MAGNA VICE - Serpent Of Wisdom (2013)


Finská pětka MAGNA VICE ve složení: Veli-Matti Heino (zpěv), Esa Karppinen (kytara), Petri Oksanen (klávesy), Robin Jansson (basa) a Jonne Orrensalo (bicí) vypustila nedávno velmi zajímavé dílko, které pojmenovala „Serpent Of Wisdom“. Upřímně říkám, že to není muzika, která chytne hned na poslední poslech. Když jsem slyšel jejich prvotinu poprvé, tak jsem si šel udělat kafe, abych se trochu nakopnul. Nebylo to z důvodu únavy ani nudy, ale protože jejich muzika potřebuje opravdu podrobnější poslech.
Klávesy Petri Oksanena a kytara Esy Karppinena vytvářely společně hodně zajímavé retro motivy sedmdesátých let. A že jsem našel cestu správně, pak potvrdil frontman Veli-Matti Heino, který intenzivně atakoval můj ušní aparát a nechal mě tak zavzpomínat na některé pěvecké ikony 70-tých i 80-tých let. Třeba hned v úvodním kousku „Temple Of Sin“. Razantní vokál za podpory strhujícího tempa. V „Gods of War“ se mi zase líbila mezihra ve středu skladby a hlavně klávesové vyhrávky, bez kterých bych si tuto skladbu nedokázal ani představit. Podtrženo, sečteno, celý koncept této skladby je výborný.
Dalším skvělým songem je rozhodně „Knowledge Talks, Wisdom Listens“. Dvanáctiminutová porcička kvalitního rockování. Všechno pěkně vyvážené; tempo se střídá, kytary s klávesami tvoří opět výtečný tandem a dělají z této skladby poslechový skvost. I když rytmus udávají bicí, tak zde se vokalista Veli-Matti Heino předvedl ve výtečné formě. Ke konci skladby jako kdybych slyšel prvky začátky britských Queen, ale kdo ví. Třeba je mají rádi.
Nebyly to žádné přeludy, které jsem viděl ve svých představách, když jsem slyšel skladbu „Real Delusions.“ A nebyly to ani žádné klamy v mých uších, ale při poslechu této skladby jsem si vzpomněl na koncert mých oblíbenců, brněnských Progres 2. Úvodní projev tomu rozhodně evokoval. Vážně pěkný.
MAGNA VICE se rozloučili nejdelší skladbou alba „Yellow Sky“. Téměř patnáctiminutová porce velmi působivé prog rockové procházky po obloze.
Těžko říci, jestli jejich další album bude opět tak nabité „feelingem“ těch let minulých, nebo se zařadí do řady ostatních kapel pokračujících v moderním pojetí progresivního rocku. V každém případě jejich odkaz s názvem „Serpent Of Wisdom“ se mi líbí. 29.9.2013 (starman [9/10])



Article | MAGNA VICE - Serpent Of Wisdom (2013) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me