CARCASS - Surgical Steel (2013)


Dlhú dobu som bol zmierený, že CARCASS nenahrajú nový album. V momentne, keď ohlásili nahrávanie, tak som jasal. Pravdupovediac, s oznámením sa niesla vlna pochybnosti, ale po vypočutí opadla. Carcass je dôležitá skupina v dejinách metalu. Bola pri zrode grindcoru a na albume „Heartwork“ položila základy melodeathu a výrazne ovplyvnila kapely ako In Flames a At The Gates. Vydaním „Surgical Steel“ potvrdili, že ešte stále sú korunnými princmi Death Metalu a stále majú čo ponúknuť.
Album začína introm, ktoré nesie názov ich vzniku „1985“ a zaujímavosťou je, že toto intro naozaj pochádza z daného roku, ktoré našiel Bill Steer a pre potreby albumu ho kapela znovu nahrala. „Thrashers Abattoir“ okamžite exploduje v krvavú 2 minútovú rezbu. Je to pravdepodobne najtvrdšia skladba od dôb "Heartworku". Cítim v nej grind, je heavy a je chytľavá. Páči sa mi, že z albumu je cítiť energiu a nie je to „preprodukované“, čo dáva zvuku istú surovosť a neznie to príliš čisto a perfektne. Vysokorýchlostný nárez „Cadaver Pouch Conveyor System“ je poprepletaný krásnymi melódiami a sólom, ktoré nesie nádych blues. Kombinácia vokálov Jeff Walkera a Bill Steera reže od začiatku do konca, tak ako to máme radi od Carcass. Po odchode Michaela Amotta v roku 2012 sólovú gitaru prebral Bill a vôbec sa za odvedenú prácu nemusí hanbiť, môže mu závidieť aj spomínaný Mike. Kombinácia sól a zložitých gitarových riffov je vynikajúca a kvalitná. Všetko to dopľňa Dan Wilding, ktorého bubnovanie poskytuje vynikajúci rytmus a zaisťuje, že nie je prestávka od krviprelievania. „The Master Butchers Apron“ patrí k mojím favoritom kvôli skvelému húpanému death´n´rollovému riffu a blastbeatom. Ako náhle sa dostaneme na „The Granulating Dark Satanic Mills“, zisťujeme, že sme dosiahli bod, od ktorého niet návratu a pokračujeme v dobre rozbehnutej krvavej hostine. Refrén „6-0-2-6-9-6-1“ sa bude držať v hlave veľmi dlho. „Unfit for Human Consumption” vám pripomenie Megadeth v agresívnom a rýchlejšom kabátiku. „316 L Grade Surgical Steel“ sa nesie v strednom tempe, a typujem, že názov nesie meno nejakého chirurgického nástroja. Na záver si prichystali 8 minútovú „Mount of Execution“, ktorá je výnimočná tým, že ako jediná skladba má akustické intro a obsahuje mierne maidenovské riffy. Na koniec skladby pripravili groove riff ala Pantera.
Album je nad moje očakávania, je veľmi dobre napísaný a štýlovo je to kompromis medzi "Heartwork" a "Swansong". Mňa ako fanúšika, ktorý od toho moc neočakával, album pohltil celou svojou krásou. 9.9.2013 (mr.ram [10/10])



Article | CARCASS - Surgical Steel (2013) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me