrásně a čerstvě kombinovat i dnes. Kreator jsou tohoto směřování staronovými štítonoši.
Nekompromisní nasazení, útočnost schopná v prvním kole rozhodit soupeři sandál tak, že není schopen odpovědět jinak než letmou úklonou plnou respektu. Vítězní Kreator vyhrávají nejednu hymnu, které by mohly zavánět stadiónovým odérem, ale Kreator je dokáží v pravý čas políčit ochuzeným uranem a díky zvýšené průraznosti dokonat zkázu a vysloužit si můj obdiv. Nakonec vytasí melodický arzenál a za pomoci nelidských pohonů ulétají konkurenci. Nechápu, jak Mille v pokročilém věku dokáže stále přicházet s čerstvým materiálem a působit neuvěřitelně umělecky životaschopně. Já osobně jsem novou tvorbou omráčen a ochromen do němoty, žasnu a užívám si tu náramnou jízdu císařů thrash metalu.
Kreator se rozvzpomínají na své akustické rozjezdy a oprašují je zde. Po chvílích klidu má agrese na čem explodovat a uvolněná nashromážděná energie dovoluje čmárat výtečné melodie a riffy, kterými mě Sirniö doslova uhraňuje. Další a další přívaly velkých melodií se zakrajují do vaší paměti s trvalými následky. Melodie se zakusují rafinovanými řezy hlouběji a hlouběji a rytmika na ně tlačí shora a poznamenává poslední možné nervové zákoutí, tak abyste si je navždy zapamatovali. Thrash metalové nebe sestoupilo do nižších sfér, aby si ho bylo možné užít v plném měřítku. Pokud vás Kreator na svoji stranu nepřetáhli první polovinou alba a zda jste doposud neuvěřili novému směřování Kreator, v druhé půli dospějete k poznání, že nová melodická tvář souboru je to pravé ořechové. Kombinace jejich důrazné práce a velkých klenutých melodií je tak návyková, že konkurence na poli thrash metalovém má roky nad čím přemýšlet. Komplexní dílo a jedno z nejlepších alb Kreator. 19.5.2017 (LedTherion [9/10])



Article | KREATOR - Gods Of Violence (2017) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me