DEBUSTROL - Válka (2016)


Debustrol je zpět. Nasraní, intenzivní, vykolejení a šílení (už ne sechcaní). Kruh se uzavřel i u těchto českých řezníků a pánové se vracejí ke svým počátkům a thrash metalové podstatě. Nakukování pod pokličky Panteře, Fear Factory a Korn je odváto pryč a nyní se cituje z thrash metalového deníku samotných Slayer. Samozřejmě Kolinss a spol jsou sví a pablesky amerických velikánů dokáží zahladit vlastními pohledy a kresbami. Vystoupení na Brutalu 2016, kde ve stanu rozpoutali pravé peklo a zapálili v příznivcích touhu, aby hráli až do rána, mě velmi nažhavilo na toto, po letech vydávané album. Jsem za ně rád, že se rozhodli pokračovat i v tvůrčím směřování a ne jen žít z vlastní podstaty.
Tank se rozjel z kopce, kulometná palba v pravidelné kadenci kosí Merkelové anděly budoucí zkázy Evropy, jakou jsme znali. Kollinss káže svůj nasranismus s velkou vervou. Dští jako samotný Araya a hudba je, dle mého názoru, na světové thrash metalové úrovni a vůbec bych se nebál pustit Debustrol do světa, ostudu by nám rozhodně neudělali. Chytrá kovová past konečně secvakla a efektivně trvale lapá posluchače a na světlo vynáší nepěkné záležitosti. Lyrika se s tím příliš nemaže a jde na dřeň pravdě. Můžete se s ní ztotožnit a přistoupit na její tón, nebo se jí jen zasmát, záleží na naturelu posluchače, co si z Kolinssova poselství vezme a nad čím se zamyslí. Zábavy jistě dosti a závažnosti ještě více.
Témata, která si pánové berou na paškál a po svém je pálí do světa, smrdí na hony zlobou a zaslouží si podpořit hudební nekompromisností, jíž je servírováno v kvantech na patřičně průrazném nosiči. Zvuk se skutečně povedl a nelze ho posuzovat jinak než charakterně kovový. Postupy zušlechtění a jednotlivé legovací prvky jednoznačně pocházejí z receptur velkých Slayer, ale komu by to v té kvalitní sekanici vadilo. Církev, teroristi a nepovedenci by měli zpozornět. Razance a bojovnost, které album v sobě nese, jsou dávkovány bohatě a nesnesou odkladu výkonu.
Válka v podání Debutrol je nezbytná a možná kdyby vypukla rychle, proběhla intenzivně a mířila tak dokonale, jak míří Debustrol, bylo by nám chvíli dobře, než by se na patřičné pozice zase dostaly ty "správné typy". Kolinss nikdy typický milovník nebude a jeho romantické písně o ženách jsou hravé a plné lásky k jejich částem těl i oděvům. Každý náklonost k druhému pohlaví dokáže vyjadřovat odlišně a je fajn, že ne všichni na to jdeme stejně. Místy mám dojem, jako by se lyrika vrhala do jedinečného, poetického remízku Františka Štorma. Album má devizu, kterou u 95% nejen thrash metalových alb postrádám. Kvalitativně a s nasazením vydrží od prvního až do posledního taktu. Debustrol si u mě tímto zářezem vysloužili nebývalý respekt. 16.5.2017 (LedTherion [8/10])



Article | DEBUSTROL - Válka (2016) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me