APOSIOPESIS (Teodor Korn): Nazývají nás Judas Priest v novém moderním kabátě


Představ čtenářům vaší skupinu.
Techničtější kytary, melodické zpěvové linky, temný spodek – prostě klasický metal v novém kabátě.


Nemyslíš snad, že to je něco jako techno metal, že ne?
No možná že sou v některých pasážích trochu složitější kytary, ale asi ne.


Popiš vaší hudbu pro ty, co vás ještě nikdy neslyšeli.
Hudba je rozmanitá, ale každopádně je zařazena do stylu metal. V naší muzice jsou prvky jak heavy, tak thrash, někdy i death, ale asi bych to zařadil do škatulky melodický metal.


Kolik máte na kontě vydaných nahrávek?
Tak zatím doděláváme vlastně naší prvotinu, která by měla vyjít do konce září tohoto roku a to u vydavatelství AVIK.


Proč zrovna u AVIK? Jednali jste i s někým jiným? I když AVIK vydal pár metalových nahrávek, nezdá se mi, že by tato firma byla nejlepší pro metalovou kapelu...
Dneska už nemůžeš podle mě koukat na to, kdo koho vydal, nebo kolik toho udělal. Je to spíš o penězích. Ale mě zajímá AVIK a to z jediného důvodu, že mám s majitelem firmy velice příjemné pracovní vztahy. A podle mě je majitel skvělej člověk otevřený všemu, což nám s kapelou vyhovuje.


Popiš vaši novou nahrávku.
Tak jednotlivé nahrávky co máme připravené na CD, jsou velice různorodé. Chtěl jsem docílit toho, aby celá deska nebyla jednotvárná, takže například píseň “Be Alone“ je jemná, citlivá a taková spíš pro zamyšlení, kdežto třeba “Evil Magic“ je velice rychlá a určená spíš opravdu pro zastánce thrash metalu.


Vaše nahrávka by myslím mohla uspokojit i ty, co spíš poslouchají „old school“ metal, nebo je to spíš pro tu mladší generaci metalistů?
Alespoň dle odezvy, tak nás nazývají Judas Priest v novém moderním kabátě, a taková nálepka by mi určitě nevadila. Každopádně děláme prozatím to, co hudebně cítíme, co je v nás. Nové CD bude zase o něčem jiném. Nápadů je v hlavě zatím dost.


Myslíš, že budete spokojeni s vydávající firmou?
S vydavetelstvím AVIK spolupracuji už asi dva roky a každopádně si myslím, že je vše naprosto v pořádku.


V jakém studiu vaše nahrávka vznikla, jak jste s ní spokojeni a kolik stálo nahrávání?
Takže materiál se natáčel v hudebním studiu NOXI a to u Ivana Bohuňovského (ex-JOY) a spolupráce byla naprosto v pohodě. Momentálně materiál remastrujem v hudebním studiu AKVARIUM u Radka Kurce.


Co můžete fans nabídnout mimo CD?
Řešíme momentálně výrobu triček, které si fans budou moct samozřejmě koupit, ale vše je zatím v řešení. Samozřejmě bude i FanClub a další potřebné záležitosti.


Jak jste přišli na název skupiny?
Název kapely vznikl díky jednomu hostu na klipu a to Petru Kozlovskému, který měl přezdívku APOSIOPESIS a nám se hrozně líbil smysl toho slova, které vyjadřuje v latině nedokončenou řeč, čož jinak znamená, že kapela APOSIOPESIS zdaleka neřekla vše. [úsmev]


Ty máš svojí agenturu, takže propagace skupiny je v podstatě zajištěná?
Díky tomu, že se kolem agenturní činnosti pohubuji už dlouho, tak s tím nemám ani tak velký problém. Spolupracuji se spousty medií a opravdu už hodně dlouho, takže jen pošlu info a je to. [smích]


Popiš činnost svojí agentury, co nabízíš kapelám které zastupuješ, a kdyby měla nějaká zájem, co pro to musí udělat, abys jí zastupoval?
Nabízí zajištění hudební produkce v podstatě na klíč, management umělců jak samotných, tak i skupin a co vše k tomu patří. Co nabízím kapelám? Sám určitě víš, že sehnat dneska vůbec nějaké hraní je skoro nad lidské síly a dostat se na fest k tomu prestižní, ala MOF, Malá Skála, tak pro mě tohle není zas takovej problém. Pár kapel jsem měl už na BASINFIRE festu, pár na Malé Skále... Ale je to hlavně o těch samotných kapelách, které musí vědět, že jen sedět s rukama v kapse a čekat až na to, co management zařídí, nic nevyřeší. Ta kapela musí fungovat především sama o sobě.


Kdo tvořil na vaše nahrávky obal a co na něm bude?
Obal vytvořil a snad i dodělá Otto Kokštein, který byl vlastně původní basák. Jenže díky jeho pracovní vytíženosti se rozhodl v kapele nepokračovat, ale jinak vztahy máme stále velice dobré. Deska se bude jmenovat v překladu „Evino zakázané ovoce“, takže je na obalu jablko, chycené ve starých rukách a omotané drátem.


Jak často hrajete a s kým jste vystupovali?
Zatím budeme mít teprve první koncert a to 17.7. v Háji u Duchova. Je to shodou okolností moje první místo, kde jsem začal hrát já. Pak hrajeme 22.7. v pražském Kainu. Pro nás jsou tyto koncerty spíš jakýmsi ověřením, zda jsme na podia připraveni. Jinak máme domluvené koncerty už na Moravu, Plzeň a to s kapelami EMPIRE a VENEFICA,p ak nějaké Slovensko, takže spokojenost. Také jedeme 20.8. na městské slavnosti v Českém Dubu, kam si nás vybrali jako jednu z hlavních kapel. Na tuhle akci se já osobně moc těším. Venku na velkém pódiu, kamery, televize atd. Bude to super. [smích]


Když už jsi zmínil EMPIRE, jaká je mezi vámi spolupráce a co plánujete spolu do budoucna?
EMPIRE to je podle mě pro diváka na koncertu jedna velká divočina a pro mě pracovně relaxace a odpočinek. Klucí z EMPIRE jsou skvělý lidi. Váží si každého, kdo jim pomáhá, kdo pro ně dělá. Je to úžasná parta vzácnejch lidí, kteří mají dostatek zkušeností s tím co je potřeba, co by měla kapela dělat. Znají to, dělají to. Asi jedinej problém u téhle kapely je, že hrají muziku, kterou oni milujou, ale žel pro média je už asi méně zajímavá.


Už máte i videoklip, k jaké písni?
Klip už máme. To bylo vlastně jedno z prvních, co APOSIOPESIS udělal. Tento klip je ale k bonusové písni “Bells Before Styx River“, takže je to podle mě trochu odlišné od ostatního materiálu, něco k zamyšlení.


Vzpomínka na první vystoupení před publikem?
To ti řeknu, až to budeme mít za sebou. Co se týká mě osobně? No, obrovská tréma, pomalu jsem nebyl schopen ani vylézt na podium, ale to mi bylo 22.


A to bylo s jakou kapelou?
ANESTESIA, klasický death metal. [smích]


Kolika kapelami si už vůbec prošel?
Ve 14 letech to bylo takové spíš to pohrávání s klukama z intru, ale první vlastně moje kapela byla teplická deathovka FUNERAL CEREMONY a pak hned ANESTESIA, což byla vlastně první kapela na úrovni. Pak jsem zkoušel teplické bandy KAMARILA a SCHLAK. Jenže to už nebylo ono. Pro mě tam bylo málo energie.


Kdo je autorem textů?
Něco psal Otta Kokštein, něco přítelkyně Joži Koscelanskýho a něco Jirka Netopil. Veškeré úpravy ale nechávám na zpěvácích, tedy na Adrianě Pítrové a Jožovi Koscelanským. Výslovnost bude řešit Lucka Roubíčková (ex-KRLEŠ)-


O čem pojednávají vaše texty?
To by ti asi nejlépe odpověděli ti, co ty texty píšou, ale každopádně je to o životě, o myšlenkách.


Jste si jisti výslovností? Ta je u většiny kapel špatná. Nebo ve vašem stylu je to “jedno“?
Výslovnost v anglicky zpívaných textech samozřejmě řešíme a snažíme se veškeré tyhle věci řešit s lidma, kteří jsou na angličtinu profíci a učí ji.


Nebylo by teda lepší zpívat česky?
Na dalším CD bych rád češtinu zkusil, ale zatím si nejsem jistej tím, zda čeština dokáže do zpěvu dostat tu pravou energii, ale uvidíme.


Jaké jste měli podmínky, aby nějaká firma vydala vaše CD?
Podmínky jsme si nekladli žádné. To je jednoduché. Pokud se jim bude líbit materiál, tak ať si to vydají [smích]. Nám jde jen o to, aby se CD vydalo a dostalo k lidem.


A jak jste přesvědčili vydavatele, že zrovna vaše nahrávka stojí za to?
Dneska to není o tom, zda se to líbí, či ne, ale zda to zaplatíš. A pokud máš známé, tak buď zaplatíš míň a nebo je nemáš a platíš víc.


Co je podle tebe lepší, vydat si CD sami a nebo mít vydavatele?
No, taky jsem přemýšlel, zda si CD vydat vlastním nákladem, ale ono jde o to, že pokud si ho vydáš sám, tak veškerá média okamžitě takové CD hodí jaksi do šuplíku jako aušus a to rozhodně nechci, takže raději zaplatíme a víme, že CD bude v obchodech.


Takže CD bude v normální prodejní síti?
Podle všeho by být mělo, ale to bude chtít taky distribuční firmy. Zatím o tomhle všem jednám.


Neuvažovali jste i o PNS edici?
To je ještě ve hvězdách. [smích]


Kupuješ originální CD, DVD?
No, tak já je většinou dostávám [smích], ale DVD si hodně kupuju.


Jak se díváš na šíření hudby po internetu?
Podle mě chyba. Internet je dobrej na prezentaci hudby, to v každém případě, ale pro autora hudby je stahování ztráta finanční odměny za svou práci. Nic víc. Každé vytvoření hudby, textu, písně znamená práci a jako odměna by měla být prodejnost (tedy pokud ten materiál je dobrý) a pokud je a fanoušci o to mají zájem, tak by si takovej materiál měli zakoupit a ne stáhnout.

Protože tím pádem se sice určená píseň dostane k lidem, ale zdaleka se autorovi hudby, či písně nezaplatí čas a ani to úsilí a o nákladech s tím spojených ani raději nemluvím. Nás třeba zatím CD bude stát minimálně 30 000, a pokud se materiál dostane na internet ke stažení, tak přijdeme o získání alespoň těch investic, které jsem do toho dali a to je podle mě špatný.


Co si myslíš o “sběratelých“ MP3, patříš mezi ně? Pokládáš to za sběratelství, někde něco stáhnout a pak mít někde v PC?
MP3 nemám a ani nepotřebuju. V Autě mám CD rádio, tam si pustím origoš CD a jsem spokojenej. Jinak doma moc muziku neposlouchám. Mám jí normálně v hlavě tolik, že spíš doma relaxuju.


Vypaluješ filmy, CD?
Ne.


Plánujete vydat váš materiál i na vinylu?
Napadlo mě to, ale to spíš asi později. Každopádně by to byla taková nostalgie.


Jaký je tvůj vztah k vinylům?
Ale jo, byla to moje doba, takže určitě kladnej.


A jaký k ostatním nosičům zvuku? Kazetám, VHS, DVD...
Jako k uložení něčeho pěkného, proč ne.


Jak velkou sbírku nosičů vlastníš?
Mraky CD, mraky VKV, mraky DVD – prostě toho mám hodně.


Jak velkou roli hraje muzika ve tvém životě?
Určitě obrovskou. Muziku miluju od svejch 6 let a je vlastně mojí součástí.


Zájmy mimo muziky?
Jízda autem, malování, děti, kočičky, cestování, příroda. Je toho víc.


Co ty a víra?
Kdepak hochu, jsem realista a já si musím na vše sáhnout, ověřit si.


A co politika? Přeci jen se dotýká denně víc, či míň, každého z nás...
Podle mě to není politika, ale honba o plná koryta a ty šmejdi se ani už nestyděj se rvát o to, kdo bude mít víc, ale to, že normální člověk žije každý měsíc z huby do huby, je absolutně nezajímá. Takže politika jde mimo mě. Podle mě vzít železnou tyč a jet od shora až dolů a mlátit, mlátit a mlátit. Možná že by se jim trochu potom rozsvítilo v tom, že jsou tu pro nás a ne mi pro ně.


Jste klidná kapela, nebo se hádáte?
Určitě nedělám muziku kvůli hádání. Mám svoji představu o fungování kapely a každýmu jsem řekl, jak si to představuju a jak to chci. Dělám muziku přes 20 let a myslím si že mám dost zkušeností s tím, co je potřeba a co ne. Samozřejmě se někdy pára vypustit musí [smích], ale myslím si, že jsme v poho.


Jaká jsou vaše civilní zaměstnání?
Tak já jsem truhlář, zdravotník, muzikant, majitel hudební agentury, manažer umělců, je toho prostě hodně. Adri je recepční, Víťa je měšťák, Jožka automechanik a Denny je autotronik.


Ty se uživíš prací v agentuře? Nebo někam chodíš do práce a děláš, to co jsi psal?
S agenturou jsem se živil jako podnikatel 3 roky, ale žel realita je v hudebním světě dneska trochu jinde. Lidi na koncerty nechodí, takže i já musel opět začít normálně makat [smích].
Žel, mám pochroumané trochu záda, takže momentálně marodím už asi půl roku, ale jinak jsem naposledy pracoval ve FN Motol jako zdravotník na dětské klinice.



Jaký je váš soukromý život?
Muzika o víkendu, rodina přes týden. Ale poslední dobou je to víc muzika, ale to je tím CD, pak přípravou na koncerty a doladěním potřebných věcí. K tomu začíná fest sezóna a koncerty zastupovaných kapel v agentuře.


Jak se dívají na vaše zájmy vaše přítelkyně, manželky, rodiče? Podporují vás?
Podle mě je to asi všude stejný. Když jsme doma, tak to vadí, když nejsme, tak to vadí taky. Takže klasika... [smích]


Jaký je tvůj vztah k alkoholu?
Nepiju.


Pořádáte koncerty na výměnu? Kam se mají případní zájemci obrátit?
Určitě budou, protože dnešní mentalita pořadatelů je asi taková: přijeď zdarma a já si napakuju kapsu na prodeji alkoholu, když někdo přijde, ale ty každopádně nic nedostaneš.


Jaké jsou tvoje hudební vzory?
Asi JUDAS, ACCEPT, to je moje srdeční záležitost, ale miluju: KREATOR, SLAYER, SEPULTURA, BENEDICTION, RUNNING WILD, TESTAMENT, DEATH atd.


Kdy jsi začal s muzikou?
V 6 letech v hudebce, pak španělka, ve 14 letech první elektrika, v 21 první profi kapela.


Největší hudební zážitek?
V roce 1993, Praha, koncert DISMEBER, OBITUARY, NAPALM DEATH. Pak asi koncert Judasů nebo Ironů.


Tam jsem taky byl, luxus. Jó, to byli časy! A jaký je tvůj vztah k přírodě?
Miluju přírodu a hlavně houbaření, to jsem schopnej tam být celej den. Je to pro mě relaxace.


Jezdíš s dětmi na výlety? Nebo raději zkoušíte, hrajete či pijete s kapelou?
Zrovna je to asi dva dny, jsem vzal rodinu na Karlštejn. Jo, výlety Tedík miluje. [smích]


Třídíš odpad?
Ne, a nechápu to. Pro mě ztráta času.


Oblíbené a neoblíbené zvíře?
Určitě kočka a pes.


Co si myslíš o aktivistech ohledně přírody, zvířat?
Ale asi mají v něčem pravdu, ví určitě o nějakých problémech a snaží se na ně ukázat, takže mi nevaděj.


Jakou knihu jsi naposledy četl?
Čtu málo, ale mám jednu rozečtenou a to o Karlu IV., nebo spíš o jeho ženě, mám rád historii.


Pojďme zpátky k muzice – co posloucháš nejraději za styl?
Rozhodně metal, ale nevadí mi si poslechnout vážnou hudbu, varhanní koncert apod.


Kolik by podle tebe mělo stát CD české (slovenské) skupiny?
Pokud myslíš prodejní CD, tak asi tak, aby se těm autorům, alespoň z prodeje zaplatili veškeré náklady, co do toho investovali. Muzika se nedělá pro peníze, ale pro srdce, alespoň podle mě a ten kdo to dělá jen pro prachy, tak tady nemá co dělat. Ale prostě taková je žel dneska realita.


CD je podle některých již mrtvé médium, jak to vidíš ty? Myslíš, že to je vysokými cenami?
Spíš tím internetem, prostě vše se dá dneska stáhnout.


S jakou známou kapelou byste si rádi zahráli? Třeba jako předkapela?
Tak asi se vzorama: ACCEPT a JUDAS. Jak jsou na tom ostatní z kapely to netuším.


Kdy je vaše nejbližší akce, kde vás fanoušci mohou vidět?
17.7. v Háji u Duchova, pak 22.7. v pražském klubu Kain s Pěchotou a Synchrony. Pak je Český Dub, což jsou městské slavnosti, potom Morava fest a na konci roku Exit Chmelnice.


Jaká muzika je ti proti srsti?
Určitě veškerá dechovka. To mi prostě nesmí přes práh baráku. [smích]


Čteš hudební ziny, časopisy?
Dostávám SPARK a ROCK&POP, takže někdy ano. Ale jen spíš to, co mě zaujme.


Sleduješ i na internetu hudební e–ziny?
Někdy, ale na tyhle věci moc čas nemám. Spíš se zajímám o to, co dělají zastupované kapely mojí agentury anebo jak jsme na tom my.


Co tě letos (loni) naštvalo a taky naopak potěšilo na naší nebo světové hudební scéně?
Začal jsem tento rok zastupovat pražskou rockovou kapelu EMPIRE a těší mě každý jejich koncert. Oni jsou prostě živlové a na podiu umí rozdat obrovskou porci energie a to je pak krása se na to dívat. Takže EMPIRE. Co mě naštvalo? Když jsme s EMPIRE nedávno dostali od pořadatele (manažera Brichty) 1 000,- Kč cesťák jako hlavní kapela, která na koncert přijede 3 auty a jede 150km jednu jízdu. EMPIRE jezdí s technikami, veškerým vybavením a pak dostanou 1 000,- Kč, což znamená, že za to, že někdo chtěl EMPIRE, tak ta kapela si musela šáhnout do kasičky. Což je prostě postavený na palici.


Co to bylo za akci? Vy jste neměli dopředu domluvené podmínky?
Díky známostem jsme si řekli pouze o cesťák [smích], jenže podle mě cestovné na 3 auta není na 150km 1000,- Kč. Ale každopádně je to zkušenost do budoucna.


Závěr nechávám tobě, pokud chceš ještě něco říci... Řekni, jestli znáš nějakej vtip...
Vtip?! Tak to asi budu muset říct ostatním v kapele, já na tyle věci moc nejsem, ale dobré jsou o blondýnách [smích], na tohle je nejlepší asi můj dlouholetý kamarád Petr Korál.


Díky za rozhovor, ať se daří!

 

Odpovídal: Teodor Korn a kapela APOSIOPESIS
Původní článek: Panda zine

25.6.2010 (Panda)



Article | APOSIOPESIS (Teodor Korn): Nazývají nás Judas Priest v novém moderním kabátě • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me