PROMILE / PARAGRAF 219: Abstinent u nás nehrozí


Život je tak nějak trochu o hovně. Tak proč si všechno tak brát a řešit, co k řešení není a neudělat si ze života nekonečnej mejdan? No a jestli vám na to nestačí dech, tak spojte síly s někým dalším a udělejte split mejdan, tak jak to udělali dvě alko punkové kapely PROMILE a PARAGRAF 219. Jenže těmhle dvou smečkám teda rozhodně dech nedochází, natož aby jim vůbec chyběl. Oni tímto splitkem pouze stvrzují své přátelství z koncertních pódií i pivních orgií mimo něj, tak jak to dělali s vyřechtanou fajfkou míru indiáni. A vyřechtaný jsou tyhle kapely obě dvě, bez ohledu na následky. Takže, jak se splitilo alkodrůbeži, jsme trochu rozvedli v tomhle mikro rozhovoru. Na otázky za PROMILE odpovídal zpívající baskytarista Bart a za paragrafický PARAGRAG 219 zpěvák Hanz Piss. Tak ať žije mejdan a alko párty.



Kde a kdy vůbec vznikla myšlenka na vydání tohoto splitu? Kdo tohle celý spískal? Že by nějaká after párty? Vzhledem k tomu, že obě kapely hrají alko punk, tak se to přímo nabízí. Nebo tomu bylo jinak?
Hanz: S bandou Promile jsme se poprvé setkali asi před 8 lety a postupně to táhnem na našem "Neverending tour" doteď. Afterpárty bylo už nespočet, dvakrát jsme spolu vyjeli na Slovensko a koncertů v naší vlasti spolu odehráli, tipnu, tak kolem osmdesáti. Takže plány na společný počiny ať už klipy, songy, splitka plánujem tak 5 let minimálně, neustále při každý pitce. My k tomu máme hodně punkovej přístup a převážně posléze na všechno serem a kluci z Promilí maj zas spoustu dalších hudebních aktivit a nemaj moc času, takže abych pravdu řekl, jsme sami hodně překvapený, že jsme se k tomu vzájemně dokopali a fakt jsme spolu něco vyplodili.
Bart: S klukama jsme navymýšleli celkem dost hovadin a třeba na společných výjezdech na Slovensko padalo hodně námětů, co, kdy a jak. Nicméně ta prapůvodní myšlenka split alba vyšla nejspíše ode mě. Nějakou dobu mě to hlodalo, říkal jsem si, že potřebujeme novou nahrávku a proč neudělat splitko? Pak už jsem s tím jen kluky z Paragrafu 219 otravoval. Ti ovšem nebyli zcela připraveni, neb se věnovali neustálému sebeopíjení v pražských kuloárech tamních pajzlů. Ale nakonec s příslibem pořádného vánočního mejdanu v Pardubicích jsem je zlomil, no a pak už to šlo sakra rychle. Když si to teď tak zpětně proberu v hlavě, tak to byl celkem fofr a toho času, abychom splnili veškeré závazky s tím spojené, nebylo tolik.


Vlastně úplně stejně se dá položit otázka ohledně společného songu „Období masakrů“. Tuhle myšlenku nosil někdo již delší dobu v hlavě, nebo na počátku byla hospodská improvizačka?
Hanz: Hodně velká improvizace. To vlastně vzniklo až ve studiu. My do poslední chvíle neměli vůbec název splitka a řekli jsme si, že každej něco vymyslí a pak se na něčem shodneme. Kámoš mi pár dní před tím v hospodě, potom, co jsem mu řekl, že se poslední dobou hrozně leje (denně rumy po platech), odpověděl jen – „No jo no, máme momentálně období masakru„, no a to mě hrozně rozsekalo a zaujalo. Zapsal jsem si to do mobilu a pak ve studiu jsem to vytáhl jako jeden asi ze tří nápadů. No a okamžitě se to začlo rozvádět. Každej si něco přisadil a už bylo jasný, že se to ani jinak jmenovat nemůže. No a song ten vzniknul vzápětí tak spontánně, jako snad ještě žádnej v naší historii.
Bart: No, tak tohle bylo, si myslím, hodně spontánní. My jen věděli, že chceme udělat společný song, ale víc jsme nad tím nepřemýšleli. Ale pak se to stalo, prostě ve studiu byla skvělá nálada, padalo mraky hlášek (dokonce někteří prožívali opravdu velmi silné období masakrů) a přišlo to jako blesk z čistého nebe. A hle, tento opus byl na světě (smích). Na druhou stranu, samotná předzvěst společné skladby byla zasazena na našem tažení po vlastech slovenských v roce 2014, ovšem to se jednalo o zcela jinou skladbu a vedle Promile a Paragraf 219 byl přítomen ještě jÁ.


Uvádíte, že obě kapely spojuje snad stoleté kamarádství. Jak je tedy možné, že podobný split nevyšel již dříve?
Bart: My jsme do té doby splitovali spíše jen lajv... dle mého soudu, tohle CD přišlo ve správný čas jako dovršení toho, co jsme započali před oněmi téměř sto lety. Teď hledáme další rozměr, kam to naše spojení poslat (smích). Je třeba dost možné, že příští album bude absolutní splitko na druhou, že všechny skladby, které tam budou, budeme hrát všichni dohromady a vzniknou přímo ve studiu, stejně jako společný song „Období masakrů“. Ovšem ihned po vydání bych tu nahrávku zakázal (smích).
Hanz: Za naší kapelu musím říct, že jsme fakt lemplové, keců milion a pak hovno. A kdyby nám Bárt neřekl jasně: "Hele je zamluvený studio na tohle datum, tak s tím počítejte", tak by nikdy asi nevzniklo.


Na počátku všeho je myšlenka, nápad. Komu všemu se tento nápad zalíbil a naopak, kdo jím nebyl příliš nadšen? Narážím na to, že splitko bylo vydáno na vlastní náklady kapel. To se tento nápad opravdu nikomu z vydavatelů nezdál být zajímavý, nebo jste vydavatele příliš neřešili a vlastně ho ani nehledali?
Hanz: Nehledali. Obě kapely máme za sebou už pár alb, tvořenejch výhradně ze svejch kapelních zdrojů a je to tak nejlepší. Myslim, že už si všichni tak nějak zvykli na to, jak to s touhle muzikou v Česku chodí. Je to prostě koníček jako každej jinej. Někdo lítá s modelama letadýlek a cpe prachy do toho, my máme kapelu a serem prachy do nástrojů, alkoholu, kterej k tomu neodmyslitelně v našem případě patří a občas i do nějakýho toho studia. Tak to prostě je...
Bart: My jsme ani nějak neuvažovali o tom, že bychom to některému vydavatelství nabídli. Myšlenka byla taková: „Natočíme splitko a většina vydavatelství nad onou genialitou spadne na prdel a porvou se o nás!“ Takže teď jen čekáme. (smích)


Na druhou stranu, booklet zdobí i logo Street Voice Records. Jak si to má fanoušek potom přebrat? Je to z důvodu nezištné pomoci při propagaci, distribuci, či pomoc při výrobě cédéčka samotného? Jak vznikla spolupráce je možná vcelku možná jasné, když se nahrávalo ve Street Sound Recording Studiu.
Hanz: Myslím, že nám kluci ze studia jen dali nějakou tu slevičku a trpěli nás dva víkendy ve studiu, kdy to bylo občas slušný zvěrstvo, tak si zasloužili, aby byli součástí tohohle splitka i na obalu.
Bart: Jak to říct slušně. Holt kluci ze StreetVOICE zjistili, jaký poklad se v jejich studiu zrodil a chtějí si tak určitě nahrabat co nejvíce na svůj píseček (smích). Jako je to, jak to píšou kluci Paragráfický, hlavně o vzájemný výpomoci. Navíc my, jakožto PROMILE, jsme za poslední 3 roky v tomto studiu už skoro jako doma, tak proč s nimi nespojit síly právě tímto stylem?


Tak a teď otázka zákeřná. Obě kapely vlastně hrajete stejný styl muziky, přesto jste každá jiná. Jak byste každá z vás definovala to, co hrajete?
Bart: Prakticky bigbít s vlivy metalu, punku a nevím čeho všeho ještě. Máme určitě nějaké mantinely, ale rozhodně nejsou tak úzké. Některé věci jsou veselé, jiné vážnější a když se nám daný nápad líbí, tak ho dáme dohromady a hrajeme. No a jestli víc punk nebo metal, to nám je jedno. Beztak je to všechno stejnej bigboš.
Hanz: No, trochu jinej styl drhnem od začátku, my jsme opravdu spíš ten uvolněnej sranda alko punk a braši z Promilí spíš trošku rockovější, místy až metalový. Ale nejde o styl, to vůbec nikdo neřeší, my si sedli jako lidi a to, co kdo hraje, nás vůbec netrápí. Naopak myslím, že když spolu hrajem koncerty je to výhoda, protože ne každej chce slyšet dvě stejný rockový nebo dvě stejný punkový kapely. Takže pro každýho posluchače něco.


A otázka ještě zákeřnější. Jak byste definovali to, co hrají vaši kolegové na splitku?
Bart: Sakra dobrej, pohodovej rock and roll vhodný od 66,6 let a výše, ale až po dvaadvacáté hodině. Jako s klukama se už známe nějakej ten pátek a máme jejich tvorbu rádi. Oproti nám je to takový ten syrovější bigboš, co si s ničím a nikým nebere servítky a to jakým způsobem to valí do lidí, to je prostě super.
Hanz: No ono je to taky tím, že se na to pacholci připravovali a chystali daleko dřív než my. My vlastně věci na splitko udělali asi během dvou měsíců a dvě věci jsme prakticky dokončovali až ve studiu. Proto naše songy maj dohromady asi 13 minut a Promiláků asi 30. Ale studio se platilo podle času v něm stráveným, tak jsme alespoň něco ušetřili (smích). Ne, ale vážně jsou to supr muzikanti, což se o nás úplně říct nedá. Pilně na tom dřeli a je to znát. Má to prostě koule. My to doháníme jen takovou tou syrovostí a zábavou v muzice, v textech a vlastně i na podiích.


Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejný řeky a určitě chcete mít diskografii co nejpestřejší. Dá se ale uvažovat, že někdy v budoucnu si nějakou podobnou spolupráci zopakujete? Teď jsou zrovna v kurzu různá vinylová vydání. Což takhle nějakej společnej sedmipaleček?
Hanz: No, my se nebráníme nikdy ničemu. Tohle byla fakt zábava a společnej počin klidně zopakujem. Akorát, jak už jsem říkal, bude nás k tomu zas muset někdo dokopat. Je to s náma fakt hrozný. Úplně se za nás stydím, když o tom teď takhle mluvím. Ale není to poprvý, ani naposled.
Bart: Rozhodně bych se nějakému dalšímu splitku s klukama z Paragrafu nebránil a mohli bychom vytvořit takovou sérii na pokračování. Velké oblibě se těší nekonečné seriály v televizi, tak proč nerozjet nekonečnou sérii split-alko-nahrávek? Co se týče vinylového vydání, tak mě osobně láká vydat nějaké ty naše nahrávky právě v takovéto formě, jenže to už je trošičku o jiných penězích. Ale všem dnům není jistojistě konec.


Otázka závěrečná – trapná. Kapely tedy spojuje skoro stoleté přátelství. To znamená, že jste spolu i něco málo popili. Mám za to, že se v ani jedné z kapel pravděpodobně nenachází abstinent. Ale zkuste na sebe napráskat, kdo z muzikantů je nejrychlejší likvidátor lihuprostých nápojů, kdo má ve zvyku jako první číst ubrus a kdo je picí flákač, který druhý den machruje, že si nejvíc pamatuje?
Hanz: Abstinent u nás nehrozí rozhodně. No a Promiláci nejsou takový zvířata jako my. Maj pomalejší rozjezd, kdežto my jsme schopný se vyhovnit během první hodiny. Zase když to pak rozjedou a utrhnou se, stojí to s nima fakt za to. My lejem prakticky pořád. Na zkouškách, na cestách a koncertech i mimo ně. A říct, že někdo dřív chrápe, kolik toho kdo vycamrá, nebo co si pamatuje, tak to snad ani nejde. Těch kaleb je fakt bezpočet. Jsou spíš jedinci, který se vylejou a zratěj veškerý zábrany a zloběj jak nikdy. Je to daný náladou a akcí jako takovou. Jako instruktážní video doporučuji shlídnout takový výjezdní střípky točené na našem prvním společném slovenském výjezdu. Je to na netu pod názvem, tuším CUT-OFF PERIOD TOUR 2010.
Bart: U nás je to asi jak kdy, protože každá akce je specifická a tak je tím sebealkodestruktorem někdo jiný, ale teď to vypadá nejspíše na našeho občasného řidiče a prodejce merčízu Pulpite (smích). Ale rozhodně abstinenty u nás nehledej. To už bychom si ani k našemu názvu nemohli dovolit. Rozhodně stojí za to omrknout sestřih z našeho společného výjezdu na Slovensko, jak uvádí kluci z Paragrafu. Možná si menší obrázek uděláš sám (smích).

23.4.2015 (Rock´N´Roll Hell)



Article | PROMILE / PARAGRAF 219: Abstinent u nás nehrozí • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me