Václav Votruba: U nás je celá řada skvělých kapel, které si zaslouží pozornost


Václav Votruba je profesionální novinář, zakladatel známého webzinu Metal Forever, vlastník agentury Votruba Promotion, muzikant a nyní i spisovatel. Mimo toho všeho také autor zajímavého knižního titulu, ktrerý vychází v prosinci u MetalGate pod názvem "Kniha kovu".



Kdy jsi, Venco, dostal ten nápad začít pracovat na projektu "Kniha kovu" a proč ses vůbec rozhodl zaznamenat vývoj metalové muziky v předrevolučním Československu do knižní podoby?
Prvotní myšlenka začala klíčit zhruba čtyři roky zpátky. Prožíval jsem poměrně intenzivní blackmetalové období. Úplně jsem té muzice propadl a začal pátrat i po kořenech v České republice. Samozřejmě jsem celou řadu kapel znal a měl rád, ale do hlubšího undergroundu jsem úplně nezabředl. Všichni pořád mluví ve spojení s metalem o Norsku, Švédsku, Finsku... Bylo mi to malinko líto, protože i u nás je celá řada skvělých kapel, které si zaslouží pozornost, ale fanoušci je z nějakého neznámého důvodu odmítají. Řekl jsem si, že se do toho pustím naplno a scénu zmapuju, abych lidem ukázal, že ani my v naší malé zemičce se nemáme za co stydět. Prvotní vizi jsem představil klukům z MetalGatu a ti řekli: "OK, je to dobrý nápad, ale udělejme metalovou scénu komplexně". Byl jsem samozřejmě pro!


Jak dlouho trvala a jak složitá byla cesta od prvotního nápadu k realizaci knihy?
Hodně dlouhá a hodně složitá. [smích] Naštěstí mi MetalGate dal zelenou hned na počátku, tudíž už jsem měl jasný cíl. Samozřejmě se hned pracuje jinak. Práce ale trvaly až tři roky.


Stalo se, že některá s tebou oslovených kapel odmítla na tvé otázky odpovídat? Například s odůvodněním, že nemá zájem "hrabat" se ve dvacet let starých záležitostech?
Jen minimálně. Kapely měly o spolupráci zájem, věděly, že je to pro ně dobrá příležitost pro propagaci a vlastně i zápis do historie. [úsměv]


V jakém nákladu kniha vychází? Máš informaci o tom, jak to vypadá se stavem předobjednávek u MetalGate, kolik lidí si už knihu objednalo?
Popravdě nevím, v jakém nákladu kniha vychází. Několik lidí mi psalo s obavami, aby nebyla rychle vyprodaná, ale v takovém případě předpokládám, že se udělá dotisk. Každopádně je to spíš otázka na vydavatele.


Jedná se o první díl "Knihy kovu"? Budeš tedy pracovat na jejím pokračování?
Budu. V této chvíli je předpoklad, že "Kniha kovu" bude mít tři díly.


Půjde hlavně o tvrdší žánry, black, thrash a death? Heavy nebo speed metal zastoupen nijak nebude?
Black, death a thrash metal je zastoupen v prvním díle. Heavy, speed a další metalové subžánry se objeví v pokračování. Čemu ale bude věnována „dvojka“, zatím neprozradím. Nyní jsme na úplném začátku, kdy se teprve rozjíždí přípravy.


Jak bylo těžké najít pro knihu vydavatele? Byla MetalGate jedinou firmou, kterou jsi oslovil?
Na MetalGate jsem myslel od první chvíle, co jsem začal na knize pracovat. Sice neměli s knihami žádné zkušenosti, ale věděl jsem, že jsou to srdcaři, kteří když se do něčeho pustí, tak do toho jdou absolutně naplno. Takových firem u nás příliš není. Kluky můj záměr zaujal, chvíli jsme hledali nejlepší možnou cestu, přispěli i svými nápady. Myslím, že je to určitě plodná spolupráce.


Nejde ovšem, co se týče knih o tvůj první počin. Letos jsi už jednu knihu vydal. Jedná se o román "Na pokraji". V tomto případě nešlo o žádné téma spojené s hudbou?
Vůbec, pokud nepočítám fakt, že hlavní postava byla chvíli bluesovou zpěvačkou. [úsměv] "Na pokraji" se odehrává v Hollywoodu v 50. až 70. let. Je to dramatický thriller, určitá pocta noir příběhům, které mě dodnes fascinují. Je to smutná kniha, která příliš radosti nepřináší. Nemám rád klasické hollywoodské konce. [smích]


Zkusme nyní odbočit od knih k muzice. Pověz, co je nyní aktuálního ve tvých hudebních aktivitách?
Je toho hodně. S Dark Angels máme natočenou novou desku, na které se představuje nový bubeník Honza Kapák, tahoun Avenger a dnes již bezesporu kultovní postava české metalové scény. Novinka je velmi temná, tvrdá, chvílemi až blackmetalová. Je to přirozený vývoj. Věřím, že se jedná jednoznačně o náš dosavadní vrchol. A co dál? Nyní intenzivně pracujeme na debutu mé nové kapely The River Of The Lost Souls. Věřím, že leckoho překvapíme. Metalu se totiž tato kapela jen dotýká. Jinak se pohybujeme spíše někde na pomezí rocku a bluesu. S dozvuky After Rain. [smích] A After Rain? Mám připravenou novou desku, ale v této chvíli je nechávám spát. Samozřejmě je ale probudím.


Je tady poslední měsíc roku 2016 a tak zkus vzpomenout jedno letošní album, které tě nejvíce zaujalo a proč.
Těžká otázka. Opravdu nevím. Napadá mě Lady Gaga, ale nevím, jestli to tady mohu vůbec zmínit. [smích] Zmínit musím určitě Avatarium. Těším se na comebackový živák Rainbow, který si hodlám koupit v blízkých dnech. [úsměv]



29.11.2016 (Magua)



Article | Václav Votruba: U nás je celá řada skvělých kapel, které si zaslouží pozornost • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me