P.U.M.: Naším cílem a usilím je hodně hrát


P.U.M. je slušně rozjetá punk metalová mašina kolem Roberta Papouška, kterou Robert založil společně s kytaristou Jakubem Petrisem Peterkou v roce 2010. Kapela natočila dvě desky, pořádá v Praze svůj vlastní festival Čírofest a koncertní termíny má nasmlouvané dlouho dopředu. A vůbec, dost řečí, protože "Za všechno může Kalousek".



Možná tě už, Roberte, otravují stále tytéž otázky, ohledně tvého účinkování v dobře známém souboru staročeských písní Šlapeto. Nebudem probírat po sté to, co se už probíralo jinde, spíše by mě zajímalo, jak se z dětské televizní hvězdy těchto oblíbených "hašlerek" stane punker. Proč ses rozhodl zrovna pro punk?
Já vždy říkám, že staropražské písně mají s punkem víc společného, než by si kdokoliv mohl myslet. Ta hudba byla tenkrát poměrně moderní a „lepší“ společností neoblíbená, hrála se v tehdejším podsvětí, v galerkách, byla i v textech častým vzdorem společnosti a její posluchači byli převážně lidé, kterými společnost opovrhovala, byli tehdejší spodinou, jacísi punkáči První republiky. Možná proto jsem získal v punku zalíbení, pro tu podobnost hudební, textovou i ideovou. Na punku mě baví svoboda a ta možnost dělat si cokoliv bez toho, aniž by mi někdo nutil představy, jak má punk vypadat, ačkoliv i to se už dost často děje, ale já si to jedu prostě po svém.


V úvodu jsem zmínil vámi pořádaný festival Čírofest. V kuloárech jde na něj slyšet samou chválu, termín a kapely jsou už teď potvrzené i pro rok 2018. Znamená to, že i vy sami jste s festivalem spokojeni a vyvíjí se podle vašich představ?
Jsme strašně rádi, že si Čírofest získal za těch šest let takovou oblibu a hlavně návštěvnost. Před šesti lety to byla akce o čtyřech absolutně neznámých kapelách a přišlo tam tenkrát asi 50 lidí, takže se to za tu dobu opravdu hodně zvedlo. Měli jsme představy, že bychom pozvali na příští ročníky nějaké zahraniční pecky, což by se ale hodně prodražilo a my bychom byli nuceni rapidně zdražit vstupné. Nevím, jestli by tím ta akce neztratila svoje kouzlo. Přeci jen zde bylo letos 22 kapel, z nichž byly tři punkové legendy a pak mnoho dalších známých kapel a vstup příjemných 300 Kč. To se vidí, dle mého, už velmi málo. Zatím to necháme na českých a slovenských kapelách, a těch známých je tam víc než dost.


Jsi autorem textů P.U.M., ve kterých se často odrážejí různá politická témata. V nich si, pravda, často nebereš servítky a jdeš přímo na věc. Punk a politika jsou záležitosti, které k sobě asi nerozlučně patří a myslím, že v dnešní době máš rozhodně z čeho čerpat. Vidíš to taky nějak podobně?
Určitě je politika živná půda pro takové texty, ale snažíme se poukazovat na problémy nejen v politice, ale i mezi lidmi a ve společnosti celkově. V politice vidím i mnoho slušných lidí, kteří se snaží svou práci dělat dobře. Kecům, že všichni politici kradou, se jen směju. Že nějaký politik sem tam někomu hodí v obálce pár míčů, to se prostě dělo, děje a dít bude. Moc bych se tím nevzrušoval. Lidé mezi sebou kradou mnohem více, než těch pár poslanců, senátorů a radních. Když se ale prokáže opravdový podvodník, lhář a manipulátor, který je hrozbou pro demokracii, tak mu lidé ještě tleskají. Myslím tím pochopitelně Miloše Zemana a Andreje Babiše. Co se tedy týká našich textů, ano, čerpáme pochopitelně v politice a je z čeho čerpat, ale snažíme se nezapomínat na ten původní problém, kterým je vlastně obyčejný český člověk – volič.


Je pravdou, že na jeden z vašich koncertů přišel Miroslav Kalousek osobně? To jste ho pozvali? A jak ho přijalo publikum?
Ano, opravdu na našem koncertě před necelými dvěma lety byl. Celé to vzniklo tak, že jsme chtěli natočit nějaký klip a Pája Junek, u kterého jsme dva klipy už měli natočené, zavtipkoval, že by byla sranda natočit klip na píseň "Za všechno může..." a pozvat ho do klipu na pár záběrů. My to brali jako srandu, ale Pája pak sehnal email na Kalouskova mluvčího a tak jsme mu napsali. Opět podotýkám, že jsme to brali jako prdel a ani by nás ve snu nenapadlo, že by to někoho mohlo zajímat. Ale zajímalo. Za několik dní se nám Kalousek ozval s tím, že ho to baví a že by do toho klidně pro legraci šel. Asi za dva týdny se najednou objevil bez ohlášení na jednom koncertě v klubu Modrá Vopice. Klip jsme nakonec nenatočili, protože jsme se nedokázali pořádně domluvit na termínech a dnes už by to ani nebylo ono. Na koncertě jej lidi brali naprosto v pohodě a spíš pozitivně. Dal si několik piv, s pár lidmi fotku, prohodili jsme pár slov a zůstal na několik dalších kapel. To, co se pak strhlo na internetu, byla neuvěřitelná hysterie. Dokonce se vyrojily i konspirace, že nás Kalousek a jeho TOP 09 platí. No comment... Bylo vtipné sledovat hlavně ty, kteří na tom koncertě opravdu byli, kde nepřišli s konstruktivní kritikou ani za námi, ani za Miroslavem Kalouskem, ale na facebooku se pak stali největšími hrdiny, kteří se honosili například tím, jak údajně vyfuckovali Kalouska za jeho zády. Následně pak ti samí volali po bojkotu naší kapely. Trochu to připomíná song "Hrdina za nickom" od kapely Konflikt. Abych řekl pravdu, tak mi vůbec nevadí, že nás tato určitá skupina lidí začala nenávidět a přestala na naše koncerty chodit, protože o takhle smýšlející publikum vážně nestojím.


Příští měsíc by se měly objevit nové skladby. Jak jste s nimi daleko? Prý hodláte po hudební stránce ještě více přitvrdit.
Zatím pořád zkoušíme. Máme teď trochu složitější období. Opouští nás po mnoha letech bubeník Křupan, který s námi s menšími pauzami dohraje tento rok, takže sháníme náhradu a zatím zkoušíme nějaké záskoky, ale i přesto stále makáme na nových písních. Máme v plánu ještě v červnu vydat dva songy a na jeden z nich po třech letech i nový klip. Určitě chceme vice přitvrdit a snažit se zlepšovat techniku.


Když se vlastně pohybujete v těch punk metalových vodách, co je vám bližší? Punk nebo metal? Hráváte i na čistě metalových akcích?
Určitě nám je bližší punkový prostředí. Jednak se naše muzika točí hlavně v punku a to i díky těm textům a jednak k tomu máme samozřejmě větší vztah. Ukázat se mezi metalovými kapelami? No nevím, jestli by nás nevypískali, protože na tom hudebně rozhodně nejsme tak dobře, jako mnoho tuzemských metalových kapel. Musíme ještě hodně cvičit. [úsměv]
Ale určitě bychom do budoucna rádi zabrouzdali i do metalových vod. My se ale hlavně snažíme ozvláštnit rychlou punkovou muziku a ukázat, že to nemusí být jenom o třech akordech, ale že může být atraktivní to opepřit metalovými prvky a techničtějším stylem hraní.



Těšíte se na léto? Jaké z těch zásadnějších akcí už máte potvrzené?
Letos nás čeká pár větších festivalů a několik menších. Mezi ty větší patří určitě každoroční Brněnec fest a Rock na Valníku. Poté nás čeká několik menších akcí jako Letiště fest ve Strakonicích, Glády vpřed fest, Agro fest, Zelesa fest nebo Magorovo vydří. A samozřejmě plno dalších menších akcí. Letošní léto máme docela nabité.


Punk je taky o zábavě a energii, někomu vyhovují menší kluby s často ovšem mizerným zvukem a nedýchatelným vzduchem, někomu zas prostorné pódia velkých festů s řadou kvalitních odposlechů, ale taky s větší vzdáleností k lidem. Jak jste na tom vy?
To se dá těžko říct, obě prostředí mají něco do sebe. Určitě máme kluby moc rádi, ten kontakt s lidmi je na tom ta skvělá věc a v plno klubech už je ten zvuk dnes precizní. Je pravda, že občas narazíme na klub, kde zvuk nestojí za nic, z pódia leze koule, není nám rozumět a to samozřejmě není nic, co by se nám úplně zamlouvalo, ale to k tomu prostě občas patří. Velké festivaly a prostorná pódia mají také svoje kouzlo. Hrát na Brněnci nebo Pod Parou, kde návštěvnost dosahuje několika tisíc lidí, je samozřejmě parádní zážitek.


Jaké jsou vaše oblíbené kapely? Se kterýma se nejraději na štacích potkáváte? A naopak s kým byste si chtěli zahrát a zatím se vám to nepovedlo?
To je těžká otázka. Kapel, které jsou fakt dobré, je mnoho. Velmi rád poslouchám metalcore nebo thrash. Sylosis, Children Of Bodom, Overkill nebo August Burns Red mě baví hodně. Po hudební stránce z naší punkový scény mě nejvíc baví asi Plexis, Nežfaleš nebo například Kohout plaší smrt. Na koncertech se já osobně moc rád potkávám s kluky z N.V.Ú., SNAD nebo z SPS. Hrají tam všude moc fajn lidi, které vždy velmi rád vidím. Na podzim samozřejmě opět pojedeme tour s našimi kamarády z Indiánský rezervace, se kterými je taky pořádná sranda. Zahrát si na jednom pódiu třeba s The Exploited, Madball nebo s UK Subs byl samozřejmě skvělej zážitek, ale stejně se radši potkávám s českými a slovenskými kapelami, se kterými dáme pivko a dobře pokecáme. V tom asi můžu mluvit za celou kapelu. Nějakou metu, s kým si ještě zahrát, nemáme. Naším cílem a usilím je hodně hrát, tvořit rychlou, tvrdou muziku s kvalitními texty, bavit naše příznivce a ještě víc srát naše odpůrce. A jestli si třeba jednou zahrajeme s Agnostic Front, tak to bude jenom takovej příjemnej bonus.


Díky za odpovědi, ať se daří a na závěr prosím nějaké to moudro…
Já děkuju za pozvání. Moudro na závěr? I punkáči jsou jenom stádo a kdo říká, že ne, ten sám sobě lže. Takže zkuste bejt jiný…

19.5.2017 (Magua)



Article | P.U.M.: Naším cílem a usilím je hodně hrát • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me