DEBUSTROL: Jsme rozjetá mašina, co na důchod nemyslí


DEBUSTROL, legenda českého thrash metalu chystá na letošní rok novou desku, turné a taky je to už třicet let, co se pohybuje na scéně. Třetího ledna tohoto roku byla zveřejněna na Youtube již druhá píseň z připravované desky, která vyjde v říjnu. Skladba se jmenuje "Zakuklenci" a za týden po zveřejnění již měla přes devatenáct tisíc shlédnutí. Na otázky odpovídá lídr a mozek kapely Kolinss.



Ahoj Martine, když tak koukám na co vše se Debustrol v letošním roce chystá, je to zkraje roku turné s Hentai Corporation, natáčení desky, křest alba, oslavy třiceti let kapely a druhá podzimní část tour s Hypnos. To je docela dost aktivit. Je něco podstatného, co máte s kapelou ještě letos v plánu a mohli bychom to zmínit?
Vše, co jsi vyjmenoval, máme v plánu a myslím, že toho je až až, takže víc bysme asi nezvládli. Samozřejmě k vydání desky v říjnu budeme natáčet i další klip s Pájou Junkem. Jinak křest desky bude 27.10.2016 v Praze v paláci Akropolis za účasti kluků s HYPNOS a MALIGNANT TUMOUR.


Koncem ledna tedy začíná turné s povedeným názvem "Bodám tě a ty řveš jak tour", které jedete s Hentai Corporation. Půjde o celkem čtrnáct koncertů. Vzhledem k uvedenému třicetiletému výročí připravujete například i nějaký speciální setlist, třeba skladby, které se dříve naživo moc nehrály?
Tenhle skvělej název vymyslel zpěvák Hentai Corporation Radek Škarohlíd a myslím, že je přímo geniální. Setlist bude obsahovat pokud možno výběr ze všech desek mimo "Chytré pasti". Tu si necháme jěště v záloze na nějaké další překvapení. Myslím, že spojení nás a Hentai bude parádní masakristickej nátěr a fans obou táborů budou spokojení.


Přidají se na zmíněném turné v jednotlivých městech ještě taky nějaké další předkapely, nebo bude všude stejný scénář - nejdříve Hentai a pak Debustrol?
Myslím, že snad jen na dvou místech se k nám přidají tzv. After kapely, které to celé zakončí. V pořadí se s Hentai nepravidelně střídáme. Podle toho, kdo si je jistej víc v kranflecích. [smích]


Z nové desky, kterou byste chtěli pokřtít v Praze 27. října, jste zveřejnili zatím dvě skladby s názvy "Válka" a "Zakuklenci". Zazní tyhle písně na turné i naživo? Přidáte na koncertech ještě nějakou další skladbu z novinky?
Samozřejmě obě písně budeme hrát i naživo, takže se těšte. Bude to jěště větší mazec než z těch vašich počítačů. [smích] Na další písně si musí naši fans počkat do podzimu.


Jaký bude mít vaše nová deska název a kolik věcí už máte natočených?
Pracovní název nové desky je "Válka", ale to se jěště může desetkrát změnit. Podle dalších textů, které budu teprve dávat dohromady. Natáčet jdeme v polovině srpna opět do studia Loco k René Pavezovi. Zatím máme hudebně připravených deset gigs.


Vaše zatím poslední řadovka "Rwanda" z roku 2009 vyšla u Sokol's Power Voice. Novinku vydáte taky u této firmy? V jakém nákladu by deska mohla vyjít? O vydání na vinylu se zatím neuvažuje?
Bohužel firma Sokol's Power se již vydavatelstvím nezabývá, takže jsme momentálně bez vydavatele, ale nějaká jednání již probíhají. Myslím, že tisíc kousků by neškodilo. O vydání vinylu se budeme snažit.


Jak bylo psáno výše, klip "Zakuklenci" se těší na Youtube nemalému zájmu diváků. Zřejmě jste přišli s aktuálním tématem v pravý čas. Jak vznikala tahle skladba, mám na mysli hlavně text písně? Předpokládám, že jsi autor textu. Vznikal nějak postupně, že jsi na něm pracoval delší čas, nebo přišel ten nápad a jeho realizace naráz a dílo bylo hned na světě?
Tato skladba vznikla úplně náhodou poctivě ve zkušebně. Měl jsem nápad na členitou věc v různých tempech a nakonec jsme se společně dopracovali k finální podobě, která je zachycena v klipu. Upřímně jsme měli z této skladby opravdovou radost. Má různé nálady a je to parádní nátěr. Původně se jmenovala "Sodomiti", ale pak přišli s tímto názvem Soulfly, tak jsem to nakonec za pomoci bubeníka změnil na "Zakuklence" a tím pádem byl námět hotovej. Text se nakonec dodělával ve studiu za pomoci Reného Pavezy, který se mnou zpívá napůl i refrén.


Můžeme si říct, že text "Zakuklenců" je povedený, poselství aktuální a neradostné. Nabízí se otázka co s tím? Jak se uvedeným věcem, o kterých v písni zpíváš, bránit?
DEBUSTROL nikdy nebyla kapela, která řešila politické záležitosti. Prostě jen zpíváme o tom, co se děje kolem v rámci Thrash Metalu. Takže natvrdo a bez kompromisů. Někteří jedinci s tím v této době mají bohužel problém a tak nás řadí do nesmyslných kategorií Bráníků, Ortelů a jim podobných, ale to je velký omyl.


V loňském roce byl Debustrol společně s kapelou Exorcizphobia součástí dokumentárního cyklu Kmeny. Osobně se mi díl "Thrash metal", kde účinkujete, líbil, ale našlo se dost lidí, co výsledkem zas až nadšeno nebylo. Jak vidíš tento snímek s odstupem času ty?
Já myslím, že snímek Kmeny je v pohodě. Prostě kluci přišli s nabídkou natočení dokumentu o našem životě. Tak ho natočili po svém. Přece jim do toho nebudu kecat, ne? [smích]


Tři desítky let aktivního hraní za sebou, spousta desek a stále jste stálicí českého thrashe. Kdyby ti to pověděl někdo v druhé půli osmdesátek, asi by se tomu dalo těžko uvěřit. Dá se tedy říci, že jsi s aktuálním děním kolem kapely spokojený? Najdou se ještě věci, co bys chtěl ještě ohledně Debustrolu změnit, nebo jsi už léty se vším smířený a chceš se dožít spokojeně "důchodu"?
Momentálně jsme rozjetá mašina, která na důchod fakt nemyslí! A za to díky všem našim věrným fans, kteří nás stále bez omrzení podporují v lepších i horších časech!!!

3.2.2016 (Magua)



Article | DEBUSTROL: Jsme rozjetá mašina, co na důchod nemyslí • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me